Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klíčové zasedání ECB se blíží. Jaké trumfy skrývá Draghi? Dokáže naplnit vysoká očekávání?

Klíčové zasedání ECB se blíží. Jaké trumfy skrývá Draghi? Dokáže naplnit vysoká očekávání?

04.06.2013 14:05
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Ve čtvrtek nás čeká další klíčové zasedání Evropské centrální banky, kde Mario Draghi může zase o něco přitvrdit ve svém boji s evropskou hospodářskou recesí. Na svém posledním zasedání 2. května ECB snížila klíčovou úrokovou sazbu o 25 bps na rekordních 0,5 %. Od květnového zasedání se toho v evropské ekonomice příliš nezlepšilo, a tak mnoho analytiků očekává další kroky na podporu ekonomiky.

Jednou z možností, ke které by ECB mohla přistoupit, je další snížení sazeb o 25 bps, ale podle průměrného odhadu analytiků k tomu Draghi nepřistoupí. Analytici svůj odhad odůvodňují určitým zlepšením spotřebitelského sentimentu, oživením v průmyslu a květnovým nárůstem jádrové inflace. Podle hlavního evropského ekonoma Unicredit Global Research, Marca Valli, je však snížení sazeb zcela reálné, což zakládá na soustavném poklesu přebytečné likvidity na evropských finančních trzích s tím, jak evropské banky postupně splácejí své půjčky (viz graf). Banky totiž splatily již téměř třetinu z tzv. LTRO půjček ve výši miliardy euro, které jim ECB poskytla během vrcholu dluhové krize. Další pokles likvidity na trzích by totiž mohl vést k růstu sazeb, co by bylo v rozporu s cílem ECB. 
 
Vývoj volné likvidity na evropských finančních trzích
ECB Mokoš
 
Podle analytiků Morgan Stanley se mnohem pravděpodobnější jeví snížení depozitní sazby pro banky, která je nyní již na nule. V praxi by to znamenalo, že banky budou za své úložky v ECB ještě muset platit, od čeho si ECB slibuje oživení úvěrové aktivity. Carsten Brzeski, ekonom ze společnosti ING, před tímto krokem varoval slovy: „Minulé zkušenosti z jiných zemí ukazují, že negativní sazby byly používány spíše k oslabení měnového kurzu než ke stimulaci úvěrů. Hrozí totiž, že banky paradoxně zvýší své úrokové sazby na úvěrech, aby tím smazaly ztráty z negativních úroků u centrální banky. I když jsou technicky možné, domníváme se, že negativní depozitní sazby představují pro ECB až příliš vysoké riziko na to, aby si dovolila je implementovat.“

Další možností, jak stimulovat ekonomiku, je představení úvěrového programu pro malé a střední podniky (SME). Podle analytiků RBC Capital by ECB mohlo přijít s určitým progresem při vypracování tohoto plánu, avšak analytici švýcarské Credit Suisse varují, že postup ECB v tomto ohledu bude jen velice pomalý a může trhy spíše zklamat. Problém SME je nejaktuálnější pro Španělsko a Itálii, kde tyto podniky tvoří páteř ekonomiky, a kde zaznamenaly nárůst úroků na nepříjemné úrovně, zatímco v Německu se tyto sazby pohybují na rekordních minimech. Draghi navíc v minulosti několikrát potvrdil svůj pohled na danou problematiku, když tento problém vnímá spíše jako problém slabých bankovních rozvah, a zároveň odmítl, že by ECB měla plnit roli komerčních bank.

ECB sice spolupracuje s Evropskou investiční bankou, aby zlepšila přístup SME k financování přes vydávání cenných papírů krytých aktivy, avšak komentáře představitelů těchto orgánů sami tvrdí, že se jedná o dlouhodobou záležitost. Analytici navíc k tomu uvádějí, že se nejedná o žádnou novou iniciativu a trhy by tak mohly mít v tomto ohledu spíše zaděláno na zklamání. V této oblasti se navíc nalézají řešení i bez pomoci ECB, když německá vláda nedávno oznámila dohodu se Španělskem ohledně půjčky kolem miliardy eur pro podporu úvěrů SME.

Vedle spekulací ohledně potenciálních kroků ECB je jisté, že bude zveřejněná nová predikce hospodářského růstu. V březnu ECB odhadovala pro země eurozóny letošní pokles HDP o 0,5 % a pro rok 2014 očekávala procentní růst. Analytici RBC, JPMorgan, Daiwa Capital, Morgan Stanely a Credit Suisse věří, že na čtvrtečním zasedání budou tyto odhady mírně revidovány směrem dolů, stejně jako inflační odhady kvůli nižším cenám ropy a neuskutečněnému zvýšení DPH.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m