Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mobius a S&P: Nesrovnávejte úvěrovou krizi Číny s pádem Lehman Brothers. Číňani přesto blízko runu na banky

Mobius a S&P: Nesrovnávejte úvěrovou krizi Číny s pádem Lehman Brothers. Číňani přesto blízko runu na banky

25.06.2013 11:55, aktualizováno: 25.6. 13:45

Aktualizováno

Nenechte se vystrašit největším propadem čínských akcií téměř za dva roky, který trh uvrhnul do teritoria medvědů. Žádný druhý zárodek úvěrové krize v zemi není, shoduje se ratingová agentura S&P a vlivný investor Mark Mobius. Druhý jmenovaný potom doporučuje využít propadu trhu k nástupu do pozice.

Čínská centrální banka v současnosti omezuje příliv levných peněz do finančního sektoru, aby přiměla komerční banky k větší úvěrové disciplíně. Právě prudký růst úvěrů přitom výrazně přispíval k rychlé expanzi čínského hospodářství, což vyvolává obavy trhů z dopadů omezení tohoto stimulu. Tyto strachy navíc nacházejí živnou půdu v týden starém náznaku americké centrální banky, že omezí podporu ekonomiky skrze kvantitativní uvolňování měnové politiky.

Současnou politiku Pekingu zacílenou na přísnější řízení likvidity bank lze ale brát také z druhé strany. Omezení úvěrové expanze v Číně na druhou stranu totiž také zmírňuje riziko nafukování úvěrové bubliny v Číně. Před tou již delší dobu varuje například Jim Chanos, který naposledy před měsícem varoval, že jestliže celkový růst objemu poskytovaných úvěrů za 1Q13 celosvětově dosáhl 1,5 bilionu dolarů, samotná čínská ekonomika tvořící asi desetinu té světové z toho vytvořila jeden bilion dolarů v nových úvěrech.

Druhý pád Lehman Brothers?

Mark Mobius ve svém včerejším vystoupení na konferenci v Monaku uvedl, že vidí mnohé podobnosti mezi vývojem před vypuknutí globální finanční krize před šesti lety a současným stavem věcí v Číně. Zároveň ale dodal, že rozhodně nelze očekávat nějaký velký krach podobný pádu Lehman Brothers. 

„Čína je v současnosti vnímána tak, že je ve stejné situaci, jako jsou Spojené Státy. Ano, je pravda, že z hodně úvěrů se stanou špatné úvěry a že banky většinu z těchto pohledávek skrývaly. Je třeba hledat ale především důsledky a ty budou v Číně velmi, velmi odlišné prostě proto, že většina bank je pod kontrolou státu, a ten je zbankrotovat nenechá,“ uvedl Mark Mobius. Čína totiž podle něho nebude mít problém s rekapitalizací bank, protože nyní disponuje devizovými rezervami v hodnotě 3 bilionů dolarů.

S podobným uklidněním investorů dnes přišla také ratingová agentura Standard & Poor’s. Její hlavní analytik pro oblast Asie a Pacifiku dnes v konferenčním hovoru s novináři uvedl, že Číně rozhodně nehrozí „žádný soudný den“ a nejsou zde podobnosti mezi úvěrovou krizí v zemi a krachem Lehman Brothers. S&P také ve svém scénáři budoucího vývoje nyní nepočítá s možností krachu čínských bank a nebojí se ani „okamžitého významného ekonomického dopadu“.

Analytici Goldman Sachs ale včera uvedli, že omezování přílivu likvidity do bankovního sektoru sice bude mít relativně mírný dopad na ekonomický růst v krátkodobém horizontu. Zpomalení investic kvůli zpřísnění podmínek úvěrů ale podle nich pravděpodobně nabyde na viditelnosti v příštím roce. Nová prognóza této investiční banky počítá pro letošní rok se zpomalením čínské ekonomiky na 7,4 procenta, ačkoliv ta dosavadní ještě odhadovala 7,8% růst. Zpomalení ekonomického růstu ale podle některých ekonomů může Číně pomoci k postavení základů pro udržitelný růst do budoucna

Čína byla v posledních letech hlavním motorem růstu světové ekonomiky a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží. Zpomalení hospodářského růstu v Číně by mohlo mít negativní dopad na řadu odvětví, například na těžební a automobilový průmysl. Čína je nyní například důležitým odběratelem železné rudy a uhlí z Austrálie a spotřebního zboží z Japonska a Jižní Koreje.

