Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pane, vy nejste hračka

Pane, vy nejste hračka

14.05.2013 13:22

Několik mediálních komentátorů si nedávno všimlo, jak rychle byli vyšetřovatelé schopni vypátrat a zneškodnit Tamerlána a Džochara Carnajeva, dva mladé čečenské bratry, kteří podle Džocharova přiznání podnikli 15. dubna bombový útok na bostonský maraton, při kterém byli tři lidé zabiti a 264 zraněno. Vyšetřovatelé vytřídili v nezvykle krátké době tisíce kousků důkazního materiálu, hlavně obrovské hromady digitálních fotografií a videoklipů, a to jak z oficiálního sledování maratonu, tak z těch, které dodala veřejnost a sama vystavila na internet. Během dvou dnů FBI zjistila identitu podezřelých a během masivní policejní akce, která následovala, je dopadla. Síla technologie tady byla demonstrována jedním z doposud nejjasnějších způsobů v historii.

Jevgěnij Morozov, hostující vědec na Stanford University, spisovatel a výzkumník, se zabývá studiem politických a sociálních dopadů technologie. Morozov je vysoce kritický vůči populárnímu názoru, že internet pomáhá demokratizovat autoritářské režimy, a že technologie a sociální sítě samy o sobě jsou dobré pro demokracii. Místo toho tvrdí, že internet naopak může být mocným nástrojem masového policejního dohledu, politické represe a šíření nacionalistické a extremistické propagandy. Morozov říká, že technologie je ve skutečnosti perfektní nástroj ke kontrole občanů ze strany represivních států. Podle Morozova je stinnou stránkou internetu právě schopnost kontrolovat informace a manipulovat nová média. Protože se narodil v Bělorusku, tak asi ví, o čem mluví. Soudě podle rychlosti policejní akce v Bostonu si také můžete pomyslet, že naše demokratická společnost, prošpikovaná CCTV kamerami jako nedělní pečínka špekem, kde osobní data jednotlivců jsou vystavena na internetu pro skoro kohokoliv k vidění bez povolení k prohlídce, se stává Velkým bratrem sebe sama.

Existují četné příklady, jak technologie ovlivňuje mocenské struktury. Pouze zablokovat internet se může stát příliš tupým nástrojem, který se nakonec obrátí proti vám. 28. ledna 2011 se o tom přesvědčila vláda Husní Mubaraka v Egyptě, která internet zablokovala v očekávání protestů. To přimělo aktivisty se vydat do ulic a patrně to urychlilo pád Mubarakova režimu. Naproti tomu cenzura internetu může být daleko účinnější. Čína je v tom velmi dobrá. Další země jsou trochu decentnější. Turecko například neustále upravuje stupeň filtrování informací na základě požadavků úřadů i široké veřejnosti.

Jaron Zepel Lanier je průkopníkem technologie virtuální reality a digitálním guru Silicon Valley, v současnosti pracuje jako vědec pro Microsoft. Přestože je rozhodně insiderem tohoto průmyslu, ani on nemá nic pěkného, co říci o současném stavu world-wide web. Ve své známé eseji z roku 2006 poprvé použil výraz “digitální maoismus”. Ve své knize “Vy nejste hračka” (2010) kritizoval Web 2.0, a obvinil gigantické firmy jako Facebook a Google z toho, že lidi špehují ke svému prospěchu.

Jeho vysvětlení toho, jak pracuje překladač na Googlu je klasickým příkladem toho, jak tato obří firma prostě bere (nebo, podle Lanierových slov, “přivlastňuje si bez kompenzace”) a monetizuje kolektivní práci jiných. Jedna z fantastických služeb na Googlu je, že si můžete napsat nebo zkopírovat pasáž textu v angličtině do Google Translate a ve vteřině dostanete zpátky český překlad. Většina lidí neví, jak to Google vlastně dělá, a ani nad tím nepřemýšlí. Když je pak nutíte se nad tím zamyslet, nejspíš vám řeknou, že Google tam naistaloval nějakou skvělou technologii, umělou inteligenci v cloudu, nebo nějaký super chytrý algoritmus, který dokáže překládat. A je báječné, že to je zadarmo.

