Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O co šlo Putinovi v Sýrii

O co šlo Putinovi v Sýrii

21.03.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Vladimir Putin před několika dny uvedl, že stahuje ruské jednotky ze Sýrie, protože už „dosáhl svých cílů“. Jak se na takové vychloubání dívat? Ještě není jasné, zda Bashar al-Assad zůstane u moci, zda se Rusku podařilo posílit svůj vliv na Blízkém východě, vrátit se zpět na pozici globální velmoci či vyslat jasný signál islámským extrémistům, kteří by mohli zaútočit na jeho vlastním území. Na hodnocení toho, zda byly splněny tyto a podobné cíle, je tedy brzy. Neplatí to však v oblasti demonstrace vojenské síly potenciálním nepřátelům, spojencům i zájemcům o ruské zbraně. Generál ve výslužbě David Deptula v této souvislosti tvrdí, že Rusko použilo Sýrii jako důkaz svých schopností. A docela se mu to podařilo.

Rusko se nedostalo do většího vojenského konfliktu od doby, kdy se před několika desetiletími muselo neslavně stáhnout z Afghánistánu. Když v roce 2008 došlo k potyčce na hranicích s Gruzií, výsledkem byl politický úspěch pro Rusko, ruská armáda si ale proti slabšímu protivníkovi moc dobře nevedla. Její rozvědka dělala hrubé chyby a opakovaně posílala vojenské jednotky do léček. Rusko ztratilo šest vojenských letadel, jeho tanky byly špatně vybaveny pro noční boje. Docházelo prý i k tomu, že ruští vojáci brali mrtvým Gruzíncům jejich moderní výstroj.

Nyní ale ruská armáda svou pověst hodně napravila. V Sýrii šlo převážně o letecké útoky, jejichž frekvence ukázala na efektivní zázemí a logistiku. Těžší je hodnotit přesnost zásahů, do bojů se ale dostal i nový vrtulník Mi-35M. Je také těžké vyvodit nějaké závěry ze sestřelení SU-24 nad Tureckem tureckou F-16. Nevíme totiž přesně, jak ke konfliktu došlo, ale každopádně je jasné, že ruské letadlo není konstruováno na letecké souboje, ve kterých F-16 naopak exceluje.

Rusko také ukázalo velký pokrok v oblasti chytrých zbraní. Týká se to zejména raket vystřelených z korvet křižujících Kaspické moře a z ponorky ve Středozemním moři. Podobné útoky jsou mnohem dražší než letecké bombardování a můžeme se tedy domnívat, že jejich hlavním cílem bylo vyslat signál Washingtonu. Podobně můžeme vnímat instalaci protiletadlových zařízení, protože ISIS ve skutečnosti žádné vojenské letouny nemá.

Rusku se daří prudce zvyšovat prodeje zbraní, jeho současný podíl na globálním trhu dosahuje 25 %, zatímco podíl Spojených států leží na 33 %. Říká se, že Moskva je před uzavřením rozsáhlého kontraktu s Indií, který by měl dosáhnout 7 miliard dolarů. A dohodu s Moskvou v létě uzavřel i dávný nepřítel Indie Pákistán. Ta se týká čtyř bojových vrtulníků, ale mohla by být rozšířena o další položky. Největší obavy ale na Západě budí vztahy Moskvy s Íránem. Rusko mu totiž slibuje protivzdušné systémy obrany a probíhají rozhovory o prodeji vojenských letadel a tanků. Republikáni tlačí na amerického prezidenta Obamu, aby takové transakce zablokoval přes sankce OSN. Nicméně není pochyb o tom, že v delším období vztahy mezi Moskvou a Teheránem posílí a projeví se to právě na dodávkách zbraní. A to je další cíl, k jehož naplnění Putinovi pomohla válka v Sýrii.

Autorem je Tobin Harshaw.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Fed poslal vzhůru inflační očekávání
21.03.2016 9:10
Ke konci uplynulého týdne na trzích ještě dozníval optimismus z holubi...
PMI, Ifo, ZEW, objednávky dlouh. spotřeby v USA … týdenní výhled
21.03.2016 11:00
Během tohoto týdne budou vycházet v eurozóně data naznačující aktuální...
Ropa před Velikonocemi padá, spekulanti ale zvyšují býčí sázky
21.03.2016 11:08
Zatímco minulý týden ropa po oznámení plánované schůzky producentů ne...

Váš názor
  •  
    22.03.2016 9:32

    Ale ta válka pro Putina ještě neskončila, Asad reprezentuje nějakých 12% obyvatelstva Sýrie a proto se bez podpory z venku neobejde, stejně je to jen od Ruska úhýbný manévr bez skutečného odchodu, Rusové budou v Syrií dál a dál tam budou umírat.
    paopao
  •  
    22.03.2016 6:16

    Vychloubání ?? Říkal jsem si, že by na Patrii poprvé zkusili hodit nějaký objektivnější článek, ale ouvej. Jen další rusofobní manipulativní štváč.
    Peté13
  • vyšlo to
    21.03.2016 22:04

    Myslím, že to Putinovi celkem pěkně vyšlo. 5 měsíců intenzivního bombardování a přišel o jediné letadlo a to ještě střelou do zad od Turků. Asad rozšířil své území o 10 000 kilometrů čtverečních a i nyní postupuje /Palmýra/. Putin ukázal, že může vést válku i při ceně ropy = 26 a v době západních sankcí. Ruské jednotky /dálkové bombardovací letectvo, námořnictvo, stíhací letectvo i pozemní jednotky, včetně družic, ../ si vyzkoušeli jak to chutná za ostré války, to nebylo cvičení ale válka. Dobrá reklama pro ruské zbraně a tedy jejich export. Gratuluji Putinovi, další vydařená vojenská akce.
    xiluodu
  • To mysli pan Harshaw vazne?
    21.03.2016 19:00

    Chce nam davat skolenie z geopolitiky a potom to zabije takouto vetou:"ale každopádně je jasné, že ruské letadlo není konstruováno na letecké souboje, ve kterých F-16 naopak exceluje." To ako chce porovnavat frontoveho bombardera co SU24 je, zo stihackou co je zas F16? Nech si najprv nastuduje rozdiel medzi tymito typmi lietadiel, a na co su urcene. To je ako keby niekto poslal americku A10 co je obdoba SU24, proti SU35 alebo Mig29. A jeho by som tam posadil, nech si vyskusa ako toto americke lietadlo dokaze celit utoku ruskej stihacky. A takyto radoby analitici dostavaju priestor v novinach...
    peter123x
    • Re: To mysli pan Harshaw vazne?
      22.03.2016 6:12

      Zde na proti-Putinovské Patrii běžná věc.
      Peté13
    • Re: To mysli pan Harshaw vazne?
      21.03.2016 19:20

      *analytici*
      peter123x
  • O co šlo???
    21.03.2016 15:41

    Znemožnit provoz ropovodů a plynovodů z Kataru, SA, Izraela a Egypta do Evropy, tj. ekonomickému kolapsu Ruska, a vždy jde o Izrael, který je sídlem židovského státu. Jeho mocní přímluvci či spíše ... spasitelé celého světa :) v současnosti velmi nejistí a chybující tápou. Bezohledné vyvraždování a podpora válek na Blízkém východě má souvislost pouze s kšeftem surovin a zbraní ne s šířením demokracie, demokracie a volný obchod je v silné vazbě na vojensko-vědecko-průmyslový komplex,
    bob
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m