Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
ECB bude držet směr, nová opatření pravděpodobně nepředstaví

ECB bude držet směr, nová opatření pravděpodobně nepředstaví

06.11.2014 10:00
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Další jednání Evropské centrální banky je tu, takže se krátce před ním podívejme, co schůzka centrálních bankéřů může přinést. U sazeb je jakákoli další změna vysoce nepravděpodobná, hraje se hlavně o tzv. alternativní nástroje, tedy nastavení těch současných a případné zavedení dalších.

ECB spustila TLTRO, minulý měsíc začala také nakupovat ABS a zveřejnila první údaje o objemech. Ty zatím těžko hodnotit, program je na samém začátku, bude trvat delší dobu a průběžné cíle stanoveny nejsou.

Slabé výkony ekonomiky, klesající jádrová inflace a nižší inflační očekávání jsou jasnou motivací pokračovat v uvolňování politiky. Banka se přitom bude dál soustředit na stávající nástroje zaměřené na soukromý dluh. V rámci (holubičího) doprovodného komentáře asi znovu zazní, že se měnový výbor jednomyslně shoduje na závazku jednat v případě potřeby a používat i nestandardní nástroje. Banka může zdůraznit, že už oznámeným programům věří a že skrze ně dokáže nafouknout bilanci podle svých představ (na úroveň začátku roku 2012, tedy zhruba o bilion euro). Celkově budou chtít bankéři ujistit, že jsou připraveni jednat a bojovat s příliš nízkou inflací, respektive rizikem deflace. Spuštění nových opatření na listopadovém jednání nečekáme.

Výše zmíněné lze označit za takový základní scénář. ECB se určitě bude snažit ujišťovat, že se s riziky případné deflace rázně vypořádá. Měla by víceméně zopakovat předchozí teze a víru, že dosavadní nástroje zafungují. To by bylo pro trhy neutrální, případně je to může mírně zklamat. Euro by tak mohlo dostat prostor k nějaké menší krátkodobé korekci.

Větší zklamání by přišlo, pokud by se ukázaly známky rostoucí neshody v měnovém výboru. Tento týden na trh zapůsobily spekulace, že existuje relativně silná opozice proti současnému směru udávanému prezidentem Draghim a to hlavně v otázce nákupů státních dluhopisů (klasického QE). V případě, že by informace o průběhu jednání či příliš opatrné formulace takové spekulace podpořily, sázky na QE by klesly, což by sice euro uvítalo, ale akcie a dluhopisy nikoli.

Riziko opačným směrem představuje naopak rozšíření stávající palety opatření o nákupy firemních dluhopisů. O této variantě se nedávno také vedly spekulace a zástupci ECB ji ve svých vyjádřeních úplně ze stolu neshodili. Vypadá to, že příprava (technická, ale hlavně hledání shody) nedosáhla takové úrovně, aby banka nové opatření nyní spustila. I zmínka v Draghiho vystoupení o nákupech korporátních papírů jako potenciální další cestě by však mohla trhy naladit pozitivně (euro naopak).

Větším kalibrem by bylo zvednutí cíle pro nafouknutí bilance, to však spadá do kategorie málo pravděpodobných kroků. Velmi malou pravděpodobnost pak přisuzujeme spuštění (anebo oznámení) nákupů státních dluhopisů. Ačkoli důvody pro další uvolňování politiky ECB určitě najde, v tomto případě čelí problémům s limity svého mandátu i vnitřním neshodám. Takový krok by proto způsobil šok, který by poslal euro výrazně dolů.


Čtěte více:

Rozbřesk - ČNB na výročí intervence zhorší prognózu, koruna bude sledovat doprovodné komentáře
06.11.2014 9:25
Dnes ČNB na pravidelném zasedání představí listopadovou prognózu a bud...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data