Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Řecká časovaná bomba

Project Syndicate: Řecká časovaná bomba

21.01.2015 13:00

V nadcházejících řeckých volbách je v sázce hodně. Vždyť výsledek by mohl rozhodnout, zda země zůstane v eurozóně, s dalekosáhlými důsledky pro zbytek měnové unie.

Favoritem voleb je Syriza, radikálně levicová strana, jejíž popularita vprostřed hospodářské krize v zemi raketově vystoupala, byť není pravděpodobné, že by v parlamentu získala dostatek křesel, aby vládla sama. Zřejmě spíš povede koaliční vládu, třebaže zůstává nejasné, se kterými dalšími stranami.

Jádrem politické nabídky Syrizy je její ekonomický program, navržený jako protiváha přehnaně tvrdé fiskální přísnosti, již Řekové už čtyři a půl roku zakoušejí, výměnou za finanční výpomoc „trojky“ složené z Evropské centrální banky, Mezinárodního měnového fondu a Evropské komise. Penze byly sníženy v průměru o 40 % a střední třída strádá pod břemenem ochromujících nových daní z majetku.

Řecko se proto propadlo do hluboké a vleklé recese; výstup se oproti úrovním před krizí propadl o 25 %. Ještě horší je, že nezaměstnanost dosahuje téměř 26 % – a mezi mladými lidmi přesahuje 50 %. Většina dávek v nezaměstnanosti se však po 12 měsících ukončuje a dlouhodobě nezaměstnaní často ztrácejí přístup do soustavy státního zdravotnictví. K tomu si připočtěme 30% nárůst cen léků na předpis a snadno pochopíme, proč se řecká společnost rozpadá.

Samozřejmě, tyto oběti by snad stály za to, kdyby Řecku pomáhaly snižovat jeho veřejný dluh na zvladatelné úrovně. Jenže na konci roku 2014 se veřejný dluh rovnal 175 % HDP, takže oproti 127% hladině z roku 2009 došlo ke zvýšení. K obsloužení takového dluhu by bylo zapotřebí, aby primární rozpočtové přebytky do roku 2022 dosahovaly alespoň 4 % HDP – a takový výsledek by vyžadoval strmé zvýšení růstu. S přítěží úporné fiskální přísnosti však takový růst nepřipadá v úvahu.

Syriza proto slíbila zavedení masivního nového výdajového programu, včetně bezplatné elektřiny a potravinových lístků pro chudé a zvýšení státních penzí na předkrizové úrovně, který by stál zhruba 6,5 % HDP. S financováním těchto výdajů by pomohlo zvýšení daní pro osoby s vysokými příjmy a pro vlastníky rozsáhlých nemovitostí, zatímco úsilí o přerozdělování by zaoblily nárůsty minimální mzdy.

Dále Syriza slíbila zrušení liberalizace pracovního trhu a pozastavení privatizace. Konečně má v plánu dohodnout s věřiteli nové podmínky řeckého dluhu, s nadějí, že dosáhne odepsání velké části svých finančních závazků.

Ekonomický program Syrizy přehlíží důležitý fakt, že fiskální konsolidace a strukturální opatření nejsou jen součástí řeckých závazků; slouží také dlouhodobému zájmu země. Vzhledem k tomu se nemůžou – a neměly by se – rušit. Je spíše potřeba vypořádat se s problémy v jejich nastavení a realizaci, aby se v rámci současných ekonomických okolností zlepšila jejich účinnost.

Takový přístup by posílil postavení Syrizy při vyjednávání o umazání dluhů. Nicméně oficiální prohlášení naznačují, že trojka nebude nakloněna přijetí vyjednávacího rámce Syrizy a že má spíše v úmyslu dokončit rozhovory, které zahájila s odcházející středopravou vládou, v nichž je cílem zajistit další rozpočtové škrty a spustit nové reformy na trhu práce a v penzích. Krátce, trojka bude trvat na tom, aby Řecko dostálo svým dřívějším závazkům.

