Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato proti všem...

Zlato proti všem...

29.09.2014 10:53
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Cena zlata se v posledních týdnech otřásá v základech. Není se však co divit. Proti tradičnímu bezpečnému přístavu totiž stojí přesila nepřátel. A ta se zatím zdá být silnější a silnější.

V první řadě na zlato dopadá zamýšlený krok Fedu přiškrtit svou extrémně uvolněnou politiku dalším restriktivním krokem. Tím má být zvýšení úrokových sazeb naplánované na příští rok. Ačkoliv Fed v předminulém týdnu konkrétní datum neodtajnil, nadále se jeho kroky na sentimentu vyhlížejícího budoucí výkonnost podepisují. Právě očekávání je totiž klíčovým determinantem investičního rozhodnutí a formuje cenu aktiv dříve, než k samotné události (v případě zlata jím je zvýšení sazeb Fedu) dojde.

To ostatně dokazuje pohled na vývoj amerického dolaru, proti němuž je cena zlata vztahována. Ten vůči koši měn v minulém týdnu vyšplhal na nejvyšší hodnotu od června 2010. A to přestože sazby Fedu zůstávají stále na historických minimech a možný tlak plynoucí z mezinárodního obchodu (export > import) v případě USA neexistuje (země je čistým dovozcem). Dolar tak převážně těží z očekáváného zvýšení sazeb, které doplňuje pozitivní výhled hospodářského růstu americké ekonomiky. Ta za 2Q rostla o 4,6 %, když ji výrazně pomohly akcelerující investice i zvýšená spotřeba. Pro třetí kvartál se pak počítá se zpomalením dynamiky růstu (okolo 3 %), přesto by se největší světová ekonomika měla pohybovat na silné růstové vlně.

Právě oživené americké hospodářství je dalším ze zástupu „nepřátel“ ceny zlata. Zlepšená výkonnost ekonomiky totiž v sobě skýtá klíčový prvek pro akciový trh, který vůči zlatu vystupuje v roli substitutu. Společnostem kotovaným na burze totiž akcelerující spotřeba koncových zákazníků umožňuje dodatečný růst shora – tedy od tržeb. Pokrizové roky se nesly spíše v duchu nákladových úspor, které sice dopomohly navýšení profitability, avšak růst společností postrádal potřebnou dynamiku. Ta by s oživením hospodářství měla dostat potřebné podpory a společnosti by mohly navyšovat své tržby, zisky, potažmo valuace.

Beznaděj investorů do zlata však mohou alespoň částečně rozehnat stále nevyřešené geopolitické otázky. Na Ukrajině sice minulou středu poprvé od začátku konfliktu nedošlo  ke zranění byť jen jediné osoby, během dnešní noci však došlo k opětovným střetům a konečné řešení tak zůstává v nedohlednu. V případě irácké války pak americká armáda zahájila letecké útoky na cíle ISIL (především ropné plošiny sloužící jako finanční zdroj) a ani zde s brzkým koncem bojů nelze příliš kalkulovat. Do geopolitické tenze svým dílem přispívá také asijský zástupce – Hongkong – v němž se stupňují protesty demonstrantů požadujících demokratické volby se složkami místní policie.

Kromě napětí spojeného s lokálními konflikty zlatu může nahrávat i pohled na krátkodobý sentiment postavený na technické analýze. Indikátor MACD pomalu stoupá k signální linii, jejíž případné proražení může zafungovat jako býčí signál. Oscilátor relativní síly RSI pak vystoupal z pásma přeprodanosti a naznačuje možný posun vzhůru. Dnešní seance tak tedy může nahrát alespoň krátkodobému růstu ceny zlata (tím spíše pokud povede k vytvoření býčí formace na svíčkách).

Zlato

Sečteno, podtrženo – zlato stojí v nerovné bitvě. Sice má mírnou podporu vybraných technických ukazatelů a nadále přetrvávajících lokálních konfliktů, ve srovnání s faktory působícími na pokles se však jedná o (alespoň prozatím) slabou artilerii. Přece jen jde v obou případech o velice nejisté faktory, které s nevyhnutelným zvyšováním sazeb a evidentním oživením americké ekonomiky nemohou svést rovnou bitvu.


Čtěte více:

Yellen vs Putin - Kdo rozhýbe zlato?
22.08.2014 18:00
Cena zlata v průběhu uplynulého týdne klesla k nejnižší hodnotě za po...
Zlato jako bezpečný přístav? Teorie vs praxe posledních dnů...
05.09.2014 13:30
Geopolitické napětí je obvykle signálem pro investory k přemíštění jej...
Zlato a stříbro atakuje další minima, hlavním hybatelem je USD
15.09.2014 11:35
Zlato a stříbro rozšiřuje ztráty na mezinárodním trhu obchodování zlat...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m