Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed si svou

Fed si svou "trpělivostí" rozvázal ruce

07.01.2015 21:27
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Americká centrální banka nechala investory nakouknout pod pokličku tvorby své měnové politiky, když dnes zveřejnila zápis ze svého prosincového zasedání. Během něj přikročila k zásadní změně své rétoriky, když dřívější slovní závazek, že sazby udrží na nízkých úrovních po „značnou dobu“ nahradila frází, že v "načasování zvýšení sazeb bude trpělivá". Termín by pak měl podle vyjádření členů naznačovat, že normalizační proces nezačne dříve než po „po dvou jednáních“.

Zápis z prosincového zasedání zároveň odhalil, že důvodem pro rétorickou změnu, na které se shodla většina účastníků, byla flexibilita nového slovního spojení. Dřívější termín udržení sazeb na nízkých úrovních po „značkou dobu“ totiž měnové autoritě svazoval ruce, neboť byl až příliš svázán s koncem programu nákupu aktiv. Pro finanční trhy se totiž „značná doba“ stala synonymem pro periodu, k jejímuž uplynutí by mělo dojít zhruba po 6 měsících. S ohledem na formující se očekávání, která jsou klíčovou součástí transmise monetární politiky, se tak Fed nahrazením fráze de facto pokusil odstranit jejich ukotvení a ponechat si dostatečný manévrovací prostor. Jen málokdo na trhu věří, že by ke zvyšování sazeb mohlo dojít už po oněch zmiňovaných „dvou jednáních“ a očekávání tak pravděpodobně zůstanou na dřívějších odhadech, přesto by jejich ukotvení mohlo s ohledem na postoj Fedu klesnout. Fed tak může normalizaci své měnové politiky i nadále bezpečně přizpůsobovat informacím proudícím z reálné ekonomiky.

Právě hospodářskému vývoji věnoval zápis největší prostor. Na trhu práce autorita pozoruje pokračující zlepšení podmínek, když termín nevyužití kapacit na trhu práce mizí“, nahradil původně uváděné „postupně mizí“. I přesto nadále dynamika růstu mezd pouze mírně překonává tempo růstu cen, což zpomaluje proces naplnění inflačního cíle. K samotné inflaci poté autorita vlastní postoj příliš nezměnila. Jak plyne ze zápisu, nadále ponechává projekce pro růst cen v následujících letech beze změny a očekává postupné přibližování inflace směrem ke stanovenému 2 %-nímu inflačnímu cíli, pod jehož úrovní by se měla pohybovat (v důsledku nižších cen ropy a klesajících importních cen). Riziko pro inflační odhad poté Fed vnímá mírně na spodní straně, když reflektoval skutečnost, že ani monetární ani fiskální politika není v pozici na odvrácení případných nepříznivých šoků. V otázce vlivu poklesu cen ropy na inflaci zápis odhalil, že ačkoliv členové počítají s krátkodobým tlakem na zpomalení dynamiky růstu cen, efekt by měl být pouze dočasný. Inflační očekávání by tak neměla být výrazně pozměněna.

Ze zápisu také vyplývá, že se zástupci měnové autority přiklání k odhadům zrychleného ekonomického růstu USA v následujících dvou letech. Pomoci by měla nižší cena ropy (tzv. nákladový šok), jejíž efekt členové Fedu v konečném důsledku očekávají pozitivní. Akcelerace HDP by navíc měla být natolik silná, že meziroční změna klíčového agregátu překoná tempo růstu potenciálního produktu v důsledku zlepšené spotřebitelské a firemní nálady. Nadále by tak mělo dojít k uzavírání mezery výstupu a dalšímu tlaku na zlepšení na trhu práce. S ním by pak souvisel postupný růst mezd, který by podpořil inflaci v ekonomice.

 


Čtěte více:

Jestřáb z Fedu: Silný dolar nepředstavuje významné riziko
12.11.2014 12:44
Prezident filadelfského Fedu Charles Plosser nesdílí obavy některých e...
Rétorická hra Fedu -
17.12.2014 20:40
Americká centrální banka dnes zveřejnila závěry ze svého dvoudenního z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m