Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské banky jsou papíroví tygři. Pekingu to vyhovuje, zahraničním investorům už tolik ne

Čínské banky jsou papíroví tygři. Pekingu to vyhovuje, zahraničním investorům už tolik ne

11.05.2012 18:37
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jim Chanos už nějaký ten pátek tvrdí, že čínský bankovní systém stojí na chatrných základech. Loni ohlášené nákupy bankovních akcií čínskou vládou podle něj sice mohly vyvolat dojem, že vláda věnuje situaci ve finančním sektoru pozornost, jádro problému ale zůstává nezměněno. Tím je podle Chanose vysoké tempo, jakým na sebe čínské banky nabalují špatné úvěry, a pochybná kvalita kapitálu, který by měl případné ztráty absorbovat. Ke skeptickému názoru se připojil komentátor serveru Bloomberg Jonathan Weil, který blíže prozkoumal rozvahy největších čínských veřejně obchodovatelných bank.

Do hledáčku si Weil vzal Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), podle tržní kapitalizace (238 mld. USD) největší banku světa, alespoň na papíře. Většina jejího kapitálu je složena z pozůstatků nesplácených dluhů z 90. let, kdy čínský bankovní sektor zachvátila úvěrové krize. Vláda nikdy banky přímo nezachraňovala, pouze jejich úvěry převedla na firmy spravující aktiva. Ty pak vydaly dluhopisy, které na oplátku nakoupily banky. ICBC nyní tyto aktiva vede jako pohledávky. Jedna taková „pohledávka“ podle Weila nyní zastupuje třetinu akciového kapitálu ICBC. Splátky měly začít v roce 2010, ale nezačaly. Položka stále figuruje v účetnictví ICBC – i s původní hodnotou.

Drak zakousnutý do vlastního ocasu

Od svého IPO v roce 2006 banka ohlašuje nepřerušenou sérii divokého růstu. Celková aktiva, z nichž polovinu tvořily úvěry, minulý rok vzrostla o 15 % na 15,5 bilionů jüanů (2,5 bilionu USD). Zisk se zvýšil o úctyhodných 26 % na 208,4 mld. jüanů. Od roku 2004, kdy byla vládou restrukturalizována, urazila banka pořádný kus cesty. Tehdy celých 21 % jí poskytnutých úvěrů spadalo do kategorie nesplácených, dnes takto banka klasifikuje pouhé 1 % úvěrového portfolia.

Tomu by se dalo uvěřit, pokud by se management banky, kontrolované ze 70 % státem, najednou extrémně zlepšil v úvěrové politice a dlužníci řádně zapracovali na platební morálce. Pokud ale máme co dočinění s „řeckými“ statistikami, bude hodně záležet na kvalitě kapitálu ICBC, jelikož právě ten bude muset absorbovat očekávané ztráty.

Vracíme se tedy zpět k pohledávkám. Tou největší v účetnictví ICBC jsou tzv. Huarong dluhopisy v hodnotě 313 mld. jüanů. Podle poslední výroční zprávy byly vydány v roce 2000 společností Huarong Asset Management (HAM), která spravuje aktiva a spadá pod ministerstvo financí. Následně je odkoupila ICBC a jejich účetní hodnota se za uplynulá léta nezměnila. HAM peníze získané z dluhopisů použila na odkoupení špatných úvěrů od ICBC za plnou, tedy jmenovitou hodnotu, čímž byla sanace ICBC dokončena. Jinými slovy, ICBC vyměnila nesplácené úvěry za dluhopisy vydané novým vlastníkem těchto úvěrů. Někdo je ale splatit musí. Nebo ne?

Zatím to vypadá, že ne, jelikož když začaly být Huarong dluhopisy deset let po vydání splatné, ICBC příslušnou část jistiny neobdržela. Místo ní došel od ministerstva financí vzkaz, že splatnost byla prodloužena o dalších 10 let. Banka následně uvedla, že pokud HAM nebude schopen svým závazkům dostát, ministerstvo „se splácením pomůže“. Takový vzkaz však ještě neznamená garanci splátek. Huarong dluhopisy jsou nepřevoditelné, takže se jich ICBC nemůže zbavit. Možná banka peníze dostane, možná ne.

Kdy to vypukne?

Podobně nejistá situace panuje v Agricultural Bank of China (pohledávka za ministerstvem financí ke konci minulého roku činila 474 mld. jüanů, celých 73 % akciového kapitálu) a dalších velkých bankách – Bank of China a China Construction Bank.

Varovné signály o vývoji v čínském realitním boomu a angažovanosti bank v něm jsou podle Weila pozorovatelné už léta. Analytik agentury Fitch Charlene Chu v prosincové zprávě k čínským bankám napsal, že „Fitch od státních úřadů očekává pokračování politiky selektivní trpělivosti a podpory likvidity pro dlužníky, včetně prodlužování splatnosti úvěrů, restrukturalizací, poskytování nových úvěrů a emitování obligací.“ A teď přichází to nejdůležitější. V důsledku této politiky „se otázky kvality aktiv nemusí ihned projevit v ukazatelích podílů nesplacených úvěrů (NPL), dokud nedojde k jejich dramatickému zhoršení, nebo vůbec.“ Než se tedy známky potíží v rozvahách bank objeví, mohlo by být pozdě.

V takovém případě bude rozhodující vytipovat načasování. Pokud by banky potřebovaly doplnit kapitál, nebo rovnou restrukturalizovat, zahraniční akcionáři ponesou největší břemeno případných ztrát (ředící efekt např.). Banky to ovšem ustojí, jelikož čínská vláda v tomto napodobuje Wall Street: myslí v první řadě na sebe.

(Bloomberg, Fitch Ratings)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university