Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ústavní soud: Předběžná otázka do Lucemburku může být součástí práva na spravedlivý proces

Ústavní soud: Předběžná otázka do Lucemburku může být součástí práva na spravedlivý proces

03.04.2013 5:30
Autor: Martin Krčmář, KSB

V původním sporu se minoritní akcionáři jedné české společnosti domáhali u Krajského soudu v Českých Budějovicích, aby přezkoumal přiměřenost protiplnění vyplaceného za akcie. Ty přešly na hlavního akcionáře, německou společnost (druhého účastníka sporu), v rámci výkupu účastnických cenných papírů. Německá společnost namítala nedostatek pravomoci českého soudu. Krajský soud v Českých Budějovicích však tuto námitku německého akcionáře zamítl a jeho rozhodnutí následně v odvolacím řízení potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Proti usnesení Vrchního soudu v Praze německá společnost bojovala dovoláním k Nejvyššímu soudu a současně stížností u Ústavního soudu (ÚS). Posledně jmenovaný soud se začal věcí zabývat hned poté, co bylo dovolání Nejvyšším soudem pro nepřípustnost odmítnuto. Německá společnost se jako stěžovatel odvolávala na to, že Vrchní soud v Praze ignoroval předpisy EU, které bylo dle jejího názoru třeba aplikovat přednostně. Za zásadní porušení práva na zákonného soudce pak firma považovala to, že Vrchní soud v Praze de facto ignoroval její návrh na předložení předběžné otázky Soudnímu dvoru EU, aniž by to náležitě zdůvodnil.

Odůvodnění!

 

Pro ÚS to nebylo poprvé, co musel řešit podobný případ. V úvodu svého odůvodnění tedy konstatoval, že s přistoupením České republiky k EU vzniklo českým soudům oprávnění a některých případech i povinnost obracet se s předběžnými otázkami na Soudní dvůr EU. O povinnost se jedná tehdy, kdy určitý soud rozhoduje jako soud poslední instance, jehož „verdikt“ nelze napadnout opravnými prostředky.

Současně ÚS řekl, že soudy poslední instance musejí vždy řádně odůvodnit, pokud by se v konkrétním případě rozhodly předběžnou otázku nepoložit. Mohou tak učinit jen v situacích, které zná a připouští judikatura Soudního dvora EU. Pokud by soudy tato pravidla porušily a předběžnou otázku nepoložily, mohlo by jít o porušení práva na spravedlivý proces dle čl. 36 odst. 1 LZPS.

V projednávaném případě ÚS uvedl, že proti rozhodnutí Vrchní soudu již opravdu žádný další opravný prostředek možný nebyl (Nejvyšší soud dovolání stěžovatele odmítl pro nepřípustnost).  Stěžejní tak dle ústavních soudců bylo to, zda Vrchní soud v Praze považoval výklad otázky unijního práva za natolik zřejmý, že nebyl důvod žádost o předběžnou otázku Soudnímu dvoru EU podávat.

A v tom byl právě kámen úrazu. Podle ÚS se Vrchní soud v Praze s námitkami stěžovatele v podstatě vůbec nevypořádal. A to i přesto, že šlo o správný výklad práva EU, ke kterému je oprávněn jen Soudní dvůr EU. Z tohoto důvodu ÚS rozhodnutí pražského Vrchního soudu zrušil, přičemž bude opět úkolem tohoto odvolacího soudu, aby své závěry, týkající se zejména povinnosti předběžnou otázku, řádně odůvodnil.

 

KŠB

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data