Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Co den to další kladné body pro českou korunu

Rozbřesk - Co den to další kladné body pro českou korunu

11.11.2014 9:30
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Česká koruna si i včera připsala mírné body k dobru, když k pozitivní náladě přispěla i mírně vyšší než očekávaná česká inflace za říjen (0,7 % meziročně). Viditelně kladná inflace dává spolu s výstupy z posledního zasedání ČNB v podstatě záruky, že koruně by chtěl někdo z centrální banky podtrhnout nohy, neboť ekonomika by mohla začít flirtovat s deflací.

Připomeňme si přitom závěr minulého pracovního týdne, kdy bankovní rada v čele s guvernérem Singerem vyjádřila se současným nastavením měnové politiky nebývalou spokojenost. Rizika pomalejšího růstu v eurozóně pro ni v tuto chvíli nejsou dostatečným argumentem k přehodnocení intervenčního kurzu. Pokles cen ropy pak interpretuje podobně jako my jako pozitivní nabídkový šok, který by mohl domácnostem naopak pomoci. Strach z deflace je tedy nižší a aktuálně nehrozí další oslabení intervenčního kurzu - může se ale na stůl znovu dostat v souvislosti s únorovou prognózou, ve které by se měly ještě více projevit problémy eurozóny. Pro tuto chvíli by ale koruna měla smazat značnou část ztrát zaznamenaných před zasedáním ČNB. V nadcházejícím týdnu se může navíc těšit ze solidního výsledku HDP za třetí kvartál.

Z výše uvedených důvodů jsme pak raději upravili i náš výhled pro pár EUR/CZK na konec tohoto roku. V důsledku rétoriky ČNB by pár EUR/CZK měl doputovat k hranici 27,50, v jejíž blízkosti se nachází i důležitá technická hranice - tzv. 200denní průměr.

Region

Středoevropským měnám se včera poměrně dařilo, přičemž tahounem zisků byl tentokrát maďarský forint. Ten posílil poté, co vláda oznámila, že plánovanou konverzi cizoměnových půjček uskuteční v tržním kurzu, nikoliv za zvýhodněných podmínek, jak se původně očekávalo. Dnes navíc forint čeká inflace, která ovšem i nadále zřejmě zůstane v záporu a forint tudíž příliš nepodpoří.

Zajímavý vývoj se včera odehrával především v Rusku. Ruský rubl zažívá strmý pád již od léta, nicméně tempo propadu se i přes četné intervence (ruské devizové rezervy se od počátku roku snížily o 110 mld. USD) a neočekávané zvýšení sazeb o 150 bps zvýšilo. Proto včerejší rozhodnutí ruské centrální banky (CBR) ponechat rubl volně plout a ustoupit od pravidel, která stanovovala přesný objem intervencí a denní limity pro fluktuaci rublu vůči koši měn (USD a EUR), a které byly v poslední době neúčinné, bylo velkým překvapením. I když se CBR dlouhodobě držela svého cíle přejít na volně plovoucí kurz na počátku příštího roku, vládlo na trhu přesvědčení, že současný propad rublu kvůli padajícím cenám ropy, sankcím a geopolitickému napětí nedovolí CBR tento krok v nejbližší době uskutečnit. Pro úplnost je třeba dodat, že centrální banka bude stále připravena intervenovat, pokud by volatilita rublu ohrožovala finanční stabilitu a zároveň se rozhodla omezit likviditu uvedením restrikcí na výši půjček pro finanční instituce. Trh nicméně rozhodnutí centrální banky přijal pozitivně, jako nutný krok pro ochranu ruských devizových rezerv a omezení spekulací k testování stanovených limitů. Rubl z pátečních rekordních hodnot, kdy se vyšplhal na 48 USD/RUB, posílil o 4,5 %.



Eurodolar

Dolar včera při absenci zajímavějších dat mazal ztráty, které nabral v pátek po payrolls, takže měnový pár EUR/USD spadl zpět k hodnotě 1,24.

Ani dnes to nebude z pohledu událostí zajímavější, neboť v USA je svátek. Trh se spíše bude připravovat na důležitější další data, kterými budou až ve čtvrtek americké maloobchodní tržby a hlavně údaje o HDP v Evropě.


