Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spotřebitelské ceny v prosinci: Jádrová deflace v ČR se opět prohlubuje

Spotřebitelské ceny v prosinci: Jádrová deflace v ČR se opět prohlubuje

09.01.2013 9:36
Autor: David Marek

Index spotřebitelských cen se v prosinci podle očekávání zvýšil o 0,1 procenta. Směrem vzhůru tlačily cenovou hladinu zdražující potraviny, opačně působilo další zlevnění benzínu a nafty a sezónní slevy oblečení a o obuvi. Meziroční inflace se snížila na 2,4 procenta z listopadových 2,7 procenta a dosáhla nejnižší úrovně od konce roku 2011. Průměrná inflace za loňský rok činí 3,3 procenta, v roce 2011 byla 1,9 procenta.

Do vývoje inflace opět výrazně promluvilo zdražování potravin. Jejich ceny stoupají již čtyři měsíce v řadě. V prosinci se zvýšily o 1,4 procenta. Loňská nízká sklizeň se projevuje v rostoucích cenách obilovin a pekárenských výrobků. K tomu se přidá sezónní zdražení brambor, zeleniny a ovoce.

Pokračující pokles ceny ropy prodloužil trend klesajících cen pohonných hmot. Benzín Natural 95 zlevnil téměř o korunu, tj. 2,6 procenta, cena nafty klesla o 60 haléřů, tj. 1,6 procenta.

Již tradičně v prosinci začínají zimní výprodeje oblečení a obuvi. Tentokrát přinesly pokles cen tohoto sortimentu o 1,1 procenta. A zdá se, že se rozhýbala konkurence v oblasti služeb mobilních operátorů. Ceny za tyto služby v prosinci klesly o 0,6 procenta. Mobilní telefony zlevnily o 0,9 procenta. Meziroční pokles cen v telekomunikacích a poštovních službách se prohloubil již na 5,6 procenta.

Z analytického pohledu je klíčovou informací pokles měnově-politické inflace z 1,5 na 1,2 procenta, čímž se tento indikátor dále vzdálil od inflačního cíle ČNB (2 procenta). Jádrová inflace (bez vlivu daní, regulovaných cen a kolísavých cen potravin a pohonných hmot) se snížila z minus 0,5 procenta na minus 0,8 procenta. Česká ekonomika je podle tohoto měřítka již tři a půl roku v deflaci, která se navíc opět začala prohlubovat. Z toho vyplývá jednoznačný závěr: centrální banka by měla uvolnit měnové podmínky. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby již klesly prakticky na nulu, zbývá ČNB poslední trumf – devizové intervence.

V letošním roce by měla inflace kolísat v blízkosti 2 procent.


Váš názor
  • Zcela chybný závěr: úrokové míry třeba zvýšit
    09.01.2013 10:01

    Podle všech ekonomicky robustních parametrů a metodologií u nás existuje inflace, která je zjevně nad cílem (nedávno dokonce kolem strašidelných 4 procent), a proto by úrokové míry měly být vyšší. Je elementární chybou se řídit podle chování jádrové inflace v několika letech. Smysl jádrové inflace jako pojmu je odstínit divoce se měnící ceny jako potraviny nebo paliva, čímž dostaneme více stabilní informaci o změnách cen "téměř všeho". Ovšem klíčový předpoklad této strategie je, že tyto výkyvy cen jsou jen dočasné a krátkodobé, řekněme méně než jeden rok. Jsou krátkodobým šumem, a proto je "lepší" je nezapočítávat. Pokud ceny paliv a potravin rostou několik let v řadě, řekněme pět, je naprosto chybné chování těchto cen vyjímat z koše, jímž se určuje inflace a měnová politika. Růst cen potravin a paliv, který trvá pět let, je sakramentsky skutečný a nikoliv šum. Centrální banka by se tedy měla řídit celkovou inflací. A ta je příliš vysoká. Mimochodem máme obecně přebytky obchodní bilance, ale deficity běžného účtu, v němž jsou kromě obchodní bilance i další toky jako velký odtok dividend. Tahle kombinace je do velké míry důsledkem naší slabé měny. Kdyby byla koruna silnější, Češi by více nakupovali aktiva – společnosti – v cizině a zlepšil by se přítok dividend atd. do Česka. Z druhé strany je jasné, že exportéři by posílení koruny řekněme i o 10 nebo 15 procent lehce ustáli, mají nakonec pěkný přebytek. Kromě toho u nás zvláště nefunguje další předpoklad, že nízké úrokové míry zvyšují domácí spotřebu. Máme v národě hromadu střadatelů, kteří jsou možná důležitější pro spotřebu než ti, co si půjčují. Střadatelé dnes, v době negativních reálných úrokových měr, mají oprávněný pocit, že chudnou, a proto snižují svou vlastní spotřebu. Úroky na nule jsou prostě z mnoha důvodů úchylné a jejich ospravedlňování je postaveno na chybné ekonomice.
    • Re: Zcela chybný závěr: úrokové míry třeba zvýšit
      09.01.2013 15:29

      osobně si myslím, že ČNB by se měla řídit právě ekonomickými parametry, tady jádrovou inflací. Ale problém v ČR je především psychologický, proto je zvyšování daní v době recese pěkná blbost. Lidé a firmy budou šetřit ještě víc atd. atd. Znehodnocení měny, také není řešení. Zvedne to inflaci a bude se šetřit. Ale pokud tolik exportujeme, proč je běžný účet v mínusu. ČR funguje jako ropné ložisko, pumpují se sem sračky a teče z nás ropa, kterou si celý svět přeprodává a má z něj zlaté cihly (dividendy) Pokud začnou zahraniční firmy reinvestovat zisky, bude lépe ...
      Démon
    • Re: Zcela chybný závěr: úrokové míry třeba zvýšit
      09.01.2013 10:20

