Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká zbrojovka pomohla Číně s vývojem bojového vrtulníku. Zaplatí pokutu 75 mil. USD. Její tržby dosahují 60 mld. USD

Americká zbrojovka pomohla Číně s vývojem bojového vrtulníku. Zaplatí pokutu 75 mil. USD. Její tržby dosahují 60 mld. USD

29.06.2012 16:13
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americká společnost United Technologies Corporation včera přiznala, že do Číny prodala software, který tamní armádě pomohl vyvinout její první moderní bitevní vrtulník. Jedná se o jeden ze stovek podobných případů porušení amerických exportních kontrol, které se udály v posledních dvaceti letech.

Při slyšení před federálním soudem v Bridgeportu ve státě Connecticut United Technologies a její dvě dceřiné společnosti Pratt & Whitney Canada a Hamilton Sundstrand Corp souhlasily s tím, že obvinění z trestných činů a správního pochybení urovnají zaplacením pokuty americké vládě ve výši 75 mil. USD. Zatím nebyli obviněni žádní jednotlivci, i když podle prokuratury bude vyšetřování pokračovat.

Žalobce prohlásil, že zbrojovka velmi dobře věděla, že export modifikovaného softwaru Číně umožní testovat a vyvinout novou vojenskou helikoptéru s názvem Z-10, která k pohonu využívá 10 motorů. Ty byly do země vyvezeny legálně jako obchodní položky v roce 2001. Problém nastal, když United Technologies a její dcery začaly Číňanům dodávat další software umožňující měnit konfiguraci motorů pro vojenské využití.

Závěr obžaloby zní jasně: při snaze proniknout na lukrativní čínský trh s civilními vrtulníky United Technologies poškodila národní bezpečnost USA. „Společnost Pratt & Whitney Canada podstoupila to, co sama označuje za ´kalkulované riziko´, jelikož se chtěla stát výhradním dodavatelem na trh civilních vrtulníků v Číně s cílem utržit zde až 2 mld. USD,“ uvedla obžaloba. Spojené státy uvalily na Čínu zbrojní embargo v roce 1989, po krvavém potlačení demonstrací na náměstí Tchien-an-men. Embargo uvalily i členské státy EU.

Krom úniků technologií z nedbalosti, nebo chamtivosti se Spojené státy v rostoucí míře obávají množících se případů elektronické špionáže. Jejich odhalování umocňuje strach z posilování kapacit a schopností čínských ozbrojených sil. Od února federální úřady rozjely pět velkých soudních případů zakázaného vývozu, nebo úniku nejrůznějších pokročilých technologií - od bezpilotních letounů po počítače odolné vůči radiaci využívané v satelitní komunikaci.

Podle expertů pokuta 75 mil. USD společnost finančně příliš nezatíží. United Technologies je průmyslový konglomerát zaměstnávající 200 tisíc lidí, jehož roční tržby dosahují kolem 60 mld. USD. Čistý zisk společnosti loni činil 5,2 mld. USD. Její akcie od roku 2003 posílily o víc jak 130 %. Včera uzavíraly na 72,60 USD za kus. V Číně loni koncern prodal zboží a služby za 10 mld. USD.

Čínská helikoptéra Z-10, která začala být zaváděna do služby v roce 2009, se podle expertů může stát jedním z nejmodernějších a nejvýkonnějších bojových vrtulníků na světě. Při jejím vývoji pomáhal například i evropský koncern Eurocopter. Plná produkce strojů Z-10 Číně umožní získat bezprecedentní úroveň vzdušné podpory pro možnou invazi na Tchaj-wan, tvrdí odborníci na zbrojní techniku.

(Zdroje: Bloomberg, AP, Defense News)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university