Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je uprchlická krize vyřešena?

Je uprchlická krize vyřešena?

13.03.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropa se dohodla s Tureckem, že mu poskytne více pomoci a posílí vzájemné vazby, zatímco Turecko jí pomůže s uprchlickou krizí. Tato dohoda ovšem čelí intenzivní kritice ze všech stran, i když vedoucí politici z Německa a EU ji popisují jako významný krok vpřed. Podle nich jde o nejlepší způsob, jak dostat krizi pod kontrolu. A možná také jediný. Kritika dohody přichází ze širokého spektra politiků, ale také třeba od OSN a Amnesty International. Tvrdí, že EU by na základě této dohody upustila od dodržování svých principů. Aurélie Ponthieu z Lékařů bez hranic k tomu říká: „Je jasné, že Evropa je ochotna udělat cokoliv, včetně ignorance lidských práv a práv uprchlíků. Jde jí jen o to, aby zastavila příliv uprchlíků.“

Dohoda vznikla na uzavřeném summitu mezi EU a Tureckem a Evropa by podle ní měla zdvojnásobit finanční pomoc poskytovanou Turecku. Pomoc by tedy měla dosáhnout 6 miliard eur. Větší kontroverzi vzbuzuje to, že Brusel by měl urychlit jednání o členství Turecka v EU a upustit od vízové povinnosti pro turecké občany. Turecko by na oplátku mělo přijmout zpět všechny uprchlíky, kteří se nezákonně dostanou do Řecka. Za každého Syřana, který by byl odsud vrácen do Turecka, by EU přijala jednoho uprchlíka z Turecka. Cílem takového systému je odradit uprchlíky od toho, aby se snažili dostat do Řecka ilegálně. Vrácený uprchlík by se totiž dostal až na konec řady čekatelů na legální vstup do Řecka.

Kritici tvrdí, že Turecko nemá žádný respekt k hodnotám, kterých se Západ drží. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan brutálně útočí na kurdskou menšinu a podle něho jde jen o teroristy. Nepřátelsky se chová i k nezávislým médiím. Kriticky se k dohodě ale nestaví pouze nevládní a neziskové organizace, ale i konzervativní politici. V Německu se hovoří o nepřijatelném uvolnění vízové povinnosti vůči Turkům. A podle některých hlasů nebude fungovat ani výměna uprchlíků a nedojde ke snížení jejich přílivu do Řecka.

Evropské vedení nemá na vnitřní diskusi mnoho času a doufá, že dohoda bude dokončena v polovině března. Hlavním pozitivem je podle jejích zastánců to, že by měla představovat účinný nástroj proti pašerákům a měla by spojit síly EU a Turecka v boji proti ilegálním imigrantům. K tomu by ale také měla nabízet způsob, jak dosáhnout zákonného vstupu do EU. V tuto chvíli se zdá, že jednotlivé národní vlády jsou ochotny dohodu podpořit i přesto, že během předchozích měsíců mezi nimi panovaly velké názorové rozdíly.

Nejvýznamnější je postoj Německa jako nejvlivnějšího člena EU. A Německo dohodu tvrdě prosazuje, i když práce na jejích detailech bude náročná. Týká se to zejména zmíněných víz a žádosti o členství Turecka v EU. S ní by se například musel řešit i problém uprchlíků přebývajících v Turecku. Optimisté ale tvrdí, že kvůli nové dohodě už jich mnoho nepřijde. Odradit by je měly námořní hlídky mezi Tureckem a Řeckem a zmíněný systém výměny uprchlíků. Zástupci EU hovoří o tom, že pokud bude třeba přesunout z Turecka více než 10 000 uprchlíků, dohoda svého cíle nedosáhla.

V současné době by mělo být po celé EU rozděleno asi 180 000 uprchlíků. Řada zemí ale s navrženým systémem kvót nesouhlasí, především střední a východní Evropa. Pokud se ale začne ukazovat, že příliv uprchlíků slábne, i jejich názor se může změnit. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v rozhovoru pro Corriere della Sera v této souvislosti uvedl, že jeho země je připravena přijmout kvótu 7 000 uprchlíků. Klade si však podmínku, že je nejdříve prověří. „Nemůžete nejprve provést selekci a pak je poslat k nám,“ řekl Waszczykowski.

Autorem je Matthew Karnitschnig.

Zdroj: Politico



Čtěte více:

Kde je ta recese?
10.03.2016 12:10
Propady trhů i vyvolávají nadále spekulace o tom, zda americká ekonomi...
Co znamená včerejší rozhodnutí ECB pro ČNB
11.03.2016 9:10
Včerejší verdikt ECB byl ostře sledován nejen na globálních trzích, al...
Svět má problém. Má příliš mnoho mladých lidí.
12.03.2016 7:00
Nikdy v historii nebyla demografická situace ve světě v takovém extrém...

Váš názor
  • Není a nebude
    14.03.2016 9:35

    Není vyřešena krize uprchlíků ze Sýrie, protože je zde stále mnoho cest, kterými se uprchlíci mohou dostat tam kam chtějí a Evropě nezbývá nic jiného než je přijmout a s nimi přijmout i jejich rodiny a rodiny těch rodin... A nejsou vyřešeny ani krize budoucí, populační exploze v Africe a na středním východě, zapříčiní další "války" a Evropa bude se již stala safe haven pro kohokoli kdo ze země postižené "válkou", takže za pár let se vlna uprchlíků bude opakovat. Uprchlická krize bude vyřešena jakmile budou zvoleni zodpovědní politici, a to napříč Evropou, kteří se vzdají těch přežitých "Evropských" hodnot a správně pojmenují problémy, které zde jsou a budou.
    fluidum
    • Re: Není a nebude
      14.03.2016 10:04

      Ano vzdejme se přežitých Evropských hodnot, jako je dodržování ústavy a zákonů, demokracie, svobody, humanity. V Číně už pochopili, že tyhle hodnoty nikam nevedou. Jakmile to uděláme přestaneme být pro uprchlíky atraktivní a uprchlická krize okamžitě skončí.
      ..
      •  
        14.03.2016 13:18

        Víš jaké hodnoty mám na mysli a co se týče dodržování zákonů tak je to mama Merkel, která zavedla dvojí standard. Nynější řešení uprchlické krize je jenom odsouvani problemu na jindy.
        fluidum
  • No,
    14.03.2016 6:49

    přijímání uprchlíků napíšu jen pár bodů za sebe: - já třeba stále nevidím jediný důvod, proč by náš důchodce měl mít o 10 haléřů menší důchod kvůli jakémukoliv uprchlíkovi. Ten totiž nikdy nic nepřinese, pracovat nebude a bude pouze brát. Pokud je to vzdělaný člověk, tak z 99% maximálně v chemii, obor výroba výbušnin a navazující, rozhodně to nejsou převážně lékaři a inženýři. - Já kdybych utíkal, tak budu utíkat do země kulturně blízké a rozhodně ne do islámských zemí nebo do Číny, Vietnamu atd. Proč oni asi utíkají k nám (myslím západní země) a ne do zemí jim kulturně blízkých. - Nejsem proti pomoci, ale pomoc musí být dobrovolná a nesmí zničit a jsem přesvědčen, že ani omezovat, pomáhajícího způsobem, který mu není příjemný. Jinak se jedná o sebevraždu a ta může být i kolektivní. - Islám jako náboženství upírá, kromě jiných omezení, vzdělání jedné polovině obyvatelstva země (plus mínus) = všem ženám (mám 2 vnučky). Takže z mého hlediska jde o zločineckou ideologii na úrovni fašismu, komunismu a dalších, které se určitě objeví. - Může mi někdo napsat jakýkoliv technický obor ve kterém by vyšla nějaká novinka či objev po pádu Cařihradu a byla z oblasti islámských zemí? Já o ničem nevím minimálně od roku 1800, jak v technických oborech, biologických oborech a ani ve filosofii. Přitom měly obrovský náskok neb byly vlastně pokračovatelé Východořímské říše. Pokud skutečně nic není (v případě, že dotyčný neopustil arabský svět) pak jsou pouze 2 možnosti: - jsou hloupější a jsou tu tedy 2 rasy. To však popírá to, že pokud arabský svět opustí, občas z nich i něco vypadne nebo se na něčem podílí. - no a druhý důvod je, že za to může islám Možná jsem omezený nepopírám, ale nějaký další důvod, který by vysvětlil tak velké rozdíly mě nenapadá. Podotýkám, že nemluvím o státech, ale o kulturní a náboženské oblasti. A poslední poznámka, pokud EU nestačí Kypr, kde jsou od 70tých let modré barety a chce problémy i na řeckých ostrovech, tak tleskám jejímu rozhodnutí, Viz to, že na nich budou důstojníci turecké armády jako pozorovatelé, aby šlo vše s uprchlíky rychleji.
    pulec
  • klasicky multikulti
    13.03.2016 10:16

    HateFull sunshine nazor... vsichni multikulti obohacovaci maji prava, zadne povinnosti... a EU domorodec ma naopak jen same povinnosti a nulova prava... :-)
    neo
  •  
    13.03.2016 9:35

    adblock na reklamy už existuje. Nemohl by někdo napsat sunblock?
    Tomas
  •  
    13.03.2016 9:06

    To foto je předpisové. Už chybí jen utonulý chlapeček. Mám naopak před očima mnoho jiných fotografií, kterými se sluníčkáři a havloidi určitě moc chlubit nebudou. Německo-americký novinář mainstreamu zmiňuje údajnou ignoranci lidských práv a práv uprchlíků, což je předpisová demagogie. Co práva původních obyvatel Evropy, kteří se s hrůzou dívají na tu obří invazi, jejímž následkem je a bude nárůst kriminality, terorismu, etnických konfliktů, sociální katastrofy a nárůstu daní ?
    Peté13
    • výhled pro dnešní 40-ti leté...
      13.03.2016 23:24

      https://www.youtube.com/watch?v=L7fSRd01ib0
      občan
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university