Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CPPI – řešení pro rozkolísané trhy?

CPPI – řešení pro rozkolísané trhy?

20.01.2015 11:00
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Jednou z nejpalčivějších otázek, kterou nejspíše řeší každý investor na finančních trzích je, jak co nejvíce využít růstového trhu k maximalizaci zisků a současně co nejvíce ochránit investované prostředky, když se trhům příliš nedaří. Možných cest je více – kvalitní a široká diverzifikace portfolia, hedging či nákup derivátových (např. opčních nebo futures) kontraktů. Každá z těchto možností vyžaduje aktivní přístup investora samotného a hlavně – nic není zadarmo.

V roce 1986 se na finančních trzích poprvé objevil koncept CPPI – Constant Proportion Portfolio Insurace. O co jde? CPPI je obchodní a investiční strategie, která má za cíl alespoň částečně vyřešit dilema (retailového) investora, zmíněné v úvodu. Její podstata je v průběžné a hlavně aktivní práci s drženými aktivy tak, aby v okamžiku růstu trhů byla maximálně možná část portofolia směrována do dynamičtějších (potenciálně výnosnějších) tříd aktiv, zatímco v situaci vysoké volatility či turbulencí by tato váha naopak klesla a portfolio by „zakotvilo“ v bezpečnějších vodách vyššího podílu dluhových instrumentů a hotovosti. Portfolio typu CPPI lze sestavit z různých typů investičních instrumentů – bezkupónových dluhopisů, opcí či akciových indexů. Koncept CPPI, aplikovaný na formát otevřeného podílového fondu ve formátu fond-fondů nám teď v následujícím rozhovoru představí Erik Machač, produktový manažer oddělení vývoje produktů a portfolií v investiční společnosti ČSOB Asset Management, který má ve skupině ČSOB na starosti právě uvedení a vývoj produktové řady fondů ČSOB Portfolio Pro, spadajících do rodiny fondů CPPI.

Eriku, v jakém kontextu by měl investor uvažovat o investici do CPPI instrumentu?

„Každý klient má unikátní potřeby a proto nelze paušalizovat, ale několik společných rysů určitě existuje. Tím prvním je vědomá snaha o eliminaci chybných investičních rozhodnutí, způsobených lidskými emocemi. Když trhy strmě rostou, máme tendenci podléhat euforii a myslet si, že to tak bude navždy. V okamžiku prudkých propadů burz všichni naopak předpovídají „konec světa“ a jen málokdo vidí zajímavé nákupní příležitosti. Model CPPI je od tohoto „emočního lidského elementu“ oproštěný a tržní situaci vyhodnocuje 24 hodin denně na základě přísně objektivních kritérií.

Druhým rysem je snaha omezit míru ztráty investovaného kapitálu. CPPI fondy aktivně mění alokaci aktiv tak, aby při zachování stanoveného rizikového profilu maximálně využily růstových příležitostí na trhu. Pokud jsou trhy volatilní a roste riziko ztrát, fond může i několikrát do měsíce „zpomalit“ a odprodat rizikovou složku portfolia ve prospěch konzervativnějších instrumentů. Tím se portfolio manažer snaží v maximální míře ochránit kapitál vložený podílníky fondu. Případné řazení na „vyšší rychlostní stupeň“ probíhá jednou měsíčně a tomuto kroku vždy předchází pečlivá analýza výhledu rizikových aktiv."

V neposlední řadě nelze opomenout ani faktor likvidity. Investor může fondy typu CPPI odprodat kdykoliv a prodej podílových listů není zatížený žádným výstupním poplatkem.“

Jak se tedy chovají fondy ČSOB Portfolio Pro v době růstu trhů?

„Fondy typu Portfolio Pro jsou fondy, které investují do dalších fondů (jde tedy o fondy fondů) – jen vyjímečně mohou být aktiva fondu zastoupena i přímou pozicí. Portfolio manažeři upravují investiční strategii podle aktuální situace, která právě panuje na trhu.

V případě příznivého vývoje na akciových trzích fondy typu Portfolio Pro pohotově zvyšují podíl akciové složky a tím nabízí podílníkům možnost participovat na růstu akciových trhů a zvýšit zhodnocení fondu.“

A jak je tomu v případě, že na trzích roste nervozita, kolísavost nebo trhy již začaly oslabovat?

„V případě vysokého kolísání hodnoty akcií přesunou fondy typu Portfolio Pro část aktiv do konzervativních investic (dluhopisových a peněžního trhu) a tím oslabí dopad kolísání hodnoty na investiční část portfolia. "

Existence automatických stabilizátorů a kroky portfolio manažera pak mají zabránit poklesu hodnoty fondu pod hraniční hodnotu. Cílem tedy je, aby aktuální hodnota fondu nepoklesla po dobu jednoho roku pod 90% nebo 95% ceny fondu dosažené k poslednímu obchodnímu dni stanoveného měsíce. Každý fond má stanovený odlišný měsíc nastavení hraniční hodnoty a najdete jej v jednotlivých produktových letácích. Na konci měsíce ledna se budou fixovat hraniční hodnoty na následujících 12 měsíců pro fondy Global Partners ČSOB Portfolio Pro únor 90, KBC Master Fund ČSOB Portfolio Pro únor 95 a Archipel Portfolio Pro February 95. Klient se tak vystavuje rizikům akciových trhů s vědomím, že hodnota jeho portfolia na následujících 12 měsíců od stanovení hraniční hodnoty nepoklesne o více než 5% (případně 10%) původní investice.

