Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Než se kapitalismus změní v kapi-komunismus

Než se kapitalismus změní v kapi-komunismus

10.11.2014 17:45

Ideální by bylo, pokud by vlastnictví kapitálu/akcií bylo ve společnosti rozprostřeno tak, že by dualismus práce-kapitál ztratil na významu. K tomu nám ale ještě nějaký čas chybí, i když věřím, že se tím směrem ubíráme. Lidé budou stále více svého bohatství hromadit v akciích a korporátních dluhopisech, ale ne přes revoluci a třídní boj, ale přes trhy. Marx se mýlil, kapitalismus skončí kapi-komunismem. Mezitím se ale nad tématem práce vs. kapitál budeme intenzivně zamýšlet.

Nyní můžeme v jednom extrému tvrdit, že co je dobré pro firmy (kapitál, akcie), musí být vždy dobré pro všechny. Závan podobných argumentů můžeme relativně často slyšet od poněkud nekritických „kapitánů průmyslu“, apod. V druhém extrému se můžeme slyšet dogmata tvrdící, že mezi lidem a firmami (prací a kapitálem) mír panovat nikdy nebude. Dnes ale nebudeme filozofovat a vydáme se po cestě umírněné, cestě detailnějšího pohledu na aktuální realitu.

V posledních článcích jsem se občas otřel o situaci na poli firemních marží (ziskovosti) a výše mezd. Je jasné, že čím nižší tlak na růst mezd, tím větší prostor pro růst marží a zisků. Někteří ekonomové v současné situaci dokonce hovoří o tom, že firmám ve vyspělých ekonomikách vyhovuje současná „rovnováha“ relativně utlumeného růstu. Ten je totiž z hlediska zisků více než vyvážen útlumem mezd. Jinak řečeno, firmy by podle této teorie na tom byly hůře, kdyby ekonomika oživila a toto oživení sebou přineslo mzdové tlaky. Tak daleko bych tuto úvahu netlačil, na věc se dívám spíše z druhé strany:

Prudké osekávání mzdových nákladů/počtu pracovních míst na straně firem může lehce vést k „selhání koordinace“ na straně poptávky – čím více lidí firmy propustí, o to více se to projeví na poptávce a tržbách. Jednotlivé firmy takto neuvažují, na principu to ale nic nemění. Mimochodem je to jeden z důvodů, proč nemáme jen mikroekonomii, ale i makroekonomii a proč je často dost ošemetné přirovnávat makroproblémy k mikroproblémům (dalším příkladem je problematické „hospodaření vlády je stejné jako hospodaření domácnosti).

K uvedenému vztahu mzdy – zisky musíme přidat ještě jednu podstatnou část – vztah mezi mzdami, inflací, sazbami a monetární politikou obecně. To už se ale nepohybujeme ani tak na úrovni firem, ale na úrovni trhu a akcií (i když nižší sazby prospívají i čistým ziskům nefinančního sektoru). Hodnotu a cenu akcií totiž neurčuje jen výše očekávaného toku hotovosti (aproximovaného zisky), ale i to, jak se tento očekávaný tok převede na současnou hodnotu (jaká je současná hodnota CF, či dividend očekávaných za rok, dva ...). Čím vyšší sazby, tím nižší současná hodnota a naopak. Což zjednodušeně znamená, že čím vyšší tlaky na růst mezd, tím větší hrozba snížení současné hodnoty dividend. Vyšší růst mezd totiž obvykle znamená vyšší inflační hrozbu a tudíž větší pravděpodobnost zvyšování (či dalšího nesnižování) sazeb.

Z uvedeného je patrné, že utlumené mzdové tlaky nyní prospívají akciím dvojím způsobem – podporují silné zisky a umožňují udržování uvolněné monetární politiky, respektive nízkých sazeb. Z hlediska trhu tedy proti sobě stojí tyto dva faktory na straně jedné a ono poptávkové selhání koordinace na straně druhé. A možná tak není divu, že růst ekonomiky sice není nijak raketový, valuace obchodovaných společností se ale pohybují blízko stropů z dob mnohem rychlejšího růstu.

