Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou banky z nejhoršího venku?

Jsou banky z nejhoršího venku?

08.02.2013 11:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Největší ekonomickou záhadu posledních let představuje pomalá rychlost oživení. Prvotní příčinou recese z let 2007 – 2009 bylo prasknutí bubliny na trhu nemovitostí. Do nejhoršího poklesu od dob Velké deprese ale americkou ekonomiku poslala následná bankovní krize. A pokračující problémy bankovního sektoru jsou jednou z hlavních příčin pomalého oživení. Klíčovou otázkou je tak nyní to, zda se banky již dostaly z nejhoršího. Zdá se, že by tomu tak mělo být. Ceny nemovitostí dosáhly minulý rok dna a od té doby rostou, dlužníci jsou v lepší finanční kondici. Korporátní zisky prošly silným růstem, spotřebitelům se podařilo dostat pod kontrolu jejich dluh. Celkový obrázek je ale stále složitý.

Ztráty, které banky utrpěly v důsledku propadu cen nemovitostí, ukázaly na řadu fundamentálních problémů celého systému. První skupina se týká regulace. Tu můžeme rozdělit na dva základní typy. První omezuje rizika, která mohou banky podstupovat. Zde ovšem narážíme na to, jak dobře jsou regulátoři schopni monitorovat aktivity bank a jejich portfolia. Druhý typ odděluje agresivní formy bankovnictví od těch konzervativních. Tím by se mělo zabránit tomu, aby ztráty ze spekulativních obchodů vedly k omezení dostupnosti úvěrů a financí. Tzv. Volckerovo pravidlo omezuje banky v rizikových investicích financovaných stejným kapitálem, který financuje jejich běžné aktivity. Toto pravidlo ale nevyžaduje úplné oddělení komerčního a investičního bankovnictví, které dříve vyžadoval tzv. Glass-Steagall Act. Navíc se zdá, že banky již nacházejí způsob, jak se i Volckerovu pravidlu vyhnout.

Další problémy se týkají kvality úvěrů. K rizikovým investicím před krizí nevedla jen volnější regulace. Alan Greenspan sledoval uvolněnou monetární politiku, která banky podporovala v úvěrování. Celkově tak došlo k poklesu kvality úvěrů. Dnes banky zachovávají větší opatrnost, ale Fed stále drží expanzivní kurz a potenciál pro spekulaci tak nadále existuje. K tomu se přidávají složité investice, někdy nazývané deriváty. Ty před krizí přispěly k celkovým ztrátám a samy banky kvůli nim často nebyly schopny určit, jakému riziku vlastně čelí. V poslední době celkový objem derivátů poněkud poklesl, v porovnání s historickými standardy se ale stále nachází velmi vysoko. Podle nedávno zveřejněného článku v Atlantic bylo největším zdrojem paniky během krize to, že ze zveřejňovaných informací nebylo možno říci, jak velkým problémům daná banka čelí. Z článku vyplývá, že míra této transparentnosti se do dneška o mnoho nezlepšila.

Někteří analytici mají za to, že se banky již dostaly z nejhoršího a výhled už se bude pouze zlepšovat. Ceny akcií bank, které jsou stále hluboko pod předkrizovými maximy, tak podle nich představují dobrou investici. I v nejlépe vedených bankách se ale zdá, že risk management stále není dostatečný. J.P. Morgan Chase minulý rok po vyšetřování ztráty ve výši 5,8 miliard dolarů došel k závěru, že management plně nerozuměl obchodní strategii, nedohlížel dostatečně na procesy v bance a v podstatě neměl představu o tom, jakou částku firma riskuje. Pro agresivní investory mohou být akcie bank zajímavé, ostatní si ale najdou dost titulů s vysokým dividendovým výnosem mezi ropnými společnostmi, v telekomunikacích či veřejných službách. Co se týče růstu, ten banky nepotáhnou, dokud nebudou vyřešeny základní problémy celého odvětví.

(Zdroj: Time)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.