Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Politika zpomalující Číny

Politika zpomalující Číny

09.07.2013 18:21

Nedávný finanční zmatek v Číně, kde se sazby mezibankovních půjček vyšplhaly během několika dnů na dvojciferné hodnoty, představuje další potvrzení, že druhá největší ekonomika světa směřuje k tvrdému přistání. Čínská ekonomika dosáhla za přispění mohutného růstu objemu úvěrů (který se od roku 2008 do roku 2012 rovnal 30% HDP) takové úrovně finančního zadlužení, že dnes patří k nejvyšším mezi rozvíjejícími se trhy. Tohle neskončí dobře.

Společnost Nomura Securities v nedávné studii zjišťuje, že čínský profil finančních rizik dnes zlověstně připomíná profily Thajska, Japonska, Španělska a Spojených států v předvečer jejich finančních krizí. Každá z těchto krizemi stižených ekonomik zvýšila během pěti let před prasknutím úvěrové bubliny své finanční zadlužení – poměr domácích úvěrů k HDP – o 30 procentních bodů.

Ekonomové, kteří trvají na tom, že finanční pákový efekt Číny není příliš vysoký, jsou ve stále výraznější menšině. Čínská lidová banka, která v červnu ve snaze odradit růst půjček zorganizovala zmrazení úvěrů, se zjevně domnívá, že se finanční pákový efekt vyšplhal na nebezpečnou úroveň. Nyní už jen zbývá odpovědět na otázky, kdy a jak proběhne oddlužování.

 
Pozorovatelé Číny se v současné době zaměřují na dva scénáře. Podle prvního dojde k měkkému ekonomickému přistání, jakmile nové čínské vedení naordinuje promyšlenou politiku omezování růstu objemu úvěrů (zejména prostřednictvím stínové bankovní soustavy), donutí předlužené vypůjčovatele k bankrotu a poskytne bankovní soustavě injekci fiskálních zdrojů, aby vyztužila její kapitálovou základnu. Růst čínského HDP, který se silně opírá o úvěry, dostane úder. Proces oddlužování však bude postupný a spořádaný.

Podle druhého scénáře nedokážou čínští představitelé zkrotit růst objemu úvěrů, a to především proto, že vysoce zadlužené místní vlády, dobře situovaní developeři a státní podniky budou úspěšně vzdorovat politice, která by odřízla jejich přístup k financování a přiměla je k insolvenci. V důsledku toho bude růst objemu úvěrů nerušeně pokračovat tak dlouho, až nějaká nepředvídaná událost odstartuje „čínské Lehmany“. Kdyby se to stalo, růst se propadne, mnoho vypůjčovatelů se ocitne v platební neschopnosti a mohl by nastat finanční chaos.

Z těchto dvou scénářů vyplývají dva fascinující postřehy. Za prvé že je drastické finanční oddlužení nevyhnutelné. A za druhé že čínský růst v obou scénářích klesne.

Jaký dopad tedy bude mít nadcházející éra finančního oddlužování a zpomalujícího růstu na čínskou politiku?

Většina lidí by podotkla, že období finančních škrtů a pomalého růstu HDP představuje vážné ohrožení legitimity Komunistické strany Číny, která je založena na hospodářské výkonnosti. Rostoucí nezaměstnanost by mohla rozdmýchat společenský neklid. Střední vrstva by se mohla obrátit proti straně. A jelikož ekonomická tíseň poškozuje různé sociální skupiny současně, mohla by usnadnit vznik široké koalice proti KS Číny.

Mohutný hospodářský rozvrat by navíc mohl zničit soudržnost vládnoucích elit a učinit je politicky zranitelnějšími. Členové vládnoucí elity budou koneckonců patřit k těm, které finanční oddlužování zasáhne nejbezprostředněji. Během úvěrového boomu v Číně si totiž nejbezhlavěji nepůjčovaly malé soukromé firmy ani průměrní spotřebitelé (zadluženost čínských domácností je velmi nízká), nýbrž místní vlády, státní podniky a developeři s dobrými konexemi (z nichž mnozí jsou příbuznými vládních činitelů). Technicky vzato bude úspěšné finanční oddlužení znamenat restrukturalizaci jejich dluhů a dožene některé z nich k bankrotu.

