Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Katsumi Ishibashi: Ani další devalvace jüanu čínskou ekonomiku nezabije

Katsumi Ishibashi: Ani další devalvace jüanu čínskou ekonomiku nezabije

19.01.2016 9:37
Autor: Pavel Daniel

Čínský jüan zaznamenal od počátku roku 2016 vůči americkému dolaru ztrátu už 1,5 procenta a od srpna 2014, kdy byl vůči americké měně nejvýš, ztrátu téměř 6 procent. Podle některých názorů je oslabení měny prezentováno jako znak oslabení čínské ekonomiky. Jenže to tak být nemusí. Podle Katsumiho Ishibashiho, senior credit analytika fixed income pro region Asie společnosti Fidelity International, proto existuje řada důvodů.

Patria Online: Proč si mysíte, že dosavadní poklesy čínské měny nemusejí znamenat nutně pokles tamní ekonomiky?

Čekal jsem, že v letošním roce dojde k oslabení RMB na hodnotu 6,7/USD, tedy v podstatě na konsenzuální úroveň, ale nedávné tempo devalvace bylo rychlejší, než veškerá očekávání. Přestože však trh minulý týden ztratil ve měnu důvěru, nemyslím si, že je daný pohyb nějak alarmující, ať už z makro perspektivy nebo z perspektivy trhu. V průběhu několika posledních týdnů se nic nezměnilo a já osobně jsem si nevšiml, že by se od poloviny prosince objevily nějaké nové problémy. Podle mého názoru tento pohyb souvisí spíše s posunem fixační referenční jednotky a nejedná se o vývoj směrem k devalvaci měny s cílem podpořit slábnoucí ekonomiku.

Patria Online: Můžete uvést další informace k odhadu pohybu čínské měny?

Devalvace RMB představuje konsenzuální výhled pro rok 2016 v důsledku strukturálního zpomalení v Číně a pokračujícího odlivu kapitálu, ale nedávnou volatilitu vyvolala nedostatečná komunikace mezi státem a trhem, pokud jde o přesun od tzv. měkkého fixu vůči dolaru k přístupu vycházejícího z měnového koše. Loni v srpnu změnila Čínská lidová banka fixační mechanismus tak, aby více odpovídal úrovni trhu, a fixační referenční jednotku tak přesunula z USD (jako primární referenční měny) na měnový koš.

Trh se ovšem stále zaměřoval na fixaci USD/CNY a situaci chápal jako další kolo devalvace měny, což vyvolalo obavy z dalšího oslabení. Minulý čtvrtek vydal stát prohlášení, aby uklidnil trh, a nastavil silnější fixaci, než jaký byl spotový kurz dopoledne.

Patria Online: V čem čínské úřady udělaly největší chybu ve snaze zabránit velkým propadům na trzích?

Nedávný pohyb čínské měny podle mého názoru vyhrotila absence komunikace mezi státem a trhem. Čínská lidová banka sice signalizovala přechod k měnovému koši, ale přestože byl tento krok lepší než nulová komunikace loni v srpnu, kdy Čína změnila fixační mechanismus, Čínská lidová banka chybně odhadla, jak se na věc dívá trh. Kromě toho krok velmi špatně načasovala, na takříkajíc novoroční trh, kdy jsme byli nervózní ohledně čínského růstu a pokoušeli se předpovědět vývoj pro rok 2016, a navíc selhaly bezpečnostní mechanismy zavedené na akciovém trhu.

Průběžně tak sledujeme trendy u RMB z hlediska průměru váženého podle objemu obchodu. Vzhledem ke koši měnových pohybů RMB od prosince příliš neoslabil (index poklesl o méně než 1,5 %, zatímco kurz CNY/USD klesl zhruba o 2,5 %). Zajímá nás vývoj RMB v letošním roce, proto budeme sledovat, jak Čínská lidová banka nastaví referenční jednotku ve vztahu k měnovému koši.

Patria Online: Jaký máte odhad na další oslabení čínské měny?

Z krátkodobého hlediska bude trh i nadále poněkud křehký. Než se totiž ukáže, jak bude nový fixační režim fungovat, je třeba chvíli počkat. V průběhu několika příštích týdnů dojde pravděpodobně ke zklidnění. Pokud jde o dlouhodobější perspektivu, již v prosinci jsem očekával, že CNY se bude v roce 2016 vyvíjet k hodnotě 6,70/USD, ostatně v prvních deseti dnech roku se k této úrovni rychlým tempem blíží. Vzhledem k zaměření na měnový koš se bude hodnota odvíjet od kurzu USD vůči různým klíčovým měnám, celkově bych ale nadále očekával postupné oslabování v důsledku téměř stagnujících makro prostředí. RMB by mohl klesnout pod 6,7/USD, ale nemyslím si, že by mohl spadnout na 7,0/USD.

Katsumi_Ishibashi-1 

Patria Online: Jaký může mít další devalvace vliv na ekonomiku?

Podle mého názoru nebude mít devalvace měny velký dopad na ekonomické fundamenty země. Za prvé, nedomnívám se, že nedávná devalvace nějak výrazně zlepší export Číny, který v průběhu roku 2015 poměrně skomíral. Čínskou ekonomiku více ovlivňuje domácí poptávka, a to buď ze soukromého sektoru nebo ze strany státu, a přínos čistého vývozu k růstu bude i nadále velmi omezený.

Za druhé, pokračující odliv kapitálu v důsledku oslabení RMB bude mít jen malý vliv na domácí finanční systém. Devizové rezervy mohou klesat, musíme však vzít v úvahu jejich velmi vysoký objem (3,99 bilionu), přičemž Čína si nadále drží silnou pozici. Čínská lidová banka má stále prostor pro uvolnění likvidity zpět do bankovního systému – my jsme navíc nezaznamenali žádný větší pohyb na pevninských dluhopisových trzích, tedy u státních dluhopisů ani u korporátních dluhopisů, ani na peněžních trzích.

Patria Online: Co soudíte o vývoji čínské ekonomiky?

V roce 2016 bude čínská ekonomika i nadále čelit strukturálnímu zpomalení a v průběhu několika příštích let bude muset řešit problémy týkající se nadprodukce a poskytování úvěrů. V letošním roce můžeme očekávat větší objem platební neschopnosti, přičemž kvalita aktiv bude stejná, nebo se dokonce zhorší. Bankovní systém však bude celkově pravděpodobně udržovat stabilitu, zejména z úvěrového hlediska – bude se totiž opírat o dostatečnou celkovou likviditu v čínském finančním sektoru a o nižší sazby.

Patria Online: Co to znamená pro dluhopisové trhy?

Zatím nebyly výrazněji ovlivněny naše úvěrové trhy v oblasti investičního stupně (IG) ani vysokého výnosu (HY). Tempo emisí je vzhledem k podmínkám na trhu pomalejší, nedošlo však k větším posunům u spreadů, přičemž čínské dluhopisy s vysokým výnosem si vedou dobře. Vzhledem ke zpomalení na makro úrovni v daném regionu, rozdílné globální měnové politice a podmínkám tržní likvidity na globálních úvěrových trzích očekáváme volatilitu i v roce 2016. V důsledku toho bude v budoucnu velmi důležitý výběr úvěrů, čímž bude možné zabránit idiosynkratickému riziku.

Vzhledem k potenciálně vyššímu kurzu USD a zpomalení asijské ekonomiky, u níž se v posledních několika letech dále zvýšilo zadlužení, je v letošním roce nutné dávat pozor na možný pokles. To znamená, že celková likvidita ve finančním systému bude pravděpodobně i nadále vysoká, a to díky uvolnění prostředků ze strany Čínské lidové banky (v souvislosti s boomem pevninských dluhopisových trhů), Japonské centrální banky, Evropské centrální banky a dalších centrálních bank v této oblasti, v důsledku čehož dojde ke snížení rizik na úvěrových trzích. Proto se tedy domnívám, že klíčovým úkolem bude výběr úvěrů, což je oblast, ve které máme velké zkušenosti.


Čtěte více:

Čínský drak opět zeslábl, HDP ve 4Q15 y/y +6,8 %
19.01.2016 8:36
Čínská ekonomika ve 4. čtvrtletí opět zpomalila růst, když se hrubý d...
Procento nejbohatších vlastní stejně jako zbylých 99 %
19.01.2016 9:10
Svět patří čím dál méně lidem. Procento nejbohatších vlastnilo v roce ...
Technická analýza - Dolarové výnosy po čínských datech rostly, dolar toho krátce využívá
19.01.2016 9:29
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data