      Průmysl již řadu měsíců klesá, elektrotechnika např. již téměř dva roky - přestáváme být (mj. i díky silné koruně) konkurenceschopní. Doteď jakž takž slušná čísla držela auta, ale dech už dochází i jim. Zvýšení úrokových měr a posílení koruny bych jistě uvítal jako občan, jako exportér v elektrotechnice, kde je už dnes ziskovost v jednotkách procent, určitě ne.
      JJa
      • Elektrotechnika není vše
        09.01.2013 10:43

        JJa, to je dost dobře možné, že česká elektrotechnika ztrácí ziskovost a konkurenceschopnost. Ale ty úrokové míry a další nástroje monetární politiky se nevyhlašují jen pro exportéry elektrotechniky. Mají pomoct stabilitě jistot a růstu HDP v celém státě. Exportéři jsou jen částí, ale i když se zaměříme na exportéry, tak exportéři elektrotechniky jsou malou částí exportérů. Je dost možné, že prostě na elektrotechniku nejsme žádní šíbři, a neměli bychom deformovat celou monetární a jinou politiku ve státě, abychom si dokázali opak. Česká auta jsou velmi konkurenceschopná a zisková. Určité věci jdou, jiné nejdou. Je chybou nebo podvodem vybírat jen výrobce jednoho typu, abychom dokázali předem určený závěr. Nakonec není náhodou, že jsme ve strojírenství lepší než v elektrotechnice. Máme v tom delší tradici, je to více zapsané v našich genech. Byli jsme strojírenským srdcem Rakouského mocnářství a vydrželo to. V momentu rozvoje nejdůležitějších věcí souvisejících s elektrotechnikou a hlavně s elektronikou jsme byli v situaci, která naším specialistům nevyhnutně přinesla 5-15 let zpoždění. Mluvím hlavně o komunismu, samozřejmě. Víte, jak byla ta primitivní společnost - myslím národní podnik - Kancelářské stroje? Nějaké rozpadající se psací stroje nebo co to vyrábělo. To je tatáž společnost, která byla před znárodněním českou pobočkou IBM. IBM a Kancelářské stroje je jazykově a historicky totéž. Srovnejte IBM a Kancelářské stroje a pochopíte náš retardovaný startovní stav v elektronice. Ale ve strojírenství je tomu jinak, stejně jako v určitých částech potravinářského, lehkého průmyslu a dalších, kde byl vývoj dostatečně pomalý na to, že jsme se mohli udržet blízko špičky, u níž jsme byli již před 140 lety.
        • Re: Elektrotechnika není vše
          09.01.2013 11:11

          V našem oboru (spojovací materiál) je situace podobná jako u elektrotechniky, marže u exportu je mezi 5-15%, když posílí koruna o 15%, zavřeme výrobu propustíme 90 lidí a to co dnes vyrábíme si necháme dovážet z Číny přes mateřskou společnost. Celkový export je zhruba polovina HDP, I kdyby to odrovnalo jen 10% exportérů (reálně spíše mnohem více) bude to znamenat 5% pokles HDP a růst nezaměstnanosti o dalších 3-5% procent. To že ze země odtéká tolik divident není vůbec dáno kursem, ale tím, jak moc zde investoval zahraniční kapitál v posledních 20 letech. Logicky ty investované peníze chtějí dostat zpátky, hlavně v situaci, kdy zahraniční banky nejsou zdaleka tak ochotné půjčovat jako ty české. No a inflaci nepovažuji za problém, když můžu mít peníze na spořícím účtu za 2% úrok a inflace je 2,5%.
          ..
        • Re: Elektrotechnika není vše
          09.01.2013 11:00

          Dělám v elektrotechnice od roku 1979 a tak její vývoj dovedu posoudit docela dobře. Jistěže není jediným oborem, je jen (podle mé porevoluční exportní zkušenosti) vždy "první na ráně" v tom smyslu, že jakoukoliv recesi i oživení pocítí mezi prvními. Ostatní průmyslová odvětví pak obvykle následují s několikaměsíčním až několikakvartálním zpožděním. Na základě této dlouholeté zkušenosti si dovoluji tvrdit, že průmysl jako celek (včetně Vámi zmiňovaných aut) již jede z kopce, i když to možná v některých odvětvích a zejména velkých firmách ještě nevidí. Ostatně nezaměstnanost za prosinec a zejména za leden a únor to nepochybně potvrdí. A protože je většina průmyslu závislá na exportu a tudíž na kursu koruny, bylo by její výrazné posílení extrémně škodlivé. Toť vše.
          JJa
    • Re: Zcela chybný závěr: úrokové míry třeba zvýšit
      09.01.2013 10:19

      Zastávám stejný názor.
      tk69
    • Re: Zcela chybný závěr: úrokové míry třeba zvýšit
      09.01.2013 10:04

      Zajímavý názor.
      Nyk Lísn
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení