Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší asijský investor v Africe není Čína

Největší asijský investor v Africe není Čína

26.03.2013 18:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čína je sice největším obchodním partnerem Afriky, avšak co do peněž na kontinentu investovaných zaostává za mnohem menší asijskou zemí – Malajsií. Podle včera zveřejněné studie OSN putuje do Afriky víc prostředků ve formě přímých zahraničních investic právě z třicetimilionové Malajsie, přičemž její náskok před miliardovou Čínou se stále zvětšuje.

Podle dat OSN, připravených u příležitosti summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika) v jihoafrickém Durbanu, se často zmiňované zintenzivnění čínsko-afrických ekonomických vazeb omezuje spíš na obchod. Trvalejší investice na kontinent proudí větší měrou z Kualy Lumpur.

Přímé zahraniční investice, do nichž spadají mezinárodní akvizice, slučování a investice do začínajících projektů či již rozběhnutých firem (nad 10 % akciového kapitálu), ukazují míru důvěry v hospodářské klima cílové destinace a mohou také naznačit budoucí vývoj obchodních toků. V případě Malajsie jsou největšími hráči v Africe ropný koncern Petronas a konglomerát Sime Darby podnikající v zemědělství, realitách, energetice či strojírenství.

V globálním srovnání přímých investic, které do Afriky přitekly v roce 2011, skončila Malajsie na třetím místě za Francií a Spojenými státy, a odsunula tak Čínu a Indii na čtvrté a páté místo. Francii a USA také patří nejvyšší příčky co do celkových investic - za všechny předchozí roky. Třetí místo v této kategorii patří Velké Británii, přičemž Malajsie je čtvrtá. Rusko a Brazílie na kontinentu téměř žádné prostředky vloženy nemají.

Ropný koncern Petronas vlastní 80% balík ve společnosti Engen Petroleum, která provozuje rafinerii v Durbanu a disponuje také největší sítí čerpacích stanic v zemi. Engen má také pumpy v subsaharské Africe, v zemích od Botswany přes Mauritius až po Keňu. Petrochemické produkty prodává i v Súdánu, kde zásobuje letiště v Chartúmu a dále misi OSN v Dárfúru.

Sime Darby, největší světový producent palmového oleje, prodává tuky a oleje v Jižní Africe a před dvěma lety otevřel první palmovníkové plantáže v Libérii. Celkově společnost od liberijské vlády získala koncesi na pronájem 220 tisíc hektarů půdy na pěstování palmovníků a kaučukovníků. Původně zvažovala pěstování plodin i v Kamerunu.

Portfolio malajských přímých zahraničních investic se za posledních deset let zpětinásobilo a ke konci roku 2011 dosáhlo 106 mld. USD. Zhruba 20 mld. USD z této částky bylo nasměrováno do Afriky. Čína na kontinentu proinvestovala 16 mld. USD, Indie má zaregistrováno 14 mld. USD. V průběhu studené války byla Malajsie jedním z nejhlasitějších odpůrců Apartheidu v Jižní Africe. To se odrazilo na vztazích s kontinentem po zhroucení segregačního režimu v roce 1994.

Zahraničnímu obchodu s Afrikou dominuje Čína. Obrat v loňském roce překročil 200 mld. USD, čímž 20násobně převýšil objem z roku 2000, kdy se Peking začal o kontinent více zajímat. Čína už před několika lety sesadila Spojené státy z pozice nejvýznamnějšího obchodního partnera afrických zemí. Za střemhlavým růstem komerčních vazeb stojí zejména asijská poptávka po komoditách všeho druhu, poháněná nebývalým hospodářským vzestupem nejlidnatější země světa.

Zatímco sektor těžby přírodních zdrojů a služeb a spotřeba v Africe zažívají boom, podle statistik OSN podíl průmyslové výroby na HDP kontinentu za 12 let klesl ze 12,8 % na 10,5 %. Na neudržitelnost dosavadního modelu africko-čínských vazeb a nutnost změny jeho nastavení už upozorňovali mnozí afričtí politici, včetně jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy.

Podle guvernéra nigerijské centrální banky musí Afrika na čínské „predátorské“ obchodní praktiky typu subvencí a měnové manipulace rázně odpovědět. Kontinent podle něj potřebuje rozvíjet infrastrukturu a investovat do vzdělání, aby africké společnosti mohly soutěžit o zahraniční investory, kteří se stěhují z Číny kvůli rostoucím pracovním nákladům.

Čínské firmy nejsou na africkém kontinentu aktivní jen v těžbě surovin nebo výstavbě silnic či nemocnic. Telekomunikační gigant Huawei zde působí v 25 zemích, v nichž v roce 2011 zúčtoval tržby 3,5 mld. USD. Číňané se stali jedním z hlavních dodavatelů zařízení pro 700 milionů zákazníků afrických mobilních operátorů.

(Zdroje: Reuters, Petronas, Sime Darby, FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university