Čtěte více:

Než se kapitalismus změní v kapi-komunismus
10.11.2014 17:45
Ideální by bylo, pokud by vlastnictví kapitálu/akcií bylo ve společnos...
Souhrn včerejšího vývoje na světových burzách
11.11.2014 8:20
ČRPražská burza na úvod týdne předvedla slušný růst, když dnes index P...

Váš názor
  • v paví telce
    11.11.2014 16:09

    zrovna rozhovor s Ma...
    Kalka.
    • Re: v paví telce
      11.11.2014 16:53

      ... teď skončil. Velmi rozumný a optimistický... Po konci lednového efektu se budu, třeba někdy v únoru, snažit si nějaké jeho akcie koupit.
      Kalka.
  • *DPH je daní ze spotřeby*
    11.11.2014 14:01

    To prý vědí všichni (spekulantíci s MP ;-) Proč se tedy zákon 235/2004 Sb. nejmenuje daní ze spotřeby? Protože služby se nespotřebovávají podle tohoto zákona nespotřebovávají?... Jak platí klienti poradkyně feng shui na ŽO, neplátce dph, dph?
    Kalka.
    •  
      11.11.2014 14:54

      ... a proč se zákon o dani z příjmu nejmenuje zákon o dani z hrubého zisku?
      ☺lolek☺
      •  
        11.11.2014 14:59

        Dnešňý dyskuze je vížyvná :-))))
        Jesse
  • Dostavil se expert na dph.
    11.11.2014 12:19

    To je dobře. Určitě nám sdělí, jakou DPH - vlastně DPPH, dań přidanou k přidané hodnotě podle zdejšího arbitra BELKEMEDVĚDICE - platí spotřebitelé ze své spotřeby například při prodeji potravin blízkých datu minimální spotřeby Potravinové bance či Charitě, jejchž prodej za jednu korunu (kterou odvádí plátce dph) schválila nedávno vláda.
    Kalka.
    • Re: Dostavil se expert na dph.
      11.11.2014 12:23

      (z níž odvádí dph plátce dph)
      Kalka.
      •  
        11.11.2014 12:40

        ... plátce v takovém případě vybírá a odvádí DPH sazbou dle zákona o dani z přidané hodnoty.
        ☺lolek☺
        • přispěvatel s *MP*
          11.11.2014 12:56

          Prosím - tak neodvádí dań přidanou k přidané hodnotě DPPH)? A kde jsou výjimky z takovéto praxe zaneseny?
          Kalka.
          •  
            11.11.2014 13:44

            ... pochopitelně odvádí. No schválně, kde jsou zaneseny, pacientko?
            ☺lolek☺
            • *MP*
              11.11.2014 14:08

              Když supermarket daruje (tedy prodá za 1 Kč) plato v ten den prošlých jogurtů Charitě či Potravinové bance, tak tyto charitativní organizace zaplatí dań přidanou k přidané hodnotě?
              Kalka.
              •  
                11.11.2014 14:52

                ... plátce v takovém případě vybírá a odvádí DPH sazbou dle zákona o dani z přidané hodnoty. Další dotaz?
                ☺lolek☺
  •  
    11.11.2014 10:26

    ani jsou fakt s tou deflaci uz potrhli.....
    abc
    •  
      11.11.2014 11:01

      Singer znovu zopakoval, že slabší koruna zdražila pouze dovozové zboží a zájezdy. Je vidět, že žádné české potraviny nekupuje...
      Kalka.
      •  
        11.11.2014 11:10

        o víkendu jsem kupoval v Tescu pivo desítku za 3,90 včetně DPH, litr mléka za 10,90 včetně DPH, a rohlík za 1,50 taktéž s DPH (Voni ti to totíž bez DPh v Tesku neprodají). tyhle ceny byly i před 15 lety.
        ..
        •  
          11.11.2014 11:20

          jenze pred 15 lety byla kvalita nekde jinde,dnes rohlik za 1.50kc neni rohlik ale shit pro tve zdravi
          velkamdvědice
          • Cetv
            11.11.2014 13:07