Jak vypadá konkrétní situace ohledně mezd? Následující graf ukazuje vývoj hodinových mezd v ekonomice akciově nejdůležitější – v USA. Jejich růst dosahoval v letech 2006 – 2008 úrovně i přes 4 %. S ekonomickými problémy přišel i útlum růstu, jeho tempo se v roce 2012 přibližovalo pouhému 1 %. Poté nastalo oživení, ale mzdy stále nerostou tempem, které by výrazně převyšovalo 2 %. Hodně do sebe má přitom argument, že pokud se nezvedne mzdová inflace, nepřichází ani inflace cenová.

ss1

Zdroj: FTVideo

Už před lety jedna studie, na jejíž jméno si již nevzpomínám, tvrdila, že v dobách ekonomické expanze reaguje trh na dobrá data z trhu práce negativně. V dobách recese a útlumu je reakce naopak pozitivní – kapitál a práce táhnou za jeden provaz. Vysvětlení bude pravděpodobně takové, že v dobách dobrých investory zajímá hlavně vývoj sazeb a pokles nezaměstnanosti vnímají hlavně jako hrozbu zvyšování sazeb. V dobách zlých se na sazby nehledí, důležitý je reálný ekonomický vývoj a z perverzního módu (čím hůře pro ně, tím lépe pro nás) se trhy přesouvají k mechanismu „všichni za jeden provaz“. Ještě nedávno jsme se pohybovali celkem jasně v tomto druhém poli, ale podle mne je patrné, že se opět přesouváme do oblasti perverze.




Čtěte více:

Víkendář: Morálka zničená komunismem?
13.09.2014 15:00
Zničil komunismus naše morální hodnoty?Režim v bývalém východním Němec...

Váš názor
  • A co takhle komunisterorismus ?
    11.11.2014 8:16

    V tom jsme už dávno první a sice od roku 1948. Sám veliký Gottwald se přece veřejně chlubil jak se jezdí do Ruska učit jak zakroutit krk kapitalistům. Kde jsme mohlii být, kdyby někdo zakroutil jeho krk. Ovšem Češi se nikdy nepoučí. Ted', v čele se Zemanem, poklonkují Putinovi, který se snaží zakroutit krkem Ukrajině. Zajímavé jak několik parchantů dokáže zblbnout celý národ. No když se ten národ nechá tak to si je potom zaslouží. Jako ty oblbovačky s radarem v Brdech. Dnes každý rozumný člověk vidí jak to bylo akuální a potřeba. Proto pár zdejších rudokopytníků tolik řvali až přeřvali ostatní, kteří varovali.
    ..
  •  
    10.11.2014 19:05

    Proti víře žádný dišputát. Ale prakticky je to nesmysl, protože velký ryby se budou vždy snažit požrat ty malé. Kdo dnes není nejmenší rybou to zatím nevidí. Salámová metoda platí i zde. Kdo dnes nevidí likvidaci střední třídy, tak ten může této utopii věřit ale v reálu cílem je komunismus. Komunismus pro horní jedno procento a zbytek se přemění na nemajetné lidské zdroje. Čím více ty dole ožebračíte, tím levněji si můžete jejich práci kupovat a cílem největších ryb je za co nejméně získat co nejvíce a mají prostředky to uskutečnit.
    ignác
    •  
      10.11.2014 19:14

      a obavam se,ze z toho neni cesty ,pokud se lidi v evrope nesjednoti a nevzbouri budeme otroky nadnarodnich spolecnosti v rukou usa
      velkaamdvedice
      • zpráva pro cetv - Věřte nevěřte
        11.11.2014 11:48

        "......... ale celou ruskou ekonomiku, je špatnou zprávou také klesající cena ropy (její export tvořící 40 % příjmů státního rozpočtu). CBR navíc oznámila, že snižuje odhad pro růst ruské ekonomiky v příštím roce na 0 %." ......on ale bude pořát blekotat to svoje že dolar je bezcenný kousek papíru a tleskat Putinovi jak to dobře vede.
        ..
      • V rkou USA jsem od začátku roku
        10.11.2014 23:01

        zhodnotil svoje portfolio o 185 USD. Kolik ti vyneslo, od začátku roku, to tvoje v rublech ? :o)) Povídej .
        ...
      •  
        10.11.2014 20:54

