Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se vyhnout ekonomické obludnosti

Jak se vyhnout ekonomické obludnosti

09.09.2015 16:30

Před několika dny jsem po delším čase opět slyšel úvahy o tom, jak ekonomika nemůže neustále růst. Logika „nemožného“ nekonečného růstu byla demonstrována na dítěti: To také roste, zprvu dokonce velmi rychle, ale po čase se jeho růst zastaví. Dokonce můžeme dodat, že pokud by se tento růst nezastavil, šlo by o tragédii. Optimální velikost zde není velikost maximální, respektive nikde nekončící. Problém je jen v tom, že právě tento příklad s dítětem ve skutečnosti ukazuje, že ekonomika může, či by dokonce měla růst neustále.

Chybu totiž v úvahách o nežádoucím, či dokonce nemožném růstu děláme ve chvíli, kdy koncept růstu vztahujeme pouze na „tvrdé“ věci. Pokud hovoříme o tunách oceli, počtu aut, postavených domů a tak podobně, je neustálý růst nejen nemožný, ale je nebezpečné se o něj pokoušet. Takový růst je od určitého bodu devastující, ničí životní prostředí i životy samotné a má řadu rysů, které jsou podobné rakovinovému bujení. Pokud ale do obrázku přidáme růst „měkký“, vše se rázem mění, ekonomická obludnost se nekoná, naopak.

Pokud se vrátíme k příměru o dítěti, všichni rodiče určitě chtějí, aby se jeho tělesný růst v pravý čas zastavil. Zároveň ale doufají, že jeho vnitřní, duševní, či duchovní růst bude pokračovat. Ideálně by se dokonce mohl se zastavením růstu vnějšího (tvrdého) zrychlit. A můžeme snad uvažovat i o tom, že veškerý růst tvrdý je tu jen proto, aby se nakonec mohlo plně projevit a „růst“ to měkké, vnitřní.

V ekonomice je předmětem měkkého růstu zejména oblast služeb, u níž se mimo jiné mnohem více stírá hranice mezi tím, co je oficiálně považováno za ekonomiku a co už ne. Jinak řečeno, máme stále větší problémy s tím, co (a jak) ještě počítat do HDP a co už ne. Když se například sejde skupina lidí někde na zahradě, každý přinese pohoštění a celý večer hrají a zpívají, HDP se nezmění, ale aktivity bylo vytvořeno více než dost a užitku také. To samé platí o řadě druhů pomoci ostatním lidem, či mnoha formách našich „neprofesionálních“ aktivit. Pokud dítě roste tělem, je velmi lehké to kvantifikovat za pomocí centimetrů a kilogramů. Pokud se jeho růst začne koncentrovat na vnitřní úrovni, je to změna důležitější, ale mnohdy je hůře pozorovatelná a objektivně měřit jí v podstatě nelze. Zdá se mi, že o ekonomice to platí také.

K tomu všemu je překvapivé, jak moc měkkého lze ještě vylepšit na tvrdém. Už dlouho v této souvislosti používám za příklad sekery Fiskars. Když jsem před lety jednu dostal, moc nadšený jsem nebyl. Měl jsem už seker několik, dobře nabroušených a nerad hromadím věci, které mi jsou k nepotřebě. Poté, co jsem vzal finský zázrak poprvé do ruky, už ale jinou sekeru skoro nepoužiju. Předpokládal jsem, že na nástroji používaném tisíce let se nedá dělat něco výrazně jinak a lépe. Ale dá a rozdíl v užitné hodnotě je skutečně znatelný. Přitom měřeno kilogramy použité oceli je nástroj stále stejný, vyrost ale vnitřně (a v tomto případě se to díky vyšším cenám projeví i na HDP).

Pokud je možno dosáhnou takového technologického (měkkého) pokroku u jednoduchého kusu železa s topůrkem, jaký prostor musí být u složitějších nástrojů, strojů a celých systémů. O jiném využití toho, co máme roky před očima nemluvě – viz třeba společnost EverBlock Systems. Vyrábí „lego“, ovšem v životní velikosti. Tedy ve velikosti, kdy je díly stavebnice možné požít v řadě případů od vybavení domácností, až po stavbu chatek a obydlí v oblastech postižených přírodními pohromami. Podobných příkladů měkkého růstu, který nemusí být doprovázen růstem tvrdým, pak najdeme bezpočet třeba v oblasti zdravotní péče a to v její tradiční, tak i alternativní verzi. Prostě si jen nepředstavujme, že růst je vždy měřen tunami, barely, či kilometry.


Čtěte více:

Nikkei 225 zavřel +7,71 % - je to největší zisk od října 2008
09.09.2015 8:56
Japonský index Nikkei 225 připravil do jinak ospalého evropského rána ...
Pozitivní sentiment z Asie doléhá na jen a dluhopisy
09.09.2015 10:38
Asijské akciové trhy se tentokrát nestávají pro zbytek světa zátěží, a...
Luxusní značky alespoň částečně profitují z nižších cen zlata
09.09.2015 12:11
V luxusním sektoru v poslední době střídá jedna výzva druhou, klesajíc...

Váš názor
  • ?
    09.09.2015 18:09

    Co by řekl pan Soustružník tomuto (viz Wikipedie): "Z analýz vyplývá příčinná souvislost HDP se spotřebou energie. HDP je tedy téměř vyjádřením míry spotřeby bez ohledu na kvalitu produktu." Přeložím to, resp. přiblížím to jazyku páně Soustružníka: ekonomika roste (vyjádřeno přírůstkem HDP) bez ohledu na zda jde "měkký" nebo "tvrdý" růst (tedy o kvalitu produktu, jak ji označuje pan Soustružník).
    Niemetz
  • Aaaa
    09.09.2015 17:52

    Pan Soustružník objevil Ameriku! Obvykle jeho články čtu s chutí, neboť jim nechybí zajímavé postřehy. Toto však bylo chabé. Jakoby to napsal školák.
    niemetz
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m