Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vakuum

Vakuum

06.03.2012 8:59

To, co první LTRO z prosince minulého roku jenom naznačilo, druhé z minulého týdne plně potvrdilo. Evropským politikům se podařilo nalézt způsob, jak uvést bankovní sektor nejprve do stavu částečného utlumení a posléze i do stavu klinického spánku. Refinanční úrokové sazby periferních zemí se vracejí na dlouhou dobu nevídané úrovně a pacientovo tělo má příležitost projít ozdravným procesem. Pro nás pozorovatele trhů to má jeden nemilý důsledek. Na místě kontinuální záplavy informací o vývoji měnové krize zůstalo poměrně citelné vakuum, které bude muset být zaplněno novým tématem. Nepochybuji, že si analytici nějaké brzy vyberou. Z podstaty věci to už bohužel nemůže být takové „sexy“ představení, jakým byla dluhová krize. Pojďme se probrat několika možnými náměty, které připadají v úvahu.

V první řadě bychom si měli uvědomit, že 2012 je do jisté míry volební super rok. Jsou na programu prezidentské volby v USA a Francii. Čím více se budeme blížit k datu voleb, tím více se budou stávat tématem ekonomických zpráv. V této souvislosti se nabízí úvaha, zdali blížící se volby v USA znamenají stejně jako v minulosti rostoucí domácí HDP nebo zdali je legitimní úvaha, že „tentokrát je to jinak“. Zatím se zdá, že tradiční scénář vítězí. Poslední čísla o nezaměstnanosti, HDP a spotřebě domácností v USA to více než jasně dokazují.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že volební roky bývají z pohledu trhů poměrně nudné (na druhou stranu je pravda, že jsem jich zase tolik nezažil). Výjimku snad tvořil rok 2000, kdy došlo k několikerému přepočítávání volebních lístků na Floridě, které zdrželo oficiální vyhlášení vítěze voleb o mnoho měsíců. Podobný překvapivý vývoj se nedá nikdy vyloučit, ale spoléhat se na něj nedá.

Platilo pravidlo, že se Fed několik měsíců před volbami zdržuje jakékoliv akce, aby nemohl být obviněn z jejich záměrného ovlivňování. Šéf Fedu Bernanke se kupodivu nezachoval jinak, když ve svém posledním projevu naznačil, že QE, o jehož obnovení trh tak trochu spekuloval, nepřipadá zatím v úvahu. Odsud tedy také žádný překvapivý vítr letos nezavane.

Dalším potenciálním tématem je konflikt s Íránem a vysoké ceny ropy. Nedovedu si představit, že by se Barack Obama v posledním roce svého úřadování pustil do podobného vojenského dobrodružství, natož rok na to, co se z jiného stáhnul. Z toho důvodu se mi jeví nervozita na trzích s ropou poměrně přehnaná a k nějakým prudkým pohybům směrem nahoru by nemuselo dojít. Jak jsem si na zdejších stránkách několikrát dovolil naznačit, je dle mého a nejen mého názoru vysoká cena ropy spíše než důsledkem geopolitických tenzí, způsobena monetární expanzí, vysokými státními deficity a zápornými reálnými úrokovými sazbami. Jestliže nezmizí příčina (což se nestane ze dne na den), nezmizí ani důsledek. Pokud se ceny budou nějak pohybovat, mělo by to být sice nahoru, ale pouze pomalu.

Jak jsem napsal v úvodu, evropský pacient je v klinickém spánku a měl by dostat šanci se ze svých problémů zotavit. Obavám se však, že nejméně ze strany ekonomů, kterým nevyšla sázka na rychlý rozpad eurozóny, dojde k pokusům vyvařit analyticko-katastrofický „druhák“ z pravděpodobné recese, která eurozónu letos čeká. Měli bychom se proto i na tuto alternativu psychicky připravit a nenechat se jí příliš vystrašit.

Co se týče cen akcií, výše zmíněné naznačuje, že by pro ně letošní rok mohl být poměrně příznivým. Trh se momentálně obává korekce, která pravděpodobně přijde, ale také nemusí nebo může být mělká. Nezapomínejme, že pro mnoho investorů byl poslední pohyb poměrně překvapivým a velká spousta z nich se nachází ve stavu rozmrzení z nedostatečného zainvestování. Mnoho akciových titulů je také prodána nakrátko. Všechen tento nákupní zájem by měl působit jako podpora v případné korekci. Suma sumárum, rok 2012 by mohl být klidný a akciovým investorům přinést pro změnu i trochu radosti.


Váš názor
  •  
    06.03.2012 9:52

    Podobný články se psali i v roce 2007...
    paf
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data