Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská komise chce, aby EU poskytovala přímou pomoc bankám. Nejspíš skrze ESM

Evropská komise chce, aby EU poskytovala přímou pomoc bankám. Nejspíš skrze ESM

30.05.2012 13:32, aktualizováno: 30.5. 14:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Evropská unie se chce postavit po bok národních vlád s možností poskytovat přímou finanční pomoc bankám, na které dolehnou problémy, uvedla dnes Evropská komise. Takovou možnost se v rámci EU snaží prosadit zasažené Španělsko. „S použitím záchranného fondu na rekapitalizaci bank by se mělo počítat, přerušilo by propojení mezi bankami a národními vládami,“ uvedla v dnešním doporučení Evropská komise. Euro se na zprávě nadechlo a posunulo k 1,2470 USD/EUR, aktuálně ale již obchoduje zpět u 1,2440.

Návrhy na liberálnější využití zdrojů z ESM se setkávají s tvrdým odporem zásadních věřitelských zemí a i k tomuto materiálu lze čekat nesouhlas Německa, Finska či Nizozemí. Ti napadají zejména „použití zdrojů daňových poplatníků k těmto účelům“.

„Po více než dvou krizí zaplněných letech a 386 miliardách eur vynaložené finanční pomoci Řecku, Irsku a Portugalsku trhy zůstávají napjaté a postrádající důvěru,“ uvedla k potřebě dalšího opatření Evropská komise. Euro jen v květnu oslabilo k americkému dolaru o 6 % v obavách o možný odchod Řecka z eurozóny a odmítnutí závazků plynoucích z mezinárodní finanční pomoci a z eskalující situace ve španělském bankovním sektoru a části regionů, které nemají zdroje na splácení dluhů a hrazení výdajů.

Stávající plán EU na zavedení Evropského stabilizačního mechanismu od července letošního roku počítá s tím, že pomoc bankám musí jít od národních vlád a tyto prostředky budou splaceny zpět. Evropská komise navrhla „bankovní unii“, která by integrovala bankovní dohled a vytvořila fondy, které by byly využitelné na uklizení bilancí bank, zejména těch s přeshraničními expozicemi. 

"Užší integrace mezi zeměmi eurozóny v dozorových strukturách a činnosti, v přeshraničním krizovém managementu a sdílení zátěže, směrem k 'bankovní unii', by byla důležitým doplňkem nynější struktury evropské hospodářské a měnové unie," uvedla EK. "Ve stejném duchu by mohla přímá rekapitalizace prostřednictvím ESM mohla přetnout spojení mezi bankami a státy," uvádí dokument Evropské komise. 

ESM, jenž má vstoupit v účinnost v červenci, nemůže podle stávajících pravidel půjčovat přímo bankám, pouze vládám, a to ani v případě rekapitalizace. Aby to bylo možné, musely by členské země eurozóny změnit smlouvu zakládající ESM, kterou již některé státy ze 17členného bloku ratifikovaly. Času pro tento krok ubývá, zvlášť vzhledem k rostoucím potížím ve Španělsku. 

Komise poznamenala, že je také třeba „narovnat a zprůhlednit rizika“. Za bezprecedentní označila, že z dlouhodobých úvěrů ECB za již více jak bilion eur část bank stále nakupuje rizikové vládní dluhopisy, což je propojuje s lokálními vládami.

Akomodativní měnová politika ECB s nízkými sazbami podle Evropské komise limituje její další prostor pomoci ekonomice. EK letos očekává pokles ekonomiky eurozóny o 0,3 procenta. Evropská komise zároveň uvedla, že není prostor pro zadlužené ekonomiky a jejich schodkové rozpočty změkčovat plány konsolidace veřejných financí, rozkládat jejich nápravu do více let.

Evropská komise se snaží najít cestu, jak dosáhnout zlepšení národních rozpočtů, aniž by to mělo drastické dopady na vývoj ekonomiky. I zde rezonuje postoj věřitelů v čele s Německem a zasažených zemí. EK znovu zmiňuje myšlenku společných evropských dluhopisů, kterou již jasně odmítla německá kancléřka Angela Merkelová. Následně uvedla, že jde přinejmenším o dlouhodobý cíl, ne krizové řešení současných problémů. Debata o společných dluhopisech ale posílila s nástupem Francoise Hollandeho na post prezidenta Francie. Ten se ihned a zřetelně postavil německé politice rozpočtových úspor a škrtů akcentoval ekonomický růst a zaměstnanost. 


Vedle společných dluhopisů existuje myšlenka zvláštního fondu „Redemption Fund“, který by sdružoval dluhy zemí eurozóny přesahující 60 procent hrubého domácího produktu a společným závazkem odsunul jejich splatnost až o 25 let. 

Návrh na možnost rekapitalizace bank z ESM dává EK na stůl ve chvíli, kdy Španělsko potřebuje najít způsob, jak dodal bance Bankia 19 miliard eur kapitálu. Kolem způsobu, jak to země udělá, se rozvířily nechtěné spekulace, které situaci dále zhoršují. Podle zdrojů citovaných FT odmítla ECB poněkud krkolomný plán Španělů dodat do mateřské banky Bankie vládní dluhopisy a proti těm pak získat pro banku likviditu ECB. ECB to následně odmítla a uvedla, že formu pomoci s ní nikdo nekonzultoval a je připravena pomoci.
 
(Zdroj: Bloomberg, Reuters, CNBC)


Čtěte více:

Francie Německu: Potřebujeme jinou Evropu, fiskální pakt neschválíme bez podpory růstu a míst
17.05.2012 12:16
Nová francouzská vláda, která nastoupila po výhře socialisty Hollandeh...
Hollande na G8: Chci společné eurobondy, Schäubleho v čele Eurogroup ne. Ten trvá na závazcích Řecka
21.05.2012 8:30
Nový francouzský prezident Francois Hollande na summitu osmi nejvyspěl...
„Fond vykoupení“ - Nová naděje eurozóny na sdílení dluhového břemene
25.05.2012 12:57
Společné dluhopisy eurozóny ani tento týden neprošly přes německé vet...
Největší španělský region Katalánsko není schopen platit dluhy, žádá záchranu od vlády. Eurodolar na 1,25
25.05.2012 15:31
Euro k americkému dolaru propadlo na čerstvé 22měsíční dno pod 1,25 U...
Španělsko váhá, kde vzít na záchranu bank a regionů. Stav úvěrů a realit mnohem černější než banky přiznávají
29.05.2012 14:16
Krize realitních úvěrů španělských bank je podle skládající se mozaiky...

Váš názor
  •  
    30.05.2012 15:26

    proč by bankám měla ECB pomáhat, když banky jsou dle strestestů ECB v pořádku a dle všech národních představitelů nemají problém s kapitalizací a jsou zdravé(no bodejt by to neříkali když do nich napumpovali takové prachy ze státních rozpočtů, aby jen převedli újmu vlastníků na daňové poplatníky), nebo je to snad jinak a celou dobu lžou? Určitě lžou!!! Tak doufám , že pánové co tady glosovali o negativismu, schizofrenii a paranoe se již léči sami ze své hluboké naivity (no jejich účty zřéjmě dostali léčbu šokem/puštěním žilou)
    chicko
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data