Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Dluhopisy pod plnou kontrolou centrálních bank

Rozbřesk – Dluhopisy pod plnou kontrolou centrálních bank

06.10.2016 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dluhopisy se dostávají pod tlak. Německý desetiletý dluhopis od začátku týdne ztratil víc než 1,5 % a podobně špatně si vede i jeho americký protějšek. Dluhopisy přitom v posledních týdnech vydržely bez mrknutí oka koukat na sílící akcie, dražší ropu a nárůst inflace v eurozóně na letošní maxima. Změnilo se jediné. Zprávy z ECB naznačují, že centrální bankéři v eurozóně aktivně přemýšlí nad tím, jak ukončit politiku QE (skupování aktiv, především dluhopisů z trhu). Poslední dny tak jenom potvrzují, do jaké míry jsou dnes skutečně centrální banky zásadním hybatelem trhů. Nejde ani tolik o to, jak moc jde nahoru inflace a cena ropy, ale spíše o to, jak si to přeloží ECB a zda bude uvažovat o tom, že změní měsíční nákupy dluhopisů z trhu (dnes 80 miliard euro/měsíc).

To ukazuje, že ústup ze silné měnové expanze nebude vůbec jednoduchý. Americký Fed to ostatně již rok zakouší na neúspěšných pokusech zvýšit základní úrokovou sazbu. Pro Evropskou centrální banku, Bank of Japan a nakonec i Bank of England mohou být složité i pokusy o vypnutí QE. Řada aktiv je zdá se díky masivní poptávce centrálních bank od Londýna po Tokio nadhodnocená a útlum zájmu centrálních bankéřů může nastartovat výprodeje. A to, i když útlum měnové expanze nijak výrazně nezmění sázky investorů na růst a inflaci. Investorům bude jednoduše jako důvod k obavám stačit argument, že z trhu zmizí suverénně největší kupec.

Obavy se přitom nemusí omezit na vládní dluhopisy. Centrální banky začaly skupovat také dluhopisy korporátní. Tržní anomálie dobře popisuje například týdeník Economist, který ukazuje, že velké evropské podniky se dnes snaží aktivně dostat se svými dluhopisy do portfolia ECB. Tak aby jejich dluhopisy zdražily a ony si ve finále sáhly na levnější financování. Nepřímo jsou tím ovlivněny i akcie společností. Nejdál v tomto směru zašla Bank of Japan, která nakupuje přímo samotné akcie. Mezi maloobchodními společnostmi už údajně vlastní skoro polovinu volně dostupných akcií. Pozadu za velkými centrálními bankami ale nezůstávají ani menší hráči. ČNB například ve snaze bránit slabou korunu navýšila devizové rezervy již o více než 30 mld. euro. Nakoupila za ně pravděpodobně z velké části právě dluhopisy zemí eurozóny a z části také akcie.

Sečteno, podtrženo není tedy divu, že se investoři bojí konce měnové expanze a pro centrální bankéře nemusí být vůbec jednoduché “automat” na dražší aktiva vypnout.

Forex

Region

Zasedání polské centrální banky (NBP) včera nepřineslo změny. Již přes dva roky trvající pokles cen nechává NBP v klidu, a dle slov prezidenta NBP Glapinského nezvažují bankéři případné snižování sazeb. Další pohyb by měl podle prezidenta být směrem vzhůru, ale ne v příštím roce (na začátku roku 2018). Celkové vyznění tak nemělo na zlotý vliv a je i v souladu s naším scénářem.

Zajímavější bylo včera dění na forintu, který vcelku výrazně posílil a dostal se na patnáctiměsíční maxima vůči euru. Forintu prospívá nedávné nečekané zlepšení ratingu, které se odehrálo na pozadí celkově dobré makroekonomické situace. Včera konkrétně pomohl i lepší maloobchod za srpen. Otázkou ale je, zda se silnější forint bude zamlouvat centrální bance…

Dnes budou v ČR zveřejněny srpnové maloobchodní tržby. Po slabších červencových číslech ovlivněných výrazně nižším počtem pracovních dnů se maloobchod v srpnu podle našeho názoru vrátil k dřívějšímu silnému růstu. Nakonec spotřeba domácností má v letošním roce ambicí stát se hlavním motorem poptávkové strany ekonomiky.

EUR/USD

Kurz eurodolaru včera sice opět rozhýbala americká data, ale nakonec znovu zakotvil v blízkosti hranice 1,12. Ačkoliv pro páteční data z trhu práce byl důležitější slabší ADP report, tak z hlediska amerického růstu kvitujeme výrazné zlepšení indexu podnikatelské nálady v amerických službách (index ISM vylétl na 57 bodů).

Dnes budou zajímavá spíše evropská data o průmyslové výrobě (což bude platit i pro stále oslabující libru). Eurodolarový trh pak musí být ve střehu i před vystoupeními centrálních bankéřů (např. prezidenta ECB Draghiho) na zasedání Světové banky.

 
 

Čtěte více:

Summary: Tesco, Micron Technology a salesforce.com/Twitter
05.10.2016 17:31
Evropa: Obchodní řetězec Tesco dnes představil překvapivě dobré výsl...
Evropské utility: RWE – Innogy - Největší IPO v Evropě za posledních 5 let
05.10.2016 17:38
Německá energetika RWE v pátek uvede na trh část své dceřiné společnos...
Makrodata táhla Wall Street
05.10.2016 22:03
Dnešní pozitivní makroekonomické údaje a rostoucí ceny ropy pomohly a...
Akciová Asie přinesla osmý den ztrát jenu, ovšem zisky většině trhů v regionu
06.10.2016 8:19
Čtvrteční akciová obchodní seance přinesla pro většinu kapitálových tr...

Váš názor
  • KRÁDEŽ!
    08.11.2016 13:32

    Nejdál v tomto směru zašla Bank of Japan, která nakupuje přímo samotné akcie. Mezi maloobchodními společnostmi už údajně vlastní skoro polovinu volně dostupných akcií, konec citace článku. NENÍ TO OBYČEJNÁ KRÁDEŽ ZABALENÁ DO UČENÝCH ŘEČÍ O PODPOŘE EKONOMIKY? Jednotlivec si musí peníze vydělat a zdanit, aby je pak mohl použít na nákup akcií, centrální banka si je nechá vytisknout a skoupí firmy, co na to původní majitelé firem?
    ERSTEMAN
    • Re: KRÁDEŽ!
      08.11.2016 13:55

      Majitelům firem to zjevně nevadí, když jim akcie rostou a úvěrování zlevňuje ;) Pravdou ale je, že objem QE centrálních bank je opravdu hypermasivní, a pokud nedojde k hooodně měkkému "přistání", tak na trzích nastane pěkný fičák ;)
      MrBurnes
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení