Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká krize vrhá stín na tamní cestovní ruch

Řecká krize vrhá stín na tamní cestovní ruch

23.06.2015 14:31
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Řecko je díky své historii a geografické poloze ideálním místem pro trávení dovolené. Je to právě cestovní ruch, který hraje pro řeckou ekonomiku významnou roli. Příjmy z cestovního ruchu přispěly k tvorbě řeckého hrubého domácího produktu v loňském roce více než 17 procenty a státní kasu obohatily o 29,4 miliardy eur.

Média v posledních týdnech neustále informují o řecké dluhové krizi společně s veškerými možnými scénáři budoucího vývoje situace, včetně těch nejhorších možných variant, které zahrnují kontroly kapitálu, řecký bankrot, vystoupení z eurozóny či dokonce z EU. Jak se ale tato situace dotkne turistů, kteří se chystají Řecko navštívit v nejbližších týdnech?

Zkušenosti z Kypru
Podle informací cestovatelů, kteří v Řecku pobývali v posledních dnech, je situace daleko klidnější než by se dalo očekávat. Někteří si ovšem do kufru přibalili hotovost navíc, pro případ, že by opravdu došlo na tolikrát zmiňované omezení pohybu kapitálu. Ani řečtí hoteliéři nenabádají návštěvníky, aby si s sebou brali více peněz v hotovosti, nebylo by to moudré ani z bezpečnostních důvodů. Jako příklad, proč by případné kapitálové kontroly neměly být pro turismus v Řecku vyloženě znepokojující lze použít analogii s Kyprem, kde byly kapitálové kontroly v platnosti v nedávné době a to od března 2013 až do dubna tohoto roku.

Omezení pohybu kapitálu v kyperském bankovním systému cestovní ruch na ostrově příliš neovlivnilo. Většina plateb byla prováděna pomocí zahraničních platebních karet, kterých se problém bank na Kypru hlavně v první fázi kapitálových kontrol netýkal. Pokud by to měl být i případ Řecka, existuje šance, že na zahraniční návštěvníky by tato situace minimálně z pohledu plateb nemusela mít vliv.

Bankám utíkají vklady
Řekové v posledních dnech vybírali bankovní vklady ve velkém. Jen během minulého týdne Řekové z bank vybrali přes 5 miliard eur. Evropská centrální banka tak musela několikrát zvýšit strop financování řeckých bank z programu nouzové asistence likvidity ELA. Vzhledem k tomu, že odliv řeckých depozit pokračuje i nadále, ECB dnes opět zvýšila strop pro čerpání nouzového financování. Jedná se tak již o čtvrté zvýšení za méně než týden. Velikost dnešního navýšení nouzové likvidity nebyla upřesněna. Jen v pondělí však ECB zvýšila strop o 1,9 miliardy eur na celkových 87,8 miliardy eur.

Dodatečné miliardové úvěry, které ECB poskytuje řeckým bankám z důvodu doslova honu na banky, který vedl k odlivu vkladů ve výši 40 miliard eur jen od poloviny prosince 2014, dosáhly 87 miliard eur. Během včerejška i dnes ráno se jevila možnost dohody Řecka s věřiteli jako reálná, optimismus však dnes mírně zchladila vyjádření představitelů řecké krajně levicové vlády, kteří evidentně nejsou opět s návrhem, který Atény věřitelům předložili spokojeni a varovali, že schválení takového návrhu řeckým parlamentem by nemuselo být snadné. Neúspěch probíhajících jednání by přístup k nouzovému financování buďto značně omezil anebo přerušil úplně. V takovém případě by bylo dalším krokem k zamezení dalšího úniku depozit z řeckých bank právě zavedení kapitálových kontrol.

Co děsí zahraniční turisty
Majitel největší řecké cestovní agentury v Aténách Kyklos Travel se však domnívá, že kapitálové kontroly nejsou tím hlavním, co dělá turistům vrásky. Vzhledem k tomu, že zahraniční turisté platí v 90 procentech případů a to hlavně v kategorii služeb „all inclusive“ platebními kartami, nemělo by se jich dění kolem řeckých bank nijak dotknout. Turisté se o situaci v zemi zajímají, daleko více je ale trápí doprovodně jevy řecké krize, jako jsou demonstrace, nedostatek některých produktů, vandalismus nebo jiné události, které by jim mohly případně dovolenou pokazit. Prozatím sice klienti cestovních agentur zájezdy na poslední chvíli neruší, nicméně neskrývají obavy z dalšího vývoje řeckých událostí.

Nejistota posledních týdnů a měsíců přirozeně dopadla i na likviditu řeckých podniků z oblasti cestovního ruchu a to z toho důvodu, že zahraniční cestovní kanceláře jim jednoduše neplatí včas. Běžná praxe funguje tak, že za turisty, kteří se do Atén chystají v červenci, jsou zálohy placeny již v březnu, doplatek potom v červnu. Kvůli zvyšující se nejistotě však zahraniční cestovní kanceláře platby odkládají. Turisté obvykle neplatí svým cestovním agenturám včas a stejně tak nezaplatí v termínu ani cestovní agentura řeckým partnerům. Hromadící se nedoplatky jen násobí provozní problémy řeckých firem. Pokud nedosáhnou řečtí vládní představitelé s mezinárodními věřiteli tento týden dohody, náklady na rušení zájezdů na poslední chvíli dosáhnou obřích rozměrů.

Zdroj: CNBC, BBG, WTTC


Čtěte více:

Investoři v obavách kvůli Řecku? Ani náhodou! Sázky na akcie rostou.
23.06.2015 13:30
Evropští lídři intenzivně jednají již několik týdnů ohledně Řecka, na ...
Euro se ráno dostalo pod tlak, soustředění na Řecko dnes přeruší americká data
23.06.2015 11:20
Zatímco akcie i dluhopisy dál oslavují naději na vyřešení Řecka, na ...
Řeckým zákonodárcům návrhy věřitelům opět nevoní
23.06.2015 11:33
Řečtí zákonodárci dnes rozhořčeně reagovali na ústupky Atén v jednáníc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university