Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Ropa dnes koriguje ztráty, ale s nalezením dlouhodobější podpory to bude horší

Ropa dnes koriguje ztráty, ale s nalezením dlouhodobější podpory to bude horší

01.12.2014 15:56
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Propad cen ropy se po přestávce opět rozjel naplno. Impulsem byly především zprávy o tom, že se producenti nedohodnou na koordinovaném snížení těžby. V souladu s tím, co jsme uváděli minulý týden, menší hráči si snížení těžby samostatně nemohou dovolit, Rusko pod současným tlakem také ne a Saúdská Arábie se rozhodla, že nechá trh, aby si rovnováhu našel sám.

ropa

Ještě více se tak začínají rozvíjet úvahy o tom, kde takovou rovnováhu čekat. Nechme nyní stranou technickou analýzu a podívejme se na fundamentální otázky nabídky a poptávky. Poslední propad cen je tažen zejména tou první stranou, tedy navyšováním těžby z nových ložisek. Nalezení rovnováhy by tak znamenalo odpovídajícím způsobem seškrtat nadbytečnou produkci.

Má-li se tak dít na tržním principu, první by z trhu zmizela ta nejdražší, a tedy i nejdříve prodělečná produkce. Ta pochází z Ameriky, konkrétně Kanady, Mexika, nekonvenčních ložisek v USA a z Brazílie. Propad cen zhruba na 66 USD (WTI) znamená, že se mnozí těžaři z těchto oblastí dostávají pod své náklady a začínají hromadit ztráty. Teoreticky by tak cena měla začít získávat podporu z nabídkové strany už nyní, jenže prakticky je tu slušná šance na přestřelení směrem dolů. Zavření a znovuotevření vrtu není zrovna jednoduchá a levná záležitost, navíc odejít z trhu jako první znamená podpořit cenu pro ostatní.

Změny těžby mají také politické či rozpočtové hledisko. Ve spoustě zemí je příjem z těžby zásadním příjmem pro rozpočet. Pokud zde není těžba už sama o sobě ztrátová, politický tlak bude těžit maximum a snažit se kompenzovat nižší cenu vyšším objemem. I to je argument ve prospěch přestřelení směrem dolů.

Opačným směrem může působit poptávková strana. Slibně se vyvíjí situace okolo měnové politiky. Japonsko navýšilo měnový stimul, Čína snižuje sazby a posílá do ekonomiky více likvidity, eurozóna je stále více tlačena k dalším stimulačním opatřením, Británie zřejmě značně odloží zvýšení sazeb. Pro investiční poptávku je tento vývoj příznivý. Krom toho měkčí politika a pomalejší reformy mohou krátkodobě pomoci čínské ekonomice, eurozóna pak může těžit ze slabého eura, mírnější fiskální restrikce a konec konců i z levnější ropy. Naopak USA nyní zřejmě procházejí slabším kvartálem, což bude asi na číslech znát, ale mělo by jít pouze o přechodný jev.

Krátkodobou podporu ropě mohou dodat také další faktory jako počasí (zejména v USA), neklid na Blízkém východě či Libyi nebo tradiční ruské "technické" problémy s dodávkami přes Ukrajinu během zimy.

Na začátku tohoto týdne se Brent obchoduje na 70,40 USD a WTI na 66,50 USD za barel. Ceny se stabilizují po propadu v posledních dnech a ztráty částečně korigují. Na programu máme pro tento týden jednání ECB a důležitá data z USA, tedy události, které mají potenciál ovlivnit i ropný trh.

Na závěr ještě pohled na český maloobchodní trh: Pohonné hmoty pokračují ve zlevňování, Natural 95 podle posledních dat CCS klesl na 35,03 korun a motorová nafta na 34,83 korun za litr. V poslední době klesají ceny o několik desítek halířů každý týden. Je to slušné tempo, ale prostor pro další zlevnění se nezmenšuje. Ropa pokračuje v pádu a spolu s tím dál klesají ceny benzínu na ARA. U českých čerpacích stanic by za takových podmínek mohly být pohonné hmoty ještě zhruba o korunu levnější. Předpokládáme tedy, že zlevňování o 20 až 30 halířů týdně bude ještě pokračovat.


Čtěte více:

Ropa klesá na 5Y minima
01.12.2014 8:19
Světové ceny ropy sestoupily na více než pětiletá minima. Ropný trh p...
Graf měsíce: Bezedná ropa
01.12.2014 12:38
Pokud se podíváme na právě skončený měsíc listopad a zkusíme najít akt...
Rubl padá na nová minima, společně s ropou
01.12.2014 15:15
Ruský rubl dnes pokračuje v prudkém poklesu na nová rekordní minima. R...

Váš názor
  • podle
    01.12.2014 16:10

    mě víte ho-no, jenom vaříte z vody. Kdyby jste to věděl, tak by jste nedělal v Patrii, ale byl by jste na Bahamách.
    tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data