        ... lidé v Evropě se nevzbouří. Žijí v nejlepším regiónu světa. A vědí to.
        ☺lolek☺
        •  
          10.11.2014 20:58

          a kdo te za ty stupidni kecy plati??sam vis ze to neni pravda
          velkaamdvedice
          •  
            10.11.2014 23:16

            odstěhuj se do Ruska a máš klid ;-)
            qwer
          •  
            10.11.2014 21:02

            ... který region je lepší, nežli Evropa?
            ☺lolek☺
            • nejlepší region .....
              10.11.2014 22:57

              Je přece Rusko - to nevíš ? Řiká to cetv, Zeman a i Putin.
              ...
              • Re: nejlepší region .....
                10.11.2014 23:15

                ... ale pěkně jsem ho umlčel, že. Sklapnul a zhasnul
                ☺lolek☺
                • no tak
                  10.11.2014 23:25

                  ...ještě by mu to chtělo natankovat jednu do tý jeho křivý držky, fyzicky ne virtuálně...:-)
                  sean
                  • Re: no tak
                    10.11.2014 23:43

                    ...křivý držky, fyzicky ne virtuálně...:-) Co ta čárka ??? fyzicky (nebo) virtuálně ?:-)) ....fyzicky ne, virtuálně...:-)))
                    Jesse
      • cetko pokud
        10.11.2014 20:03

        ..tvoje stará stojí za to, tak se s ní na chvilku sjednotim. Ale dle tvýho projevu je to asi absurdní, tak se nic dít nebude :-D
        sean
      • Cetv domeček z karet se bortí :o))
        10.11.2014 19:57

        "...Ruská centrální banka dnes svou upravenou proznózou připustila, že sankce Západu negativně působí na ruskou ekonomiku, spolu s oslabováním rublu. Analytici centrální banky snížili své odhady pro růst své ekonomiky a pro příští rok očekávají pouze její stagnaci. Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullina také uvedla, že oslabení rublu zašlo příliš daleko, centrální banka proto ukončí měnové intervence na podporu domácí měny, aby odradila případné spekulanty. Po těchto komentářích ruský rubl posílil o více jak 3%. V minulém týdnu měna ztratila 7,8%, což bylo nejvíce za posledních 11 let..."............tak co nám povíš ted'.
        ..
        • Re: Cetv domeček z karet se bortí :o))
          10.11.2014 20:43

          aha takze na novinkach.cz to je to same jak tv nova vyhradne v americkych rukou hlasi ze ruska letadla neustale narusuji vzdusny prostor a jak svedsti namornici objevili ponorku a jak 11 zari teroristi zautocili na dvojcata....nenech se vysmat brepto mas vymyty mozek propagandou
          velkaamdvedice
          •  
            10.11.2014 23:19

            Koukám, že kdykoliv ti dojdou argumenty, tak má oponent vymytý mozek propagandou. To není příliš nápadité, ale zjevně na víc nemáš, Budulínku.
            ..
          • Propaganda ?
            10.11.2014 22:15

            Sankce nefungují - na Ukrajině nejsou ruští žoldáci ale turisti na dovolené - Červený Kříž veze humanitární pomoc - V Katyni vraždili Němci - v 68. nás přijeli osvobodit od USA - Berlínskou Zed' a ostnatý drát tu byly pro naší ochranu. V 39. stáli Rusáci na hranici připraveni nás chránit proti Hitlerovi. Polsko si nerozdělil Hitler se Stalinem napůl. Nevyšší životní úroven' má rusko a celý svět jim jí závidí. Ruština je světový jazyk. US dolar jde do kytek a nastupuje rubl. Putin je nejmocnější muž světa a Rusko je jiné než SSSR - KSČM jsou jiný než bývalý komunisti. Zeman je nejlepší český prezident atd. atd. jsi vůl.
            helejůjů
        • Re: Cetv domeček z karet se bortí :o))
          10.11.2014 20:30

          no co ti mam povidat dej link ja si to proctu a reknu ti k tomu par vet
          velkaamdvedice
          • ... link
            10.11.2014 20:52

            http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2776432/rusko-bude-jako-terc-sankci-hospodarsky-stradat-tvrdi-centralni-banka.html
            ☺lolek☺
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data