Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Xiaomi - zdvojnásobilo tržby, šuškanda křičí

Xiaomi - zdvojnásobilo tržby, šuškanda křičí "IPO"!

06.01.2015 11:25
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Někdo mu říká noční můra ostatních výrobců mobilních telefonů někdo mu říká “čínský Apple”. Ať už je to jak chce, společnost předvedla v roce 2014 neskutečný výkon když zdvojnásobila svoje tržby.

Tržby raketově narostly
Xiaomi, čínský výrobce mobilních telefonů si v roce 2014 připsal růst tržeb o 135 % proti roku 2013 a tržby (pre-tax sales) se tak dostaly na 11,97 mld. USD. Firma prodala v roce 2014 61 milionů smartphonů a to je skok o 223 % proti roku 2013.

Výsledek je to skvělý, ale bude těžké jej v roce 2015 překonat. Což by si nejeden investor v koutku duše přál. Ale pokud se vrátíme do reality a podíváme se na ten skutečný Apple, tak ten zaznamenal růst tržeb z prodeje iPhone o 26 % a Samsung bohužel ve třetím čtvrtletí ohlásil dokonce pokles o 20 % yoy a proti 2Q pokles o 9 %.

Je tedy poměrně jasné, že bude super těžké taková čísla alespoň zopakovat. Proto se vyplatí počkat až společnost představí další čísla v novém roce. Nikdo přesně neví jaký je cíl Xiaomi, jestli low-end nebo high-end nebo bude trh kobercově bombardovat modely napříč třídami.

Ač je to paradoxní, tak to jakou rychlostí tento start-up vyrostl může být kontraproduktivní, firma nemá zkušenosti s řízením tak velkého objemu výroby, zajišťováním zdrojů primárních materiálů, distribuční síť může být buď nestabilní nebo nedostatečná, apod. Občas se stává, že firma vyroste příliš rychle a u Xiaomi tomu tak může být.

Vystřízlivění z deliria
Cena celé firmy se odhaduje na 45 mld. USD a má se jednat o nejhodnotnější start-up v sektoru “Tech”. Potíž u tohoto sektoru bývá až příliš velký “hype”, neboli skvělá opojná nálada. A přehlíží se takové detaily jako výše operativní marže, která u Xiaomi byla v roce 2013 na úrovni několika procent což je světelné roky vzdálené od Samsungu s 18,7 % a Applu s 28,7 %. Je jasné, že pokud se soustředíte na produkty, kde za málo peněz nabízíte hodně muziky, musí se to někde projevit. A Xiaomi nemá problém vyrobit přístroj, který technicky může konkurovat high-end strojům od Samsungu nebo Apple, ale jejich cena je třeba poloviční nebo na 60 % ceny rivalů.

Apple má vyšší marži, protože se orientuje na špičkové produkty, kde si může říci o vyšší cenu za své výrobky. A aby mozaika byla úplná, s nízkou marží bývá většinou spojena masová produkce a to Xiaomi růstem prodejů potvrzuje. Nižší marži kompenzuje objemem prodané produkce.

Xiaomi není na čínském trhu samo, a na to samé, co chce Xiaomi, si brousí zuby Coolpad nebo již známější Lenovo a Huawei. Všichni se chtějí pustit do low-end modelů vhodných jako startovací stroje pro někoho, kdo ještě nemá telefon nebo měl jen standardní tlačítkový model.

Firma na druhou stranu stále o sobě říká, že je více internetovou firmou než výrobce elektroniky. To dokazuje řadou akvizic na poli her, čtení knih apod. Čísla ovšem nelžou a 93 % tržeb v roce 2013 pocházelo právě z prodejů mobilních zařízení podle dat, která unikla a zveřejnil je The Wall Street Journal.

Výkon společnosti v roce 2015 bude pod drobnohledem. Firma si vytyčila cíl expandovat do zahraničí, zlepšit logistiku a prodej svých produktů. Xiaomi chce v roce prodat 100 milionů zařízení, což je o 67 % více než dokázala v roce 2014.

Uvidíme, jak si dále společnost povede, poměrně dobře se ji vede udržovat náklady na nízkých úrovních. Část své produkce prodá ve svém online obchodě, což snižuje náklady na prodej. Například v Indii prodává svá zařízení pouze online a tak udržuje náklady spojené s prodejem na uzdě.

To jsou rozvojové trhy, Xiaomi má plán expandovat i do dalších částí světa jako je Brazílie a Rusko. To může náklady zvýšit a tak rozpustit další část zisku. Pokud Xiaomi bude chtít na rozvinuté trhy typu USA nebo nějaký další trh v Evropě, bude čelit dalšímu problému a to patentům. Už v Indii byly na nějakou dobu pozastaveny prodeje výrobků Xiaomi kvůli žalobě Ericssonu za porušení jejich patentů. To samé bude čekat na Xiaomi v Evropě a USA ve větší míře, pokud bude na hraně s patenty.

Specifikem USA a Západní Evropy je to, že klienti většinou s operátory uzavírají několikaleté kontrakty - typicky dva roky a pak mají možnost koupit si i high-end model za nižší cenu. Čímž částečně padá výhoda Xiaomi. Dá se tedy očekávat, že vstup na rozvinuté trhy bude pro firmu náročnější a dražší než na ty teprve se rozvíjející.

Rok 2015 bude pro Xiaomi ještě zajímavý, již loni koncem roku se totiž spekulovalo o IPO firmy a údajně by mělo proběhnout v první polovině roku 2015 podle informací, které poskytly osoby blízké vedení společnosti.

Zdroj: Bloomberg, CNBC, South China Morning Post, Forbes


Čtěte více:

06.01.2015 10:54
Utlumený světový hospodářský růst a nízká inflace mohou zkomplikovat ...
Nadějný začátek je pryč, negativní nálada se vrací a pomáhá jenu
06.01.2015 10:10
Zrána to vypadalo na korekci včerejšího negativního vývoje na hlavních...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data