V jakých měnách lze fondy typu CPPI koupit?

„Fondy jsou emitovány jak v české koruně, tak v Euro – vybere si opravdu každý.“

A z jakých typů resp. rizikových profilů si může klient vybírat?

"Každý fond ČSOB Portfolio Pro má čtyři tzv. rychlostní stupně, které mají předdefinovanou alokaci v akciových/dluhopisových/ alternativních fondech (komoditní fond, fond na volatilitu atd.) a fondech peněžního trhu. V neutrální alokaci se pohybujeme v rozmezí zastoupení akciové složky 20-50% u fondů s hraniční hodnotou 95, a 40-75% u fondů s hraniční hodnotou 90. V rámci implementace strategie skupiny KBC se navíc může portfolio manažer fondu odchýlit od tzv. neutrální alokace až o +-10%, a to v závislosti na pohledu investičních stratégů skupiny ČSOB/ KBC na jednotlivé třídy aktiv."

Na první pohled by se mohlo zdát, že fondy ČSOB Portfolio Pro jsou téměř bezchybným řešením pro současnou nejistou situaci na kapitálových trzích. Na co by si však investor měl dát pozor?


"Hlavním rizikem je možnost, že portfolio fondu zůstane díky podmínkám panujícím na trhu převážené ve prospěch dluhopisů či hotovosti relativně dlouho a investor tak „přijde“ o část růstu akciového trhu. Je však sporné, zda jde opravdu o problém – cenou za toto „váhání“ je vyšší a hlavně aktivně řízená ochrana portfolia v okamžiku, kdy trhy padají. To nejhorší, co může klienta potkat, je o něco nižší výnos, než v případě přímé investice do akciového trhu.“

Jak velkou část portfolia by měly CPPI fondy u drobných investorů tvořit?

"Opět jsme u toho – každý investor je jiný a každý má jiný rizikový profil. Obecně se však domnívám, že CPPI fondy mohou být dobrou páteřní částí portfolia investora, který chce na finančních trzích hrát otevřenou hru, nemá čas se o dění na burzách a trzích aktivně (myšleno denně, či několikrát denně) zajímat a jeho chuť riskovat je spíše nižší. Přesto se nejedná o „nudný“ instrument, jak by někdo mohl chybně dovozovat. "

Pozn.: Přehled všech fondů ČSOB AM, které lze prostřednictvím on-line platformy Patria Direct nakoupit, naleznete ZDE. Klienti Patria Finance mohou využít přímého přihlášení ZDE.

(Komerční sdělení)

Disclaimer
Hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Návratnost investice není zaručena, riziko poklesu hodnoty pod stanovenou hraniční hodnotu v rámci jednoho roku je omezeno prostřednictvím unikátní správy portfolia fondu.

Tento materiál má pouze informační charakter a nejedná se o nabídku ani veřejnou nabídku. Obsah tohoto materiálu nelze vykládat jako poskytování investičního poradenství nebo jiné investiční služby. Podrobné informace včetně informací o poplatcích a rizicích jednotlivých fondů naleznete v dokumentu Klíčové informace pro investory (v češtině) a/nebo v prospektu daného fondu (v češtině, slovenštině nebo v angličtině) dostupných na www.csob.cz a www.patria-direct.cz. Měnové riziko pro investice v EUR není zajištěno.

Fondy typu Portfolio Pro mohou díky algoritmu zůstat delší dobu zainvestovány do bezrizikových aktiv (hotovosti, fondů peněžního trhu) – nikdy však ne déle než po dobu 12 měsíců. Tato situace může nastat v momentě, kdy dojde k prudkému poklesu cen aktiv na finančních trzích (a to těsně po stanovení nové hraniční hodnoty na následujících 12 měsíců) a algoritmus realokuje prostředky fondu do těchto bezrizikových aktiv, což až do data stanovení nové hraniční hodnoty zapříčiní, že výkonnost fondu bude na úrovni výkonnosti fondů peněžního trhu. Riziko, že klient bude ve fondech typu Portfolio Pro zainvestován pouze do hotovosti (fondů peněžního trhu) lze snížit investicí do všech čtyř fondů typu Portfolio Pro s danou výší hraniční hodnoty.


Váš názor
  • no v podobných
    20.01.2015 11:14

    fondech u této banky moje peněženka chytla rakovinu a je dlouhodobě nemocná
    ZUZKA
    • Zuzko
      20.01.2015 12:31

      fondům se dlouhodobě vyhýbám. Jsem totiž hned po ruce, když něco podělám a mohu mu(si) hned vynadat. Sice to nepomůže, leč uleví.
      lime
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m