Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogoff: Radikální řez v Evropě stále chybí. Amerika globálním motorem není a Čína chystá zlé překvapení (+video)

Rogoff: Radikální řez v Evropě stále chybí. Amerika globálním motorem není a Čína chystá zlé překvapení (+video)

03.07.2012 18:27, aktualizováno: 4.7. 10:00

Aktualizováno

„Jsme velmi, velmi daleko od dlouhodobé vize,“ mírní trvající euforii trhů známý profesor ekonomie Kenneth Rogoff a dodává, že Summit EU nabídl místo radikálního řezu a konce krize jen krátkodobý flastr. Eurozóna je podle něj ještě velký kus cesty od stabilizace. Spojené státy americké se sice možná vyhnou recesi, ale ekonomickým tygrem nebudou a Čína se podle Rogoffa také nezhostí role tahouna světového ekonomického růstu.

Kenneth Rogoff v dnešním rozhovoru pro Bloomberg TV řekl, že evropští politici si posledním summitem Evropské unie pravděpodobně pouze „koupili trochu času“ a odvrátili rozpad eurozóny. „Do budoucna budou muset dělat stále radikálnější a radikálnější opatření, aby zastavili vývoj,“ uvedl profesor ekonomie na Harvardské univerzitě.

Na dvoudenním summitu EU byly na konci minulého týdne dohodnuty tři důležité změny. V prvé řadě, ESM nebude mít z titulu seniority přednost před ostatními věřiteli v případě bankrotu, což by mělo omezit negativní dopad na standardně vydávané dluhopisy zemí čerpajících záchranu či potenciálních adeptů na záchranu. Za druhé, ESM bude smět přímo rekapitalizovat banky a nezatíží to tedy veřejný dluh domovské země, ani nepřinese omezení rozpočtové politiky podmínkami záchranné půjčky. Třetím důležitým rozhodnutím summitu bylo, že EFSF/ESM bude do budoucna moci nakupovat dluhopisy zemí eurozóny a svými intervencemi tlumit výkyvy cen a výnosů dluhopisů tak, aby se nestaly pro jednotlivé vlády neúnosnými. Zároveň byl dohodnut tzv. růstový pakt přirovnávaný k Marshallovu plánu“, podle kterého by na podporu růstu ekonomiky eurozóny mělo být vynaloženo 120 miliard eur.

Rogoff však dnes nevyjádřil skepsi pouze vůči eurozóně jako celku, ale vrhl stín i na Řecko. Tento nejsledovanější člen eurozóny, podle něho, bude mít velké problémy s plněním podmínek záchranné úvěrové linky v celkové hodnotě 240 miliard eur a stejně se pravděpodobně nevyhne bankrotu.

Antonis Samaras čelí po volbách silnému tlaku veřejnosti na zmírnění úsporných kroků. Chce získat odklad plnění plánu rozpočtového deficitu a zmírnění požadavků na úspory, které přispívají k tomu, že řecká ekonomika je už pátým rokem v hluboké recesi. Za tyto snahy si však již vysloužil kritiku také z ECB. Německý zástupce Jörg Asmussen včera Aténám doporučil, aby nemarnily čas snahou o zmírnění úvěrové dohody a radši pokročily v reformách.

 

Na adresu největší ekonomiky světa, Spojených států amerických, Rogoff uvedl, že pravděpodobně „trochu zpomaluje, ale bylo by předčasné o ní tvrdit, že míří do recese.“ Výroky tohoto druhu na adresu ekonomiky USA prolétly včera médii poté, co index ISM v průmyslu považovaný za silný indikátor budoucího ekonomického vývoje za červen nečekaně propadl pod 50bodovou hranici oddělující expanzi aktivity od poklesu.

„Zcela zřejmě nejde o ekonomiku s tryskovým hospodářským růstem, který vytváří 300 nebo 400 tisíc nových pracovních míst za měsíc, a rozhodně je třeba si začít prorážet cestu ze současného stavu,“ vyslal Rogoff varovná slova také do Washingtonu. „USA sice nečelí riziku okamžitého pádu do recese, ale také není motorem růstu, který by nás (red. svět) z toho vytáhnul,“ dodal s tím, že o moc lépe na tom není ani recesí již trpící Evropa a zpomalující Čína.

