Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD: Česká ekonomika letos klesne výrazněji, obrat k růstu v příštím roce bude slabší

OECD: Česká ekonomika letos klesne výrazněji, obrat k růstu v příštím roce bude slabší

19.11.2013 11:54, aktualizováno: 19.11. 12:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zhoršila výhled vývoje české ekonomiky na letošní i příští rok. Česká ekonomika dle OECD v letošním roce klesne o 1,5 procenta. V předchozí, květnové prognóze přitom OECD předpovídala snížení hrubého domácího produktu Česka jen o jedno procento. V roce 2014 se má česká ekonomika vrátit k růstu, dle nové prognózu však pouze tempem 1,1 procenta, nikoli dříve předpokládaným 1,3 procenta. V roce 2015 má růst českého HDP zrychlit na 2,3 procenta. 

Podle OECD ekonomiku příští rok podpoří zastavení fiskální konsolidace a vyšší vnější poptávka. Nezaměstnanost však bude klesat jen okrajově. Letos má zůstat na loňských sedmi procentech, příští rok se sníží na 6,9 procenta a ve 2015 jen na 6,8 procenta. Je proto podle OECD zapotřebí posílit aktivní politiku na trhu práce. 

Rozpočtový deficit se má letos i v příštích dvou letech udržet těsně pod třemi procenty HDP. Ekonomický růst by se však měl využít k zastavení růstu poměru dluhu k HDP, případně pro jeho snížení. Měnová politika by měla zůstat uvolněná, protože inflace je nízká, doporučuje OECD. 

Výhled OECD patří mezi prognózami jiných významných domácích a mezinárodních institucí k nejpesimističtějším. České ministerstvo financí zlepšilo na konci minulého měsíce odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl HDP klesnout o jedno procento a příští rok stoupnout o 1,3 procenta. Podle Mezinárodního měnového fondu má česká ekonomika letos klesnout o 0,4 procenta a příští rok stoupne o 1,5 procenta.

Evropská komise ve svém posledním odhadu na počátku listopadu uvedla, že česká ekonomika letos klesne o jedno procento. V příštích dvou letech se ale podle prognózy HDP vrátí k růstu, který bude činit 1,8 a 2,2 procenta. EK čeká, že deficit veřejných financí se letos dostane na 2,9 procenta hrubého domácího produktu, bez dodatečných opatření se ale opět začne zvyšovat, a to na 3 procenta v roce 2014 a 3,5 procenta v roce 2015. Česko by v takovém případě opět přestalo splňovat podmínku nejvýše 3% schodku nutnou pro případné přijetí eura. 

Česko je jedinou zemí z tvz. visegrádské čtyřky, která letos podle OECD zaznamená ekonomický pokles. V případě Polska organizace zlepšila výhled růstu na letošní i příští rok díky vyššímu vývozu a domácí poptávce. Letos se má HDP Polska zvýšit o 1,4 procenta a příští rok o 2,7 procenta. Ve 2015 pak polská ekonomika poroste o 3,3 procenta. Organizace však doporučila Polsku, aby začalo omezovat svá měnová stimulační opatření. Lépe vidí OECD i vývoj v Maďarsku, kde má růst příští rok zrychlit na dvě procenta z letošních 1,2 procenta. Výhled růstu Slovenska pro letošní rok nechala OECD beze změny na 0,8 procentech. Výhled na příští rok pak mírně snížila na 1,9 procenta.

 
OECD dnes zároveň opět zhoršila odhad růstu světové ekonomiky v tomto a příštím roce, tentokrát kvůli útlumu ve skupině mladých tržních ekonomik od Brazílie přes Indii po Rusko. Globální HDP letos zpomalí růst na 2,7 procenta a příští rok poroste jen o 3,6 procenta namísto původně předpovídaných čtyř procent.

Ještě před rokem odhadovala OECD pro letošní rok růst v tempu 3,4 procenta a v květnu snížila předpověď na 3,1 procenta. "Naše odhady jsme snížili z mnoha důvodů, tím nejdůležitějším ale bylo zhoršení předpovídaného růstu v rozvíjejících se zemích," řekl ke zprávě agentuře Reuters hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan. Nové ekonomické mocnosti začínají oslabovat právě v době, kdy se eurozóna dostává z dlouhé recese a Spojené státy zrychlují dosud slabý růst.

Výkon eurozóny a USA ale nebude stačit na to, aby vyvážil ztrátu dynamiky řady mladých trhů. Ty podle Padoana zasáhl odliv kapitálu, vyvolaný plány americké centrální banky na omezení měnové podpory ekonomiky.

"Spojené státy rostou, budou však muset ozdravit veřejné finance," podotkl Padoan. "Eurozóna se stává znovu oblastí růstu, avšak ten bude mít velmi slabá tempa; Japonsko roste rychleji, otázka ale je, zda to udrží," dodal. Za velké riziko pro světovou ekonomiku označil opětovnou rozpočtovou krizi v USA, která by mohla vyústit v nezvýšení federálního dluhového stropu.

Eurozóna letos ještě klesne o 0,4 procenta, napřesrok ale oživí o jedno procento. Americká ekonomika zaznamená letos růst o 1,7 procenta a příští rok zrychlení na 2,9 procenta. Růst v Japonsku se má podle OECD pohybovat pod dvěma procenty.

OECD ale výrazně zhoršila odhady pro Brazílii, Indii, Indonésii, Rusko a Jihoafrickou republiku, což srazilo dolů celý globální výhled. Pro Čínu letos OECD čeká mírné zrychlení na růst o 7,7 procenta a příští rok posílení na 8,2 procenta.

OECD vznikla v roce 1961 jako nástupkyně Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci, která měla za úkol dohlížet a řídit poválečnou hospodářskou obnovu ve světě. Jejími členy jsou od 90. let i Česká republika a Slovensko.

(Zdroj: čtk, OECD)


Čtěte více:

ČBA: Česká ekonomika letos propadne o procento, příští rok již poroste
09.10.2013 10:15
Česká bankovní asociace (ČBA) mírně zhoršila ve své aktualizované prog...
Čeští manažeři čekají růst ekonomiky až v roce 2015
24.10.2013 16:26
Zatímco společnosti ze severozápadní Evropy očekávají silný ekonomick...
EK: Česká ekonomika letos o procento klesne, příští rok poroste rychleji
05.11.2013 11:42
Tuzemská ekonomika letos podle Evropské komise klesne o jedno procento...
Singer: Slabší korunu udržíme alespoň rok a půl, ekonomice to pomůže
13.11.2013 8:06
Česká národní banka (ČNB) bude držet kurz koruny poblíž hranice 27 Kč...
Hrubý domácí produkt ve 3Q: Recese ještě neskončila
14.11.2013 9:44
Zatímco údaje za druhé čtvrtletí přinesly naději, že se české ekonomic...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m