Pokud se jednání zadrhnou, finanční a likviditní napětí plynoucí z neschopnosti Řecka půjčovat si za současných úrokových sazeb – výnosy desetiletých dluhopisů dosáhly 9,5 % – dále oslabí jeho fiskální postavení a bankovní soustavu. To by mohlo vyústit ve zhroucení důvěry, vyvolat finanční pozdvižení a ve výsledku zemi přimět k úsilí o třetí finanční záchranu – ta by přitom vyžadovala, aby Řecko opustilo eurozónu a zavedlo novou, devalvovanou měnu.

V takovém případě by došlo k oslabení geopolitického postavení Řecka, jeho ekonomika by sklouzla hlouběji do recese a zvýšilo by se sociální napětí. Nadto by se nestabilita stala chronickou, protože eurozóna by přestala sloužit jako pojistka proti fiskální a finanční nedbalosti.

Orgány eurozóny tvrdí, že řecký odchod už nepředstavuje systémové riziko, jelikož v posledních letech byly zavedeny různé nástroje k potlačování finančních krizí, mimo jiné vládami zaštítěný záchranný fond, částečná bankovní unie, přísnější fiskální dohled a nová úloha Evropské centrální banky jako věřitele poslední záchrany. Jenže odchod členské země by přesto dával najevo, že celistvost eurozóny není zaručena – a trhy by takové poselství sotva přeslechly.

Řecký odchod by mohl posloužit jako výstraha pro země, jako je Španělsko, Itálie a Francie, kde jsou na vzestupu strany namířené proti Evropě a proti establishmentu. Nijak by ale nepřispěl k řešení podstaty problému: zvyšující se ekonomické divergence mezi zeměmi eurozóny. Dokud se mezery ve výkonnosti budou rozšiřovat, voliči budou vytrvale evropskou integraci zpochybňovat. Zvrátit tento trend může jedině další sjednocení, podpořené růstově orientovanými politikami ve státech, které zápasí s potížemi.

Takový výsledek je stále možný – ale jedině pokud si příslušní aktéři uvědomí rizika spojená s odchodem Řecka z eurozóny. Vláda vedená Syrizou musí zmírnit svůj přístup a slíbit, že bude pokračovat v uskutečňování reformy a že omezí výdaje výměnou za podstatné zmírnění dluhového břemene – zmírnění, jejž bude muset být trojka ochotná poskytnout.

Ioannis Papantoniou, bývalý řecký ministr hospodářství a financí, je předsedou představenstva Centra pro výzkum progresivních politik.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

SABMiller i přes horší výsledky v Číně zvýšil čtvrtletní tržby
21.01.2015 11:44
Nadnárodní pivovarnická skupina SABMiller ve třetím finančním čtvrtlet...
Netflix svými výsledky rozprášil obavy o své kondici
21.01.2015 11:00
Včera večer po uzavření amerického trhu oznámila společnost Netflix In...
Evropa koriguje zisky, ASML Holding (+4 %) oznámila zpětný odkup akcií
21.01.2015 11:00
Evropské akciové trhy vstoupily do dnešního obchodního dne bez výrazně...

Váš názor
  •  
    21.01.2015 16:34

    Lol, lze to vysvetlit 2 vetama a zde je clanek na 2 strany. Zadarmo ale nepovim :-) jen dal tapejte a nechapejte.
    Mezernik
  •  
    21.01.2015 14:06

    Ještě mě napadá možnost, že Řecko zbankrotuje a ponechá si Euro. Kdo by je mohl donutit , aby si Euro nenechali. Řecko dosahuje rozpočtových přebytků(po odečtení nákladů na dluhy). Co mu brání v tom vyhlásit bankrot, když si potřebuje půjčovat pouze na obsluhu dluhu?
    Jan Planička
    •  
      21.01.2015 15:56

      Pokud si to bude Angela prat tak se tak stane. Recko dostatecne profitovalo z Eura.. Rekove nechteji vyhlasit bankrot, aby se zachranili aspon nejakou kredibilitu..
      fluidum
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m