Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co znamená včerejší rozhodnutí ECB pro ČNB

Co znamená včerejší rozhodnutí ECB pro ČNB

11.03.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včerejší verdikt ECB byl ostře sledován nejen na globálních trzích, ale i Na Příkopech. Rozhodnutí ECB ovlivňuje politiku ČNB minimálně ve dvou důležitých bodech - jednak v otázce, kdy opustit intervenční režim, současně v rozhodnutí o (ne)zavedení záporných sazeb. Co tedy včera ECB ČNB nadělila?

Za prvé, rozhodnutí neprodloužit politiku QE za horizont března 2017 znamená, že ČNB může, jak předpokládáme v základním scénáři, opustit intervence na začátku roku 2017 (únor/květen). Pokud by ECB prodloužila přímý tisk peněz ekonomiky do konce roku 2017, ČNB by si netroufla ukončit intervence tak brzy a pravděpodobně by plánovaný exit dříve nebo později posunula do druhé poloviny roku 2017.

Za druhé, Mario Draghi včera představil o něco ambicióznější uvolnění měnových kohoutů, než se očekávalo. Sazby šly dolů plus mínus podle očekávání (depo -10 bps), ale překvapilo výraznější navýšení QE o 20 mld. eur měsíčně. To může teoreticky zvýšit příliv “horkých peněz” do korun. A právě rychlejší příliv spekulativních peněz, který dotlačil ČNB v lednu i v únoru k aktivnější obraně slabé koruny, byl zásadním důvodem, proč ČNB začala uvažovat o záporných sazbách. V březnu zatím příliv peněz zeslábl a soudě podle nižších přírůstků likvidity v českém bankovním systému se ČNB nemusela příliš otáčet. Do dalšího zasedání ČNB na konci března se to ale s vidinou výraznějšího QE v eurozóně může změnit a pak by zavedení záporných sazeb v Česku bylo vážně ve hře.

Mario Draghi dal včera ale argumenty do rukou také odpůrcům záporných sazeb v bankovní radě ČNB. Na tiskové konferenci řekl, že další pokles sazeb je málo pravděpodobný a v případě potřeby raději uvolní měnové kohouty jinak. ČNB si tak může být relativně jistá, že se jí úrokový diferenciál stimulující příliv spekulativních peněz nebude dál rozšiřovat. Lehkým problémem může být, že Mario Draghi už jednou trhům dosažení dna na úrocích sliboval. A jak víme, později si to rozmyslel…

Region

Zasedání ECB s sebou dle očekávání přineslo volatilitu a dokonce trošku rozvířilo i stojaté korunové vody. Všechny regionální měny měly sice tendenci po rozhodnutí posilovat, ale nakonec vůči euru relativně výrazně ztrácely. Zlotý se tak dostal opět výrazněji nad 4,30 a forint oslabil asi o 0,8 %. Mírně se od intervenční hranice odpoutala i koruna.

Dnešek bude zajímavý hned z několika důvodů. Kromě dozvuků ECB bude zveřejněn růst mezd v Česku za poslední kvartál 2015 (proměnná, která zajímá hodně ČNB) a nadto končí své dvoudenní zasedání polská centrální banka (NBP). Žádná akce se od NBP rozhodně neočekává, nicméně nelze vyloučit, že z velké části personálně obměněný RPP si verbálně ponechá otevřené dveře proto, aby polskou měnovou politiku v tomto roce ještě dále uvolnil. O tom zdali k tomu nakonec v roce 2016 dojde, může rozhodnout zlotý - jeho případné zisky v průběhu roku mohou polským centrálním bankéřům nakonec dodat odvahy úroky NBP snížit.

Dluhopisy

Komentáře Maria Draghiho, které se nesly v duchu dále nesnižovat úrokové sazby, podpořily výrazně krátké vládní výnosy v Německu. Dvouletý výnos vzrostl o 9 bps a křivka se celkově posunula vzhůru, neboť i desetiletý výnos se (navzdory vyššímu objemu QE) zvýšil o 7 bps. Na americkou křivku měla vliv i dobrá čísla z trhu práce v podobě nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, která poklesla na nejnižší úroveň od října loňského roku.

Další zajímavou informací, jež včera na zasedání ECB zazněla, bylo rozhodnutí dále neprodlužovat trvání programu kvantitativního uvolňování. Ten by tedy měl i nadále končit v březnu 2017. Mario Draghi dal však také jasně najevo, že v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky ECB preferuje jiné nástroje než úrokové sazby (nasnadě je protažení či navýšení objemu QE).

Komodity

Zvýšená volatilita se včera nevyhnula ani ropě Brent. Kromě ECB k ní přispěly zejména zprávy o nejistotě ohledně data konání producentské schůzky, jež by měla navázat na jednání z Dauhá, na kterém se Rusové, Saúdové a spol. dohodli na ochotě zafixovat produkci ropy. Termín schůzky je však neznámý - podle posledních zpráv by se mohla konat mezi 20. březnem a 1. dubnem.

Dnes bude trh s ropou sledovat zveřejnění měsíčního reportu od Mezinárodní energetické agentury (IEA, v 10h). Připomeňme, že report americké agentury EIA v úterý naznačil pro letošek výrazně vyšší přebytek na trhu, než se kterým se počítalo ještě minulý měsíc. Pokud něco podobného naznačí i dnešní zpráva IEA, tak to patrně významně zasáhne v poslední době lepší náladu na trhu.

 

Čtěte více:

Úpis fondu Patria Selection 1 končí už dnes! Co všechno byste měli vědět?
11.03.2016 8:14
Ve druhé polovině ledna začala společnost Patria Finance nabízet k ...
ECB tlačí sazby hlouběji do záporu, rozšiřuje měnovou expanzi
10.03.2016 13:58
ECB snížila podle očekávání svoji depozitní sazbu o 10 bps. Navíc ale ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data