Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asijské trhy. Co lze čekat v roce 2016?

Asijské trhy. Co lze čekat v roce 2016?

29.12.2015 13:26
Autor: Pavel Daniel

Dění na většině asijských kapitálových trzích s číslovkou roku 2015 investory příliš nepotěšilo. Rostoucí úrokové sazby v USA a obavy ze zpomalování ekonomického růstu v Číně navíc nenalévají před branami nového roku 2016 příliš optimismu. Přesto to ale, podle komentáře deníku The Wall Street Journal, neznamená, že by Asie nenabídla v roce 2016 zajímavé investiční příležitosti. Faktem ale je, že s hrozbou zpomalování ekonomického růstu Číny se snižuje poptávka po komoditách, jako je indonéské uhlí, či malajský palmový olej. Dá se také čekat pokles exportu průmyslového zboží z Japonska, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. A to i přes předpoklady stále nenasytného čínského trhu. Stejnou optikou se lze dívat na producenty sportovního zboží z Vietnamu či na vývoj poptávky po turistickém ruchu a ubytování. Jaké jsou proto perspektivy investic v Asii pro rok 2016?

Asii zahýbou vyšší sazby úroků v USA 

Obecně řečeno: Jasnými vítězi v éře rostoucích sazeb v USA jsou i na asijském kontinentu banky. Na druhé straně pomyslného řebříčku pak stojí poražení, v podobě čínských developerů a indonéských společností, které udělaly tu chybu, že vsadily na levný americký dolar a zadlužily se. Nyní čelí velmi rychle rostoucím nákladům na dluhovou službu. Asijské akcie budou mít v roce 2016 tendenci, stejně jako u předchozích změn v nastavení úrokových sazeb v USA, reagovat ve zpožděném cyklu. Očekávání počítá s plus mínus šesti měsíci. Akce v Asii budou mít tendenci k oživení pouze tehdy, pokud se tak stane v USA. Pokud oživení přijde, bude mít tendenci upřednostňovat vývozce, zaměwřené na vlastní produkci, v regionu severovýchodní Asie. Pojďme se ale podívat na jednotlivé trhy:

1. Singapur: Singapur byl v roce 2015 tvrdě zasažen zpomalením světového obchodu a trh země je vysoce citlivý na příliv nebo odliv spekulativního kapitálu. Trh s bydlením a banky budou pravděpodobně také zasaženy navýšením úrokových sazeb v USA, protože Singapurský dolar je částečně navázán k Americkému dolaru. Vláda má ale dostatek hotovosti na podporu ekonomiky. V roce 2016 se čeká vítězství nyní opozičních politiků, kteří chtějí znovu zavést některá populární restriktivní opatření namířená proti imigraci.

2. Japonsko: Čeká se, že země předvede znovu silný ekonomický výkon, jako v roce 2015. Analytici odhadují, že mnoho z firem posílí svou dividendovou politiku a zpětné odkupy akcií. A to i díky tlaku vlády premiéra Šinzó Abeho. Problémem pro japonské akcie v roce 2016 může být ale Japonský jen. Haruhiko Kuroda, guvernér centrální banky, Bank of Japan, bude mít podle mínění ekonomů těžkou situaci. Údajně mu dochází munice pro to, aby centrální banka mohla nadále oslabovat měnu a tím zajistit vyšší výnosy z vývozů. Někteří analytici dokonce předpovídají jenu v roce 2016 vůči dolaru posilování.

3. Vietnam: Rychle rostoucí ekonomika těží z přesunu vývozu z Číny. Využívá nižších pracovních nákladů. Přesto – vietnamské akcie jsou podle mínění analytiků nyní drahé a vláda si nemůže dovolit žádné šoky.

4. Hong Kong: Akcie vypadají levně, Morgan Stanley proto vydal rating na stupni "overweight". Vzhledem k tomu, že měna země je vázána na dolar, je ekonomika křehká a na trhu se dají čekat cenové výkyvy.

5. Nový Zéland: Surovinou země je mléko. Jenže i přes známky zotavování ceny mléka, je komodity na trhu stále nadbytek, a to i díky globálním soupeřům Nového Zélandu. I proto zůstává cena mléka na dně. Příznivějšímu výhledu nenahrává ani vývoj poptávky po mléce. Některé odhady navíc uvádějí, že se kvůli rozdílným úrokovým sazbám může novozélandský dolar dostat do pozornosti spekulativního kapitálu.

6. Malajsie: Země se stává cílem pozornosti regionálních investic. Podle Deutsche Bank stojí za nimi Čína, která údajně prostřednictvím úřadů v Kuala Lumpur investuje 20 miliard ringgitů do investičního fondu na podporu cen akcií. Dle analýzy tak Číny sbírá politické body za pomoc na diplomatické scéně. V důsledku klesajících cen ropy, které budou zřejmě klesat i nadále, ztrácí vláda premiéra Najiba Razaka hotovost na investice do projektů, které ekonomika potřebuje.

7. Tchaj-wan: Problémem pro ekonomický vývoj země v roce 2016 je politický kalendář. Tchaj-wan bude v lednu volit nového prezidenta. Jenže to se nepozdává Číně, která zemi považuje za svou „odpadlou“ kolonii. Tento postoj čínští politici během roku 2015 několikrát důrazně zopakovali. Na Tchaj-wanu ale působí řada firem, které jsou dodavateli pro globální společnosti.

Atraktivitu trhu neurčují jen nálady investorů

Z hlediska atraktivity budou pro investory v roce 2016 nejzajímavějšími tyto trhy:

6. Austrálie: Nízká poptávka po komoditách se zřejmě nezmění. Ale australský dolar klesl natolik, že pomohl vyrovnat nižší exportní poptávku a udržel inflaci a ekonomický růst. Výsledkem je, že Austrálie vykazuje hospodářský růst na hodnotě 2,5 %. Akcie vypadají levně, a to i poté, co z portfolia vyřadíte, dle názoru CLSA, těžařské společnosti.

5. Thajsko: Podle odhadů ekonomů čeká Thajsko v horizontu příštích šesti měsíců obrat. Vládnoucí vojenská junta v roce 2015 učinila pokrok ve veřejných projektech, naplnila daňové pobídky a oživila soukromé investice. A thajské akcie nabídly zajímavé příležitosti. Jako příklad může sloužit společnost Siam Commercial Bank, jejíž akcie se po oznámení snížení marže obchodují za pouhou desetinu předpokládaných příjmů s 20% diskontem.

4. Indie: Indickému trhu nahrává očekávání vývoje ekonomiky. A to i přesto, že Narendra Modi, premiér země, nebyl ani během roku 2015 schopen oživit investice nebo prosadit daňovou reformu prostřednictvím indického parlamentu. Jenže Indie má vykázat 7,7% tempo růstu, které je i podle hodnocení Morgan Stanley, v regionu bezkonkurenční. Ekonomové Morgan Stanley říkají, že ziskovost podniků má být v roce 2016 velmi dobrá. Indie je tak relativně méně zranitelná než její sousedi v Asii vůči rostoucím úrokovým sazbám v USA. Akcie v zemi jsou ale prý drahé, takže analytici doporučují pečlivý výběr a vyhýbat se firmám s vysokým zadlužením.

3. Indonésie: Firmy v zemi mají jedno z nejvyšších zadlužení v americké měně v regonu, vzhledem k celkovému zadlužení. A to přibližně 50 %. Záměry vlády ale mohou zvýšit očekávání investorů, podobně jako v Thajsku a Austrálii. Vláda prezidenta Joko Widoda pravděpodobně učiní další pokrok ve zvyšování objemu investic do infrastruktury a centrální banka zřejmě sníží hodnotu úrokových sazeb. A i přesto, že odhad ekonomického růstu země ve výši 4,9 % je pro místní ekonomy nízký, je to stále jedna z nejvyšších hodnot ekonomického růstu v regionu. Předpovědi zisků společností jsou nepřiměřeně optimistické, proto investoři budou muset nakupovat akcie za výhodné ceny, nebo držet indonéské dluhopisy.

2. Jižní Korea: Americká Morgan Stanley zvýšila rating Koreje na "overweight“, prý z dobrého důvodu. Akcie na burze v Soulu se obchodují za nižší než účetní hodnotu a nabízejí téměř 50% diskont oproti jejich historickému průměru. A to navzdory rostoucím dividendám. Stratégové Morgan Stanley říkají, že trh s bydlením se zotavuje a bude mít příznivé dopady na spotřebitele. Čeká se navíc snížení úrokových sazeb, které by mělo tlačit Korejský won dolů vůči jenu. Pomoc by tak měli dostat vývozci.

1. Filipíny: Prezidentské volby letos v létě částečně změnily vládní investiční plány a daly více peněz do rukou voličů. Díky tomu se Filipínské peso stalo jednou z nejméně citlivých měn v regionu na růst amerických úrokových sazeb. Očekávání počítají s tím, že firemní zisky by se měly zvedat spolu s 5,9% mírou růstu HDP. To je jedno z nejvyšších temp růstu v Asii.

Poznámka: Redakčně upraveno

Zdroj: The Wall Street Journal, Market Watch 


Čtěte více:

Asijské akcie otočily trend, těsně v závěru roku posilovaly
29.12.2015 8:16
Po několika ztrátových seancích hlásí asijské akcie změnu trendu. A t...
Mezníky roku 2016? Nahlédněme do kalendáře Fedu a ČNB…
29.12.2015 9:10
Čas mezi svátky, resp. těch pár dní, co zbývá do konce roku, přímo vyb...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data