Propad čínských akcií láká kupce

Výkonný předseda představenstva fondu Templeton Emerging Markets Group spravujícího přes 53 miliard dolarů, Mark Mobius, dnes v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že Čínu stále považuje za naprosto klíčového hráče v rámci emerging markets a doporučuje využít výrazného propadu čínských akcií k nákupu dalších čínských akcií. Investoři by podle něho měli důvěřovat krokům, které provádí čínská centrální banka na trhu peněžních prostředků, i reformám chystaným Pekingem.

Čínské akcie se dnes dalším až 6% poklesem propadly na nejnižší úroveň od roku 2009 poté, co tamní centrální banka naznačila, že bude pokračovat ve zpřísňování podmínek pro poskytování úvěrů. „Riziko likvidity na peněžních trzích je dočasné a kontrolovatelné a sezónní vlivy ovlivňující sazby vyprchají,“ uvedl dnes náměstek šéfa šanghajské divize čínské centrální banky Ling Tao a potvrdil včerejší závazek centrálních bankéřů udržovat současnou rozumnou míru likvidity banky a doporučení bankám kontrolovat rizika spojená s úvěrovou expanzí.

V závěru dnešního obchodování však čínské akcie většinu ztrát smazaly a index předních akcií na burzách v Šanghaji a Šen-čenu CSI300 uzavřel po včerejším 6% propadu s poklesem o 0,3 procenta. „Jsou zde investoři, kteří věří, že vláda odhalí některé pozitivní kroky pro posílení trhu, a tak nakupují před tímto (domnělým) oznámením,“ uvedl dnes analytik Huatai Securities v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Začátek čínského runu na banky?

Klidem ale rozhodně v současnosti neoplývají čínští střadatelé, kteří mají své peníze uloženy v bankovních domech v zemi. Po prvních spekulacích ohledně možných likviditních problémů bank a následném oficiálním potvrzení omezení přílivu nových prostředků ze strany čínské centrální banky jim nervy pocuchaly výpadky bankovních systémů několika významných bankovních institucí.

V neděli nejprve přestaly fungovat bankomaty a platební terminály největší banky v zemi, kterou je Industrial and Commercial Bank of China. Včera se následně přidaly výpadky bankovního systému třetí největší čínské banky Bank of China, takže její klienti nemohli provádět žádné platební příkazy. Stejný problém měli následně i klienti Bank of Nanjing.

Na čínské obdobě sítě Twitter nazvané Weibo se podle agentury Reuters nyní množí příspěvky narážející na možnost vypuknutí bankovní krize v Číně. „Nemohu vybrat své peníze z Industrial and Commercial Bank of China ani z Bank of China… Která banka bude další?,“ píše například Wang Yangyu.

Trojice výše zmíněných čínských bank shodně uklidňuje své klienty, že se rozhodně nejedná o žádný příznak likviditních problémů v důsledku masivních výběrů prostředků z bankovních účtů, nýbrž pouze o „technické problémy“. Ale stín podezření v Číně zůstává. Zda se to projevuje také na odlivu prostředků z čínských bank, zatím žádná statistika kvůli příliš krátkému časovému období nezachytila.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters, S&P , China Times)


Čtěte více:

Chanos: Fasáda čínské ekonomiky začíná praskat, banky budou potřebovat další kapitál
18.05.2011 18:13
Čínská ekonomika vykazuje reálné zpomalení, zvláště pak v realitním se...
Jim Chanos o nafukování úvěrové bubliny v Číně. Vše okolo realit je „na short“
25.04.2013 16:43
Prudký růst úvěrů v čínské ekonomice poukazuje na tvořící se bublinu, ...
Mobius: Nejlepší investicí je teď východ Evropy, i vyspělejší trhy CEE oživí (+video)
07.06.2013 10:32
Rumunsko, Slovinsko, Slovensko. Trhy na východní hranici Evropy jsou n...
Fondy prchají z emerging markets nejrychleji za dva roky. První oběť konce QE?
20.06.2013 14:08
Za poslední čtyři roky přiteklo do emerging markets, kam bývá řazena i...
Statistiky po čínsku: 4x větší výstup než ve skutečnosti
20.06.2013 17:52
Jak kdysi uvedl čínský premiér Li Kche-čchiang, data z druhé největší ...
Ústup od stimulace i v Číně? Centrální banka soudí, že banky mají peněz dost. Šanghaj padá na 4,5leté dno
24.06.2013 9:39
Akciové trhy obávající se omezení podpory světové ekonomiky ze strany ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m