Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BHP Billiton chce s Abramovičem těžit zlato na Čukotce. Ložisko by mohlo být jedním z největších v Rusku

BHP Billiton chce s Abramovičem těžit zlato na Čukotce. Ložisko by mohlo být jedním z největších v Rusku

28.06.2012 17:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Společnost Millhouse ruského miliardáře Romana Abramoviče vede jednání s těžařským gigantem BHP Billiton o vytvoření společného podniku na těžbu zlata a mědi z velkého ložiska v Baimské pánvi na dálněvýchodní Čukotce. S odvoláním na anonymní zdroje dnes zprávu přinesl ruský deník Kommersant s tím, že smlouva mezi oběma partnery by mohla být podepsána do konce roku.

Australsko-britský těžař BHP by v joint venture měl získat 75% podíl, zbytek připadne společnosti Aristus Holdings, která spadá pod struktury Millhouse. Abramovič získal licenci na rozvoj ložiska v roce 2008 (na 25 let), když vyhrál v aukci nabídkou 1,078 mld. RUB (tehdy zhruba 45,5 mil. USD). Podle informací Kommersantu by Millhouse od BHP měl za přístup k ložisku získat 1 mld. USD, z toho 350 mil. USD na ruku při uzavření obchodu. Obě společnosti se ke spekulacím deníku odmítly vyjádřit.

Ruský těžař Polyus Zoloto, který se aukce v roce 2008 neúčastnil, mezitím Millhouse za licenci nabízel 500 mil. USD, avšak Abramovič se rozhodl pokračovat v průzkumných pracích na čukotské pánvi sám v naději, že licenci posléze prodá dráž. Náklady na průzkum se zatím vyšplhaly na zhruba 100 mil. USD.

Hlavním lákadlem Baimské pánve je ložisko Pesčanka, kde zásoby v kategorii P1 (potvrzené) činí 1,4 mld. tun rudy. Z ní lze získat 8,3 mil. tun mědi, 200 tis. tun molybdenu, 435 tun zlata a 5 tisíc tun stříbra a další vzácné kovy. Podle gubernátora Čukotky Romana Kopina činí předpokládané zásoby ložiska 27 mil. tun mědi a 1,6 tis. tun zlata (57 mil. uncí). Zatím největší zlatý důl v Rusku Suchoj Log disponuje zásobami o objemu 60 mil. uncí.

O čukotské ložisko se zajímal i australský těžařský kolos Rio Tinto, velký konkurent BHP. Nakonec dal ale přednost spolupráci s ruskou společností Norilsk Nikel na těžbě zlata a mědi na Kamčatce. Pro BHP by čukotský důl byl prvním velkým projektem v Rusku.

Podle zdrojů Kommersantu by úspěch projektu znamenal průlom v těžbě zlata v Rusku. Obě zainteresované strany ale budou muset na cestě k němu odstranit řadu překážek, hlavně co se týče zásobování dolu a přilehlých provozů elektřinou. Kvůli nízkému obsahu zlata v rudě se bude muset zpracovat obrovské množství horniny, k čemuž bude třeba hodně elektrické energie. Jediná větší elektrárna na Čukotce disponující čtyřmi jadernými reaktory ze 70. let, které pokrývají 80 % spotřeby regionu, bude muset být do deseti let odstavena. Kolem pánve prý navíc není žádná infrastruktura.

(Zdroj: Kommersant, RIA Novosti)


Váš názor
  • zlaté rusko
    29.06.2012 8:43

    mě jen zaráží jedna věc. Proč rusko se svoji světovou technikou potřebuje neustále západní společnosti, aby jim to jejich bohatství dobývaly a stavěly jim silnice a dodávaly jim na to stroje. Nedavno nam tady jistý Miro vypravěl jak jsou jeho přátelé - vědci, kteří tam pravidelně jezdí překvapeni jak v Rusku, "kde ještě nedavno byly hliněné silnice jsou nyní skvělé vyasfaltované dálnice" Proč se tedy rusové chtěji spolčovat s nenáviděným západem a nabízet jim takové lukrativní zisky. Takový dobrodinci to přece nejsou. Ještě že zase neplatí zbraněmi jako chtějí Robertovi Mugabimu za platinu.
    Mehyr
    • Re: zlaté rusko
      02.07.2012 17:55

      To by museli rusáci napřed něco umět. Zatím umí pouze chlastat.
      Jesse
      •  
        02.07.2012 18:33

        velmi ploskolebí názor,holt jeho nositel již zcela ztratil kontakt se součastnou realitou a žije v zajetí svých starých představ,studuj Jesse,studuj a zjistíš,že tebou popisovaná skutečnost je již více vlastní naší Vlasti,než jim.Trošku si skutečně něco nastuduj Jese,at tu nehraješ stále jen roli hlupáčka.
        mira s
    • Re: zlaté rusko
      02.07.2012 17:55

      milý Mehyre,ona je totiž skutečně obří země s malým -množstvím obyvytel-.A ani tak nejde o to co je tam teď v porovnání s námi,leč jde spíš o to jak toto srovnání bude vypadat už za 8 let a to je právě to o co tu kráčí.Znáš firmu Rusnano-její říďa byl letos na srazu Bilderbergu,prostě časy se tam mění mnohem rychleji než u nás.Mimochodem ,co říkáš na vyběr danií v našem Banánistánu????
      mira s
    • víš Mehyre, možná nechápeš, co to je business :-)
      02.07.2012 17:36

      Ty to bereš tak, že do něčeho nainvestuješ a budeš za 10 let vydělávat, něco uděláš, rozvineš ... jsi idealista. Já bych to viděl tak: nějaký úředník rozhoduje o ložisku zlata, střelí ho někomu, kdo je jistej (něco jako Dalík nebo Janeček) za směšnou sumu a chce moneay na stůl hned (ne za 10 let). Dalík, pardon Abramovič nechce dělat business, chce money pro sebe a pro toho úředníka a potřebuje je hned. Tak to střelí nadnárodní firmě, která je má (money) :-) Dalík s Topolánkem, pardon, spletl jsem se .. Abramovič s úředníkem dostanou prachy hned na stůl. Ano mohli by mít několikanásobně více, ale za deset let ... to už mu nebude stát a holky u Berlusconiho ve vile už ho nebudou rajcovat. Navíc, těch rychlých obchodů bez kapitálu na otočku můžeš dělat 3 - 4 ročně. A o tom to je.
      Oliwer
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.