Čínská ekonomika podle Rogoffa také nebude schopna sehrát roli zachránce globální ekonomiky skrze provázanost trhů. V současnosti podle něho prochází „delikátní politickou proměnou“, která ji znemožňuje bránit se s maximální účinností ekonomickým problémům, které ji poslední vývoj doma i ve světě připravil.

Nejde však jen o současnost, Kenneth Rogoff varuje i před nemilými překvapeními, které může světu připravit druhá největší ekonomika světa, která dlouhou dobu vykazovala dvouciferné ekonomické tempo růstu a platí za největšího světového konzumenta komodit. „Stále očekávám, že někdy v následujících několika letech budeme v Číně svědky významného zpomalení tempa ekonomického růstu, jež bude velmi obtížné zvládnout, zvláště pro svět, který na to není připraven.

(Zdroj: Bloomberg TV, CNBC, FT, NYT, ČTK)


Čtěte více:

Čínští úředníci falšují data. Maskují zpomalení ekonomiky, tvrdí New York Times
25.06.2012 15:03
Některé čínské ekonomické indikátory možná nepodávají pravdivý obrázek...
Summit EU vyvolal rally akcíí, forexu, dluhopisů i komodit. Závěry přehledně
29.06.2012 19:03
Rally na akciových trzích obou stran Atlantiku, na měnových trzích, dl...
USA po třech letech opět míří do recese, ukázal index ISM a spustil korekci na trzích
02.07.2012 16:35
Poprvé od července 2009 propadl index průmyslové aktivity ISM pod důle...
Neztrácejte čas mírněním podmínek, radši zapracujte na reformách, vzkázal do Atén člen ECB
03.07.2012 8:26
Německý zástupce Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen včera Ře...

Váš názor
  • kroutím hlavou
    04.07.2012 7:52

    To je snad nějaká duševní porucha, nebo tak něco - pořád jak kolovrátek čtu ze všech stran, že etalonem všeho musí být světový ekonomický růst. Proboha PROČ nějaký světový ekonomický růst? Neznají politici, ekonomové a ostatní žvanilové ještě něco jiného? Na zemi je 162 států. Každý z nich má své tradice, vývoj, mentalitu obyvatel, potenciál, zdroje atd... Ať si každý stát hledí svého, ať se chová tržně vůči okolnímu světu a své populaci a každý z nich bude na takové úrovni, jakou si zaslouží a vybuduje. Tito prndálci o světovém míru, světovém ekonomickém růstu, světovém tahounu... jsou první, kdo způsobuje deformaci v chápání trhu.
    Jesse
    • Re: kroutím hlavou
      04.07.2012 9:14

      Tak to si tu hlavu ukroutíš. Růst je třeba kvůli stále vyšší chamtivosti tzv. elit, které potřebují stále větší přísun čehokoli. Udržitelný rozvoj , což je něco zcela jiného, je pro tyto dravce nepředstavitelný. Jak by mohli třeba bydlet jenom v jednom bytě, nebo jezdit jedním autem, letadlem. To nejde, musí mít víc než tam ten. To je celé kouzlo lidského snažení, 99,99% populace. Krize, deprese to je vynikající prostředek k novému přerozdělování. Krásným příkladem je náš Kalousek. Pod heslem boje proti dluhům, fiskální odpovědnosti, odklání miliardy od potřebných k vyvoleným. Dalo by se psát dál. ale vždycky mě zaráží davy, které nemyslí, užijí si minutu slávy při volbách a pak roky v hospodě nadávají.
      Homo
  •  
    03.07.2012 22:23

    jediny radikalni rez, ktery me napada, je davat vsem stejnou mzdu.
    Azb
    •  
      04.07.2012 7:54

      Nebo každému stejný příděl akcií :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu loni klesla o 0,2 pct, ve 4Q ale vzrostla o 0,4 pct mezičtvrtletně
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university