Tito lidé mají už z definice politické prostředky k tomu, aby rozpoutali lítý boj za záchranu svého bohatství. Vzhledem k obrovským rozměrům čínské úvěrové bubliny a enormnímu množství peněz potřebných k rekapitalizaci bankovní soustavy se však jen někteří z nich dočkají sanace. A ti, kteří se jí nedočkají, budou přirozeně cítit nevraživost vůči svým šťastnějším kolegům.

Pomalejší růst HDP podkopává jednotu elit v souladu s odlišnou politickou dynamikou. Současný čínský systém představuje gigantický mechanismus přerozdělování renty. Vládnoucí elity se naučily žít vedle sebe nikoliv díky společnému přesvědčení, hodnotám nebo pravidlům, nýbrž díky tomu, že si rozdělily koláč plynoucí z hospodářského rozvoje. V prostředí vysokého růstu mohla každá skupina nebo jednotlivec počítat s tím, že dostanou nějakou lukrativní zakázku či projekt. Jakmile se růst zadrhne, začne být boj straníků o kořist nesmlouvavý.

Lidmi, kteří by se měli finančního oddlužování a pomalejšího růstu obávat nejvíce, jsou prezident a generální tajemník KS Číny Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang. Proběhne-li proces oddlužování rychle a spořádaně, vyjdou z něj oba silnější dost brzy na to, aby stihli být v roce 2017 opětovně jmenováni (čínský politický kalendář tudíž velí, že musí obrátit chod ekonomiky do první poloviny uvedeného roku).

Si a Li jsou neoddělitelně spojeni s příslibem KS Číny, že zajistí hospodářskou prosperitu a národní slávu, který je obsažen v oficiálním sloganu „Čínský sen“. Co tedy udělají, až budou konfrontováni s politickou noční můrou?  

Min-sin Pchej je profesorem státní správy na Claremontské McKennově koleji a nerezidentním členem Německého Marshallova fondu Spojených států. 

© Project Syndicate, 2013


Čtěte více:

Čína nakupuje akcie státních bank. Značí intervence dosažení dna?
18.06.2013 17:49
Čínské akcie na tom nejsou příliš dobře. Burza v Šanghaji od začátku r...
Ústup od stimulace i v Číně? Centrální banka soudí, že banky mají peněz dost. Šanghaj padá na 4,5leté dno
24.06.2013 9:39
Akciové trhy obávající se omezení podpory světové ekonomiky ze strany ...
Mobius a S&P: Nesrovnávejte úvěrovou krizi Číny s pádem Lehman Brothers. Číňani přesto blízko runu na banky
25.06.2013 11:55
Nenechte se vystrašit největším propadem čínských akcií téměř za dva r...
Goldman Sachs snižuje cíl pro asijské akcie, čeká o čtvrtinu nižší růst EPS
01.07.2013 18:09
Zhoršující se výhled pro růst čínské ekonomiky, slábnoucí úvěrový trh ...
Minského Čína
03.07.2013 17:29
Čínskou záchranou i prokletím jsou investice. Můžeme to demonstrovat n...

Váš názor
  • Čína
    09.07.2013 22:19

    Já si na -"KRACH" - Číny také rád počkám ! Za posledních asi 20 let už byl očekáván mnohokráte , zatím jsme se ovšem dočkali jenom kolapsu Eurozony, Japonska,Ruska nebo USA. Tento článek vyjadřuje jenom zbožné přání jednoho pána. Čína jistě zpomalí o tom nikdo nepochybuje , ovšem má pěkné devizové rezervy kolem 3,5 bilionu USD a každoroční přebytek zahraničního obchodu - asi 250 mld. USD. Uvidíme.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Přání matkou tvrzení
    09.07.2013 21:19

    Lapidárně shrnuto, podle autora dojde k přerušení růstu nebo krachu, což má podnítit odpor proti vládnoucí čínské KS. Vnucuje se úvaha, zda nejde v obou predikovaných důsledcích o zbožné přání. O to více, že pan Min-sin Pchej čínského původu může mít typicky disidenské emoce, tak jak se projevovaly i u disidentů českých koncem osmdesátek. Neboli čím hůře tím lépe.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data