Ve skutečnosti Google shromáždil obrovské množství informací od skutečných živých překladatelů, kteří přeložili různé fráze v knihách a textech, které se teď nachází na internet. Když teď dostane váš text, tak Google prostě prohledá tato data, najde podobné pasáže a vytvoří koláž z předchozích překladů. To je velmi chytré, ale také velmi podobné tomu, co dělá Facebook, tedy že “prodává” lidem zpátky jejich osobní identitu, ale v podobě, vhodné pro použití ze strany výrobců reklamy, jako například jejich návyky a preference při nakupování. Google Translate vytváří produkt, který má stále lepší kvalitu (před pár lety takovému překladu nebylo vůbec rozumět, ale teď je to docela slušné), zadarmo a během okamžiku. Mezitím ti původní překladatelé nedostanou za tuto svou práci zaplaceno, Google si ji prostě přivlastnil. Takže tím, že se tyto fráze vytáhnou z různých knížek a zákazník si udělá překlad na Googlu sám, zbavíte překladatele možného výdělku a tím vlastně přispíváte ke zmenšování ekonomiky, protože takový překladatel bez práce není ani konzumentem. Tato hra se jmenuje ”kdo má největší počítač, může zanalyzovat cokoliv a všechno a proměnit to ve svou výhodu, a tím pádem koncentrovat bohatství a moc”.

Lanier říká, že se sami dobrovolně přetváříme a redukujeme v nepodstatné reklamní krmivo. Práce v kreativních profesích, jako hudba nebo psaní, mizí díky jednoduchosti, s jakou se dá komunikovat a kopírovat. Další, více tradiční středostavovské profese mohou brzy následovat.

Může za to struktura Web 2.0 jako taková. Zatímco původně byl internet otevřený a volný pro všechny, časem a postupně se jej zmocnila hrstka korporací, které začaly důvěřivým uživatelům nabízet služby zadarmo — e-mail, sociální sítě, vyhledávání. Tyto firmy to nedělaly z dobroty svého srdce, ale výměnou za plný přístup k a vlastnictví soukromých dat těchto uživatelů: fotografií, vzkazů a čehokoliv jiného, co na jejich stránky jednou dáte. Zpátky si to již nikdy vzít nemůžete. Tento typ směny upřednostňuje největší firmy, které mají jakousi neodolatelnou přitažlivost. Zatímco tyto firmy se stávají většími a většími a brzy také bohatými z výnosů těchto dat, která nashromáždili za pramalé náklady, lidé, kteří ta data skutečně vytvořili, nedostanou zaplaceno nic.

Lanier poukazuje na to, že vůdci odvětví internetu osobně nashromáždili velkou moc a lobistickou sílu a běžně se stýkají s politiky a průmyslníky celého světa. Po celá staletí byl svět udržován v zavedeném pořádku prostřednictvím náboženství nebo vlády. Je teď na řadě období nadvlády technologie?


Váš názor
  • Nic však neroste do nebe
    14.05.2013 15:25

    Pokud by se popsaná realita v budoucnosti vyvíjela tak, jak autorka (odhaduji že Andrea je ženské jméno) a a najednou by to vadilo, lidé na internetu změní své chování. Nebudou se přihlašovat pod svým jménem, zruší své osobní profily, a komunikace se vrátí do stylu před internetem a otevřením. Opět budou hlavní osobní doporučení a osobní setkání. Mailem, sms, mobilem, telefonem, skype se nebude posílat nic co by měla vědět vláda, poskytovatel internetu, či jiné cizí oči,uši. Závažnější je mizení středostavovských profesí. Popsaná ukázka s překladatelem není úplně správná, protože překladače dnes spíše slouží jako pomůcka pro studenty, než jako oficiální nástroj pro překlad smluv, formálních dokumentům, návodů atd. Ale trend je nastoupen, v tom je odhad autorky reálný.
    Aleš Müller
    • Re: Nic však neroste do nebe
      14.05.2013 22:16

      ..."odhaduji že Andrea je ženské jméno"...Dobře Vy!!! :D :D :D
      Nyk Lísn
      •  
        17.05.2013 15:34

        V Italii je Andrea i mužské jméno...
        xxx
        • Ano, totožnost ověřena
          21.05.2013 7:56

          Autorka Andrea Lauren je opravdu žena a to opravdu pracovitá, chytrá a hezká. Hezká lze usoudit z jednoho jediného snímku, co je k nalezení na celém internetu a tento opatrný přístup k identitě potvrzuje, že je chytrá :- ) Plus její články.
          Aleš Müller
          • Re: Ano, totožnost ověřena
            21.05.2013 9:45

            člověče, vy jste genius :-))) Není Vás tady škoda? Já bych Vás viděl spíš někde v kriminálce?
            Tom Atom
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university