            Sice nevynecháš příležitost jak si pobrečet, ale řeč byla o ceně ne kvalitě. když pominu , že před 15 lety se kvalita už ojebávala stejně. Chápu, jsou lidé, co brečí i v jedné z největších jistot na světě, což je evropa...
            Velkamedvědice
            • Re: Cetv
              11.11.2014 13:17

              Jsem zvědava, kdy si pobrečí VELKAMEDVĚDICE, až bude vysvětlovat, jak platí jeho (a jeho věrného přítele rupheje) DPH - dań přidanou k přidané hodnotě - spotřebitel nakupující od pěstitele se ŽO, neplátce dph, prodávajícího vlastnoruční výpěstky na farmářském trhu, kam je přivezl na koloběžce s přívěsem... Zatím jen pláče, že k jeho hlouposti nejsem tolerantní... ;-)
              Kalka.
              • Kalka
                11.11.2014 13:22

                Opravdu Ti stojí ten stalking za to?? Nesmím mít jiný názor? To je zakázané? Jestli to nebude tím, že vykonávám v praxi, o čem ty teoretizuješ. Zvláštní, že mě Tvůj názor nevadí a nenapadám Tě pořád dokola, že je chybný. To jsem chtěl říct, pokud jsem psal o toleranci.
                Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  11.11.2014 13:31

                  :-))) Dobrý!... Tvé šlapky, ťapiny, putiny, pizdy, špindíry a další tvá menažerie už nereaguje na výzvy k mobilizaci? A proto mám být k tobě tolerantní? Po 737 dnech prentace tvé blbosti, že neplátce dph platí dph? Jak se někdo s takovou (nejen) finanční negramotností může na finančním fóru vyslovovovat k čemukoli? A může ho někdo jiný než stejně postižený brát vážně?
                  Kalka.
                  •  
                    11.11.2014 13:47

                    ... DPH je daní ze spotřeby, to všichni vědí. Proto ji platí spotřebitel, ať už plátce či neplátce.
                    ☺lolek☺
                    • M*P
                      11.11.2014 13:50

                      Jak platí daň ze spotřeby spotřebitel nakupující od pěstitele se ŽO, neplátce dph, prodávajícího vlastnoruční výpěstky na farmářském trhu, kam je přivezl na koloběžce s přívěsem?
                      Kalka.
                      • Re: M*P
                        11.11.2014 15:16

                        ... pokud je ten pěstitel plátce, pak spotřebitel zaplatí DPH tak, že ho zaplatí pěstiteli.
                        ☺lolek☺
                        • ReRe: M*P
                          11.11.2014 15:45

                          Ve 13:50 je samozřejmě uvedeno, že pěstitel není plátce dph - nemusíš pořád dokazovat, že nejsi s to porozumět ani jednoduchému psanému textu... Kolik procent dph (tvé daně přidané k přidané hodnotě) zaplatí spotřebitel za svou spotřebu? 13.04?
                          Kalka.
                          • *daň ze spotřeby*
                            11.11.2014 15:49

                            Jak odvede tento neplátce dph tuto daň ze spotřeby, dph (neboli tvou DPPH - dań přidanou k přidané hodnotě), do státní pokladny?
                            Kalka.
                      • Re: M*P
                        11.11.2014 13:58

                        Nemám dost informací k erudované odpovědi, nicméně lze předpokládat, že minimálně pneumatiky na přívěsu byly zatíženy DPH. Neznám žádného výrobce nebo dovozce pneumatik, který není plátcem DPH.
                        ..
                        • dph expert
                          11.11.2014 14:13

                          :-) Kolik zaplatil spotřebitel, nakoupivší výpěstky přivezené na přívěsu ke koloběžce s pneumatikami (ovšem byl to přívěs osazený kolečky z vysloužilého kočárku) na dph?
                          Kalka.
                          • Re: dph expert
                            11.11.2014 15:14

                            ... tak jednoduchá odpověď.
                            ☺lolek☺
                          • Re: dph expert
                            11.11.2014 14:18

                            Myslím kolik procent z nákupu - 13,04?
                            Kalka.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba