Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Za slábnutím forintu stojí Orbán, nikoli Roubini, mají jasno analytici

Za slábnutím forintu stojí Orbán, nikoli Roubini, mají jasno analytici

22.03.2013 11:58, aktualizováno: 22.3. 13:51

Aktualizováno

Poté, co maďarský forint v první polovině ledna oslabil vůči euru na sedmiměsíční minimum blízko psychologické hranici 300 HUF/EUR, vláda Viktora Orbána veřejně obvinila analytika Nouriela Roubiniho a investory spekulující dle jeho rad mířených proti maďarské měně. Analytici měli ale jiný názor - za slábnutím forintu stojí konfliktní maďarská politika a problematická důvěryhodnost centrální banky, a shodně skloňují jedno klíčové jméno: Viktor Orbán.

„Zdá se, že spekulanti si vzali doporučení pana Roubiniho k srdci a zahájili svůj útok na forint,“ nechala se v lednu slyšet maďarská vláda po oslabení po oslabení měny na 297 za euro. Roubinim zaštítěná analytická společnost Roubini Global Economics ve svém komentáři k investorům z 3. ledna doporučila prodávat forint, podobně jako českou korunu, indickou rupii a jihoafrický rand, což zdůvodnila „slabým výhledem pro politiky a makroekonomické fundamenty“ v těchto zemích.

Forint, který byl v loňském roce druhou nejrychleji sílící měnou na světě, od začátku letošního roku oslabil již o 5 procent vůči euru. A to po posledních událostech v Maďarsku, z nichž ty zásadní lze shrnout slovy: ukončení jednání o finanční pomoci s MMF, spor s Evropskou unií o (ne)demokratické prostředí v zemi a upevnění personální kontroly nad centrální bankou. Výsledkem je, že obchodníci jsou dle agentury Bloomberg nejpesimističtější na forint ze všech sledovaných měn. Forint se dnes dopoledne obchodoval u 308 HUF/EUR při rozpětí 306,26 až 308,25 HUF/EUR.

Předseda Vlády Orbán na začátku března dle očekávání jmenoval do funkce guvernéra centrální banky na dalších šest let svou „pravou ruku“, ministra hospodářství Györgyho Matolcsyho, což dle všeobecného přesvědčení povede k dalšímu uvolňování měnové politiky ve prospěch podpory ekonomického růstu. Matolcsy nahradil Andráse Simora, jehož Orbánova vláda od svého nástupu v roce 2010 ostře kritizovala za jeho zvyšování úrokových sazeb. Matolcsy byl architektem ekonomické politiky vlády konzervativní strany Fidesz, která si zvyšovala rozpočtové příjmy zavedením dočasných daní na banky a další velké podniky a zestátněním soukromých penzijních fondů. Jeho kroky vyvolaly nervozitu zahraničních investorů, které Budapešť čelila jednáním o úvěru s MMF a EU. Maďarsko nakonec tlaku na dohodu s MMF odolalo a letos v únoru si poprvé po třech letech přišlo pro peníze na mezinárodní trh dluhopisů.

Investoři vnímají Matolcsyho v čele maďarské měnové politiky jako hrozbu její nezávislosti. „Jsou v procesu ničení centrální banky,“ komentoval krok Viktor Szabo z Aberdeen Investment Management. Maďarská měna navíc bude podle něj "jednou z nejzranitelnějších měn" v případě zhoršení krize na Kypru a následného stahování investorů z rizikových aktiv.

Forint od jmenování Matolcsyho, který dříve uvedl, že je proti udržování silného forintu s cílem potlačit inflaci, oslabil vůči euru o 3,6 procenta. MNB na přelomu března uvolnila měnovou politiku sedmý měsíc v řadě a základní sazba se vrátila na minimum z roku 2010, 5,25 procenta. Obchodníci očekávají další snižování sazeb do konce roku na 4,25 procenta, uvádí HSBC.

Z loňského maxima dosaženého v srpnu forint oslabil ke včerejšímu kurzu již zhruba o deset procent a podle ekonomů Goldman Sachs může dále oslabit až na 320 HUF/EUR. To je pouhé 4 forinty za euro pod rekordním minimem, na které měna spadla v lednu 2012 poté, co rating země vybočil mimo investiční pásmo a spory s MMF vedly k ukončení jednání o zahraniční pomoci. „Měna pravděpodobně zůstane slabá, dokud budou mít hlavní slovo současní politici,“ domnívá se hlavní ekonom BNP Paribas ve Varšavě Michal Dybula. Prémie u 3měsíčních opcí opravňujících k prodeji forintu nad těmi nákupnímu vzrostla o 0,5 procenta na 2,6 procenta, což značí nejvíce medvědí výhled v rámci více než 30 měn sledovaných agenturou Bloomberg. Société Générale očekává oslabení forintu taktéž k 320 za euro. Medián kurzu forintu vůči euru mezi odhady ekonomů v průzkumu Bloomberg ke konci letošního roku je 290 HUF/EUR. 

Kurz forintu vůči euru za poslední tři roky


 
Standard & Poor's dnes signalizovala možnost snížení hlavní úvěrové známky Maďarska v případě zhoršení ekonomické a finanční situace země. Ratingu BB ve spekulativní kategorii udělila negativní výhled. Podle agentury zvyšují riziko ratingu také institucionální změny, mezi nimiž jmenovala právě změnu vedení centrální banky a vládní politiku týkající se finančního sektoru. Orbánova vláda na podzim přijala opatření ke snížení deficitu, včetně vyšší daně pro finanční a energetický sektor. Evropská komise kroky označila za nesprávné a ohrožující ekonomický růst.

Minulý týden se premiér kriticky opřel do zahraničního vlastnictví maďarských bank, které označil na nezdravé. Dále tak rozdmýchal kontroverzi, kterou rozhoupalo schválení změn maďarské Ústavy, fakticky omezující výkon soudní moci v zemi. Orbán tak pokračuje v izolování Maďarska – to podle něj dokázalo, že je schopné se financovat na mezinárodních trzích i bez pomoci MMF a nadále hodlá pokračovat v boji proti vnějším tlakům na vládní politiku.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, WSJ)


Čtěte více:

Orbán: MMF odmítl Maďarsku poskytnout flexibilní úvěrovou linku
30.01.2013 15:08
Maďarsko požádalo Mezinárodní měnový fond (MMF) o flexibilní úvěrovou...
Maďarská centrální banka před výměnou guvernéra snižuje sazby o dalších 25 bodů
26.02.2013 14:24
Maďarská centrální banka snižuje hlavní úrokovou sazbu na 5,25 z předc...
Orbán jmenoval do čela maďarské centrální banky svého ministra
01.03.2013 16:12
Maďarský premiér Viktor Orbán dnes nominoval do funkce guvernéra centr...
Další políček demokracii v Maďarsku: Parlament omezil soudnictví. Forint je na 9měsíčním dně
11.03.2013 12:22
Oslabení nezávislosti centrální banky, které již dříve znevažovalo Maď...
Slova Budapešti o „nezdravém“ zahraničním vlastnictví bank sráží forint
12.03.2013 16:24
„Není zdravé, aby vlastníky maďarského bankovního systému byly zahrani...
S&P snížila výhled ratingu Maďarska na „negativní“
22.03.2013 8:11
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) dnes signalizov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data