Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Afrika: kontinent největších příležitostí (část 5. Silicon Valley v savaně)

Afrika: kontinent největších příležitostí (část 5. Silicon Valley v savaně)

14.02.2014 19:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Investoři mající v hledáčku Afriku se tradičně soustředí na komodityzlato, platinu, diamanty, měď či ropu. Pozornost si nicméně v poslední době zaslouží i bouřlivě se rozvíjející sektor informačních a komunikačních technologií (ICT), který dokonce vede některé pozorovatele ke grandiózním předpovědím, podle nichž kontinent do několika let vybuduje vlastní křemíkové údolí, ne nepodobné své kalifornské předloze. Naplnění ambiciózních cílů však předpokládá rozsáhlou modernizaci a rozšíření africké síťové infrastruktury a také kapitálového trhu.

„Domníváme se, že technologický ekosystém po celé Africe zažije ohromný rozmach,“ tvrdí Marcin Hejka, výkonný ředitel divize rizikového kapitálu společnosti Intel. Kontinent podle něj do deseti let stvoří několik technologických šampionů s tržní kapitalizací v řádech miliard dolarů. Centra s vyšší koncentrací začínajících firem vyvíjejících nejrůznější software či aplikace rostou v Jihoafrické republice i na východě kontinentu, například v relativně bohatší Keni.

Příkladem rychle se rozvíjejícího sektoru je mobilní telefonie. V prostředí, v němž jsou obchodníci zvyklí přijímat platby přes smartphony, spíš než hotovost a kde zemědělci využívají mobily ke zjišťování nejlepších cen pro svou produkci, nemá růstový potenciál hranice. V roce 2012 bylo podle Světové banky na kontinentu 650 milionů zákazníků registrovaných u nějakého operátora. To je víc než v EU či USA.

Stále více lidí vlastnících mobily se navíc začíná zařazovat do kategorie s takovými příjmy, že začínají poptávat i jiné než nejzákladnější služby. Svědčí o tom rychlé šíření širokopásmového připojení v uplynulých třech letech. „Mnoho podnikatelů zakládá internetové obchody, ve kterých nabízí své výrobky,“ svěřil se Gregory Rockson, spoluzakladatel afrického start-upu MPharma, serveru CNBC. 

 
Vzestup ICT odvětví se odehrává na pozadí silného hospodářského růstu. V uplynulém desetiletí se kontinent mohl pochlubit 5% expanzí HDP ročně. V následujících pěti letech by podle Světové banky měl růst rychleji než všechny ostatní světadíly.

Internet v současnosti k africkému HDP přispívá jen 1,1 %. Konzultantská firma McKinsey odhaduje, že do deseti let by podíl sítě na ekonomice mohl vzrůst na 5 až 6 %. K tomu ale podle všeho povede klikatá cesta. Začínající firmy si stěžují na obtížné shánění kapitálu pro realizaci svých nápadů. Investoři prý stále raději upřednostňují komodity nebo realitní trh.

Tak jako v jiných sektorech i tady narazíme na obrovské rozdíly mezi jednotlivými státy. Zatímco v Senegalu či Keni se příspěvek internetu k HDP pohybuje kolem 3 %, což odpovídá situaci v Německu či Francii, ve stosedmdesátimilionové Nigérii je to jen 0,8 % HDP.

Příklady úspěšných příběhů se však najdou i v Nigérii. Abasiama Idaresit dával dohromady peníze na rozjezd online marketingové firmy v Lagosu víc než půl roku. Do dvou měsíců od startu se růst jeho příjmů dostal na 1000 USD měsíčně, za nějaký čas tržby dosáhly 100 tisíc USD. Nyní má Abasiamova společnost Wild Fusions smlouvu s Googlem, která její hodnotu vyčísluje na zhruba 20 mil. USD. Tržby rostou meziročně o 100 %. Mezi její zákazníky, jimž pomáhá se strategií internetového marketingu na různých afrických trzích, patří Samsung nebo Unilever.

Internetová penetrace v Nigérii dosahuje slušných 30 %, jinde je to podstatně méně. Z miliardy lidí v Africe používá síť jen 16 % populace, o polovinu méně než v Asii. Světový průměr podle Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) činí 36 %. Bonus z rozšíření lepšího připojení by přitom nemusel být zanedbatelný. Světová banka odhaduje, že na každých 10 procentních bodů širokopásmového pokrytí populace připadá růst HDP o 1,4 %.

Někteří analytici tvrdí, že IT technologie by mohly Africe pomoci překonat jiné infrastrukturní nedostatky, napomoci růstu spotřebitelské poptávky, podpořit regionální obchod a diverzifikovat ekonomiku směrem od závislosti na vývozu nerostných surovin či zemědělských plodin. Problémem je ale dostupnost. Zpráva ITU z roku 2013 konstatuje, že i když širokopásmové připojení se na kontinentu rozšiřuje nejrychleji na světě, služby po broadbandu stojí mezi pětinou a polovinou průměrného příjmu, což je o dost víc než 2 až 5 % příjmu v jiných rozvíjejících se zemích.

Vysoké náklady jdou z velké části na vrub drahého financování. Banky v Ghaně si za komerční úvěr mohou účtovat až 28% úrok. Fondy rizikového kapitálu jako Intel Capital, JPMorgan nebo Summit Partners sice čas od času vloží prostředky do slibného start-upu, ale k udržitelnému rozvoji sektor potřebuje širší finanční zázemí. V Silicon Valley může začínající firma dostat až 2 miliony USD od širokého spektra firem rizikového či soukromého kapitálu a „andělských“ investorů. Takové podmínky ještě Afrika zdaleka nemá.

Jestliže jen málo firem dostane peníze od andělských investorů, těch, které by byly po úspěšném rozjezdu prodány či se vydaly na burzu, je jako šafránu. Jednou z výjimek je jihoafrické Fundamo, které se specializuje na finanční služby v mobilech. V roce 2011 firmu za 110 milionů USD koupila Visa.

(Zdroje: CNBC, Reuters)


Čtěte více:

Afrika: kontinent největších příležitostí (část 1. - bankovnictví)
20.01.2014 14:09
Bývalý šéf britské banky Barclays Bob Diamond si po dlouhé a úspěšné k...
Afrika: kontinent největších příležitostí (část 2. – cestovní ruch)
27.01.2014 18:28
Nejtužší bitva mezi hotelovými řetězci se odehrává v Africe. Zatímco v...
Afrika: kontinent největších příležitostí (část 3. - pojišťovnictví)
31.01.2014 19:06
Průnik do jihovýchodní Asie před dvěma desetiletími se pojišťovně Prud...
Afrika: kontinent největších příležitostí (část 4. - od ropy k benzínu)
07.02.2014 18:13
Malá pumpa francouzské ropné společnosti Total ve vzmáhajícím se afric...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.