Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česko a záporné sazby: Co se dá očekávat?

Česko a záporné sazby: Co se dá očekávat?

26.04.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Budoucí guvernér Jiří Rusnok o víkendu připustil, že by i Česko časem mohlo (i když ne hned) potřebovat záporné sazby. Za jakých podmínek by k něčemu takovému mohlo dojít a jakou podobu by záporné sazby eventuálně mohly mít?

Mezi členy bankovní rady nepanuje ohledně zavádění záporných sazeb žádná velká euforie. Většina z nich si ale nakonec dokáže představit jejich zavedení ve chvíli, kdy by kvůli příliš vysokému rozdílu mezi českými a eurovými sazbami Česko čelilo rychlému přílivu spekulativních peněz, které by prodražovalo ČNB obranu slabé koruny. Jak silný by takový příliv musel být, zůstává otázkou. Pravděpodobně bychom alespoň po dva měsíce v řadě museli vidět měsíční příliv silnější než v lednu 2016 nebo v září 2015, kdy do Česka teklo přes 2 miliardy eur měsíčně (v rekordním srpnu 2015 to byly více než 4 miliardy eur). To v tuto chvíli nevidíme - příliv peněz v únoru byl o poznání slabší a v březnu i na začátku dubna pravděpodobně ještě zeslábl. Z toho vyplývá, že na nejbližším květnovém zasedání zatím zůstávají záporné sazby v “postavení mimo hru”. Vrátit na scénu se mohou s blížícím se koncem intervenčního režimu, ve chvíli, kdy mohou automaticky růst spekulativní sázky na silnější korunu. V takovou chvíli (tj. relativně těsně před exitem) je taktické zavedení záporných sazeb v Česku nejpravděpodobnější (my dáváme záporným sazbám 40% pravděpodobnost).

A jak by to mohlo eventuálně vypadat? Guvernér Rusnok poprvé otevřeně řekl, že se v takovém případě kloní ke švýcarské variantě více sazeb tak, aby negativní sazbou byly primárně zatíženy nové vklady. Primárním cílem takového opatření je odradit příliv nových peněz, ale současně příliš nepoškodit stávající vkladatele a finanční systém. Jak švýcarský systém funguje v praxi? Banky mohou ukládat u centrální banky za nulovou sazbu “pouze” dvacetinásobek povinných minimálních rezerv (vypočtených před zavedením záporných sazeb). Od této částky se ještě odečítá jakýkoliv nový přírůstek hotovosti na účtech banky. Nevýhodou takového systému je bezesporu komplikovanost a horší čitelnost úrokové politiky centrální banky. Zdá se ale, že pro švýcarskou cestu, mají v tuto chvíli v nejvyšších patrech ČNB slabost.

Region - forex
Pád zlotého pokračoval i v pondělí a polská měna tak za poslední tři dny oslabila o 3,3 %. Roli hraje patrně hned několik faktorů a kromě některých slabších čísel z domácí ekonomiky z poslední doby (průmysl, běžný účet) se patrně na trhu projevují i obavy ze zasedání Fedu, z domácí politiky (problém s hypotékami ve švýcarských francích) a revize ratingu od agentury Moody’s (13. května). Stále se však domníváme, že tyto faktory by se měly týkat zejména druhého čtvrtletí a zlotý by se měl posléze přeci jen přiklánět spíše k dobrým domácím fundamentům. Opatrnější přístup trhu byl patrný i v případě forintu, který rovněž oslaboval.

Dnes bude forint sledovat zejména výsledky zasedání centrální banky. MNB bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb, který započal minulý měsíc a může trvat až do června. Dno sazeb vidíme až na úrovni 0,75 %.

Dluhopisy
Výnosy dluhopisů včera jak v USA, tak v Německu ještě mířily překvapivě vzhůru - na deseti letech poskočily o 2-3 bps. To vše ve chvíli, kdy riziková aktiva před dubnovým zasedáním Fedu již raději sklouzla do lehké defenzivy a ropa víceméně přešlapovala na místě.

I když z dlouhodobého pohledu jsou stále výnosy německých bundů extrémně nízké a měly by vzrůst, nadále pochybujeme, že k tomu dostanou příležitost již v nejbližších týdnech. Pokud Fed dříve nebo později začne připravovat trhy na červnový růst sazeb, mohou jít sice krátké americké výnosy vzhůru, delší konec křivky spolu s rizikovými aktivy by ale měl jít v obavách spíše zpátky dolů.

Komodity
Cena ropy Brent se pohybuje i nadále v těsné blízkosti 45 USD/barel. V pondělních podvečerních hodinách sice rostla, nicméně na vyšších úrovních se neudržela. Z krátkodobého pohledu podle nás hovoří současné faktory stále ve prospěch poklesu cen ropy. Například zásoby benzínu, jehož spotřeba byla v loňském roce tahounem poptávky, jsou patrně na vysokých úrovních, a to i v Asii.

 
 

Čtěte více:

Záporné sazby: Příležitost nebo hrozba? (Video)
20.04.2016 11:45
Čím dál tím více centrálních bank ve světě v rámci uvolňování měnové p...
Akcie na Wall Stret pokračovaly v konsolidaci; zkorigovala i ropa
25.04.2016 22:00
Americké trhy pokračovaly třetím dnem v konsolidaci, když investoři ne...
Asijské akcie před zasedáním Bank of Japan a FED oslabovaly
26.04.2016 8:10
Silnější japonský jen, který oslabil místní akcie, a ztráty akcií zpr...

Váš názor
  • Co se dá očekávat?
    27.04.2016 11:11

    Jedině to,že hlupák Rusnok bude jmenován guvernérem za lezení do zadku zemanovi a nakonec vysátí úspor na socialistické zlodějny,typu jsem neschopnej manažer a podnikatel,tak musím dát úroky na nulu a vytunelovat korunu.Jinak bych krachl a podělal ty socialistické světlé zítřky.
    mc
  • Česká zlodějna už neví kudy kam
    26.04.2016 12:27

    Nejlépe by udělali měnovou reformu,aby měl Babiš na svoje podnikání.Rusnok je obyčejný komunistický žvanil.
    mc
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení