Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klesající ceny platiny doléhají na velké doly v JAR. Znárodnění už ale sektoru nehrozí

Klesající ceny platiny doléhají na velké doly v JAR. Znárodnění už ale sektoru nehrozí

15.06.2012 15:38
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Platinové doly, jedno z nejdůležitějších přírodních bohatství Jihoafrické republiky (JAR), kvůli nezadržitelně rostoucím nákladům a klesajícím cenám výstupu začínají ztrácet na rentabilitě a řadě z nich hrozí uzavření, což by mohlo výrazně omezit produkci vzácného kovu využívaného v řadě odvětví.

V roce 2010 se v JAR vytěžilo 76 % světové produkce platiny, což z nejsilnější africké ekonomiky činí naprosto dominujícího hráče v této komoditě. Tak silnou pozici nemá ani Chile s gigantickými zásobami mědi či Botswana se svými diamantovými doly.

Obavy z poklesu celosvětové poptávky, hlavně ze strany evropského automobilového průmyslu, který vzácný kov využívá k výrobě katalyzátorů, zapříčinily pád cen z 1900 USD za unci vloni v létě na současných zhruba 1500 USD za unci. Na vrcholu komoditní bubliny v roce 2008 se unce prodávala za 2290 USD. Stejně jako u zlata se investoři v posledních třech měsících rozhodli výrazně zredukovat své pozice v ETF indexových akciích navázaných na platinu a její těžaře.

Krom klesajících cen pronásledují sektor potíže typické pro jihoafrickou ekonomiku. Horníci, kteří každý den riskují životy v nechvalně proslulých hlubokých štolách, každoročně požadují vyšší mzdy. V minulém roce platy v sektoru vzrostly v průměru o 9 %. Růst osobních nákladů, nejdůležitější nákladové položky, komplikuje snahy těžařů udržet se v černých číslech. Dalším faktorem přispívajícím ke zdražování produkce jsou prudce rostoucí náklady na energie. Za poslední tři roky se slévárny musely potýkat s 25% nárůstem plateb za elektřinu ročně. Nejhorším nepřítelem těžařských společností je posilující jihoafrická měna. Silný rand tržby těžařů prodávajících drtivou většinu produkce v zahraničí snižuje o desítky milionů dolarů.

Anglo Platinum, největší světový producent platiny, ohlásil 30% meziroční pokles zisku na akcii za loňský rok. Akcie společnosti Lonmin, třetího největšího hráče na trhu, za poslední rok ztratily 50 % hodnoty. Konkurenční Aquarius Platinum ve stejném období odepsal přes 80 %. Podle odhadů lidí z oboru nyní čtyři z pěti hlavních producentů vykazují negativní cash flow.

Problémy sektoru mohou znamenat potíže pro budoucnost kovu, jehož použití se krom šperkařství a automobilového průmyslu rozšířilo na plazmové televize a léky proti rakovině. Těžaři se nejdříve pokoušeli reagovat rozšiřováním kapacit ve snaze rozmělnit fixní náklady. To se však nezdařilo, i kvůli snaze regulátorů o zavedení přísnějších bezpečnostních opatření ve štolách.

Jedinou možností je pro těžařské společnosti uzavření nejztrátovějších dolů a odložení plánů na rozvoj nových ložisek. Aquarius tento týden ohlásil uzavření dolu Marikana provozovaného společně s Anglo Platinum. Opětovné otevření společnost plánuje až po zlepšení „hospodářského klimatu“ a uklidnění „nejistoty na finančních trzích“. Další těžař, Eastern Platinum, na konci května odložil investici do dolu Mareesburg, který měl být spuštěn v příštím roce. Společnost prý v krátkém období nepočítá s výraznějším oživením poptávky nebo omezeným nabídky. Pozornost se nyní soustředí na lídra sektoru Anglo Platinum a jeho reakci. Počítá se, že i on začne omezovat produkci.

S uzavíráním dolů a masivním propouštěním to ale těžaři také nebudou mít jednoduché. Dobývání a zpracování platiny v JAR, která je postižena vysokou nezaměstnaností, živí tisíce lidí a moc odborů není nezanedbatelná. Ministryně důlního průmyslu Susan Shabanguová sice popřela spekulace šířené v posledních měsících, podle nichž hrozilo všem těžařům znárodnění po argentinském vzoru. Studie vypracovaná pro vládní stranu Africký národní kongres tvrdí, že takový krok způsobil „strašnou katastrofu“, přičemž lepším řešením by podle autorů bylo vyšší zdanění sektoru. 

 
(Zdroje: Reuters, FT, Bloomberg)


Čtěte více:

Citi: Komoditní supercyklus se blíží ke konci (+doporučené obchody)
16.04.2012 17:36
„Supercyklus“ na komoditách, tedy dlouhodobý silný růst jejich cen, se...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m