Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jižní Korea se přidala k Číně a kritizuje slabý jen

Jižní Korea se přidala k Číně a kritizuje slabý jen

25.03.2013 15:22
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nový jihokorejský ministr financí Hyun Oh Seok vyjádřil znepokojení nad prudkým oslabováním japonské měny. Připojil se tak k předním čínským představitelům, kteří mají taktéž velké výhrady vůči extrémně uvolněné měnové politice japonské centrální banky (BOJ) a rétorice nově zvoleného japonského premiéra Šinzó Abeho. Ten se s pomocí agresivní měnové a fiskální expanze snaží utnout deflaci a oživit hospodářský růst.

„Expanzivní politika Japonska dopadá na mnoho zemí. Jen oslabuje, zatímco won posiluje – a to znamená červenou pro korejský export,“ prohlásil Hyun hned druhý den po uvedení do úřadu. Problémem by se podle něj měla zabývat skupina zemí G-20. Ta od roku 2009 zodpovídá za globální finanční a hospodářskou stabilitu.

BOJ v lednu nečekaně oznámila, že od začátku příštího roku spustí další program nákupu aktiv v novém stylu, blízkém tomu, který americká centrální banka oznámila již loni. Hodlá měsíčně nakupovat aktiva asi za 13 bilionů jenů, z čehož by 2 biliony jenů měly směřovat do státních dluhopisů a 10 bilionů jenů do státních pokladničních poukázek. Novopečený guvernér BOJ Haruhiko Kuroda by měl zaručit, že tiskařské lisy na peníze budou nadále puštěné na plné obrátky.

Za poslední tři měsíce jen vůči dolaru oslabil o 11 %. Jihokorejští představitelé se s obavami ohledně kurzu japonské měny svěřili na posledním zasedání G-20 v Moskvě. V závěrečném komuniké summitu však o problému zmínka nepadla.

„Jihokorejská vláda si je velmi dobře vědoma, že negativní efekt oslabování jenu na ekonomiku není malý,“ tvrdí Lee Sang Jae z Hyundai Securities. Exportéři z obou zemí prý mezi sebou soutěží o odbytiště, zejména v automobilovém průmyslu a spotřební elektronice.

Data z reálné ekonomiky zatím příliš velký dopad slabého jenu nenaznačují. Od loňského listopadu, kdy strmý pád jenu začal, vykazuje japonský export stagnující tendenci. V únoru sice přišel meziměsíční nárůst o 10 %, i tak ale vývoz zaostal za průměrnou hodnotou z loňského roku. Jihokorejský export v únoru klesl na nejnižší úroveň za 12 měsíců, což však spíš souvisí se slábnoucí poptávkou v krizí zmítané Evropě a ve škrty zasažených Spojených státech.

Japonští představitelé obvinění ze záměrného oslabování měny odmítají s tím, že se jedná o vedlejší účinky snah o oživení ekonomiky. Náměstek japonského ministra hospodářství dokonce Jihokorejce nepřímo obvinil z intervencí na devizovém trhu s cílem uměle snížit hodnotu wonu. Mezinárodní měnový fond ve svých zprávách delší dobu upozorňuje na to, že won je příliš slabý. V roce 2011 míru podhodnocení odhadl na 10 %.

Jižní Koreu v poslední době trápí kombinace zpomalujícího růstu, nejisté situace v realitním sektoru a stárnoucí populace. Podle serveru Yonhap News by vláda mohla zítra ohlásit stomulační balíček v rozsahu 9 mld. USD.

Ostré výhrady vůči japonské měnové politice před nedávnem vyjádřil i Gao Xiqing, prezident obřího čínského fondu China Investment Corporation (CIC). „Když si ze sousedů uděláte odpadkový koš a začnete měnovou válku, tak to ohrozí nejen ostatní, ale nakonec to doběhne i vás,“ uvedl top manažer v rozhovoru pro deník Wall Street Journal s tím, že doufá v odpovědné konání japonské vlády.

Záležitost byla projednávána na setkání skupiny G7 i G20, kde se vyjednavači snažili dohodnout na definici vhodného postoje centrálních bank vůči směnným kurzům. Představitelé emerging markets, v čele s Brazílií, dlouhodobě kritizují Spojené státy za rozsáhlé programy nákupů státních dluhopisů (kvantitativní uvolňování) za účelem stlačení úrokových sazeb. Nízké dluhopisové výnosy motivují investory k přesunu prostředků do aktiv v rozvíjejících se ekonomikách, čímž zároveň posilují měny těchto zemí.

Poradce čínské centrální banky Chen Yulu nedávno uvedl, že vinou kvantitativního uvolňování bude Čína ve druhé polovině roku čelit vyšší inflaci. „Čína je nezpochybnitelně obětí měnové války,“ prohlásil Chen.

Japonská ekonomika v minulých třech čtvrtletích klesala, v poslední době však vykazuje určité známky oživení. Od začátku roku jen vůči dolaru oslabil o 11 % a momentálně se obchoduje kolem 95 USD/JPY. K tak velkému propadu se z významných měn letos přiblížila jen britská libra. 


 
(Zdroje: Bloomberg, WSJ, CNBC)


Čtěte více:

Abeho tiskařské lisy nás nespasí, inflace se vykouzlit nedá, varuje Japonce měnový veterán
15.03.2013 12:04
Dvouprocentní inflační cíl, který si nedávno předsevzala japonská cen...
Čínský jüan na rekordu k USD. Vítej, americký ministře?
20.03.2013 15:37
Kurs čínské měny dnes stoupl na rekordní úroveň proti americkému dolar...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university