Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína stále míří špatným směrem

Čína stále míří špatným směrem

07.12.2016 13:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínská ekonomika je druhá největší na světě a po dvě desetiletí sprintovala vpřed dvojciferným tempem. Letos se zdá, že její růst dosáhne pouze 6,7 % a kdyby vláda do ekonomiky nepumpovala další peníze, byl by ještě nižší. Je tu řada rizik, která s touto politikou souvisejí a netýkají se jen Číny, ale finančních trhů po světě.

Pokaždé, když Čínu navštívím, udělají na mě dojem její ekonomičtí a finanční odborníci. I během mé poslední návštěvy se mi potvrdilo, že finanční komunita dobře chápe vážné výzvy, kterým čínská ekonomika čelí. Jenže zároveň se zdá být jasné, že vláda jim nebude čelit dříve, než skončí kongres komunistické strany naplánovaný na podzim příštího roku. Čínský prezident Si Ťin-pching chce totiž v první řadě konsolidovat moc v době, kdy vstupuje do druhé poloviny svého funkčního období.

V roce 2008 dosáhl poměr čínského dluhu k HDP 150 %, nyní leží na úrovni 280 %. Měnový kurz se nachází pod pokračujícím tlakem a každý měsíc dochází k poklesu čínských devizových rezerv. Ty klesly jen za posledních 18 měsíců o jeden bilion dolarů na 3,121 bilionu dolarů a příčinou je zejména obrana měnového kurzu. V jádru všech problémů se nachází snaha státu i nadále podporovat státem vlastněné společnosti včetně oceláren či těžebních společností. Boom na trhu s bydlením je už dlouho neudržitelný, místní vlády ale i přesto pokračují v kupení dluhů. V bankách se hromadí špatné úvěry, zombie společnosti ale nebankrotují.

Neochota vlády postavit se čelem k popsaným problémům vede bohaté domácnosti a korporace k tomu, že vyhledávají příležitosti v zahraničí. Oslabování měny pak vzniklý odliv kapitálu ještě posiluje. Máme tak před sebou období, kdy bude tvrdě testována schopnost vlády vést ekonomiky směrem ke stabilitě. Udržení finanční stability, které by podle mě mělo být hlavním cílem čínské centrální banky PBoC, bude hodně složité. Dluhy totiž dále rostou a stále více Číňanů utíká k jiným měnám.

Tlak ještě poroste i kvůli plánovanému zvedání sazeb v USA a nejistotě související s politikou Donalda Trumpa a s možnými problémy ve vztazích mezi Washingtonem a Pekingem. Oslabování renminbi bude pravděpodobně dál pokračovat a tenze na globálních finančních trzích porostou.

Autorem je William R. Rhodes, prezident William R. Rhodes Global Advisors

Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

Trump, sazby a Čína - nejlepší a nejhorší scénář
24.10.2016 19:00
Doufejme, že se zvolení Donalda Trumpa to nebude jako s Brexitem. A po...
Jüan oslabuje, Čína chce omezit odliv kapitálu
30.11.2016 11:16
Čínský jüan zažívá od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nep...
Jednoduché vysvětlení deziluze z EU
02.12.2016 13:32
V USA mají lidé hodně důvodů k obavám z dlouhodobé nezaměstnanosti. J...
Co udělají trhy, až skončí QE v eurozóně
01.12.2016 13:30
Program kvantitativního uvolňování ze strany ECB vedl k poklesu riziko...
Víkendář - Castro je po smrti!
03.12.2016 11:00
Když před několika dny zemřel ve věku devadesáti let Fidel Castro, moj...

Váš názor
  • Dluhy
    07.12.2016 17:52

    Je také dobré vědět, že celkový hrubý státní dluh USA je nyní 20 bilionů Dolarů, což je 106 % HDP, čínský hrubý státní dluh je 5 krát menší ,tedy 23 % HDP. Celkový dluh USA = dluh státu, firem i občanů je 67 bilionů Dolarů, což je 360 % HDP. Stejné čínské zadlužení je "prý" - 280 % a - "je to děsivé" !! Nevím, kde to je víc "děsivé" , když dluh USA je výrazně vyšší. Čínská vláda i čínští občané mají své dluhy pod kontrolou, problémem můžou být provincie a firmy. Na jejich sanaci má Čína přes 3 biliony USD deviz,. rezerv
    xiluodu
    • Re: Dluhy
      07.12.2016 23:38

      To, co říkáte je sice pravda, ale poměřování dluhů jenom k HDP přehlíží jeden docela důležitý fakt - "rozvahu" země. Aktiva amerického státu, firem a obyvatelstva jsou řádově větší než aktiva jejich čínských protějšků. Tudíž 100% ročního příjmu (zjednodušeně HDP) má jinou váhu, když máte vilu v Beverly Hills než když máte jenom panelákový byt v Si-čuanu. Historické statistiky ukazují, že většina zemí, které zbankrotovaly měly dluh jenom kolem 40-60% HDP. Čímž neříkám, že Čína zbankrotuje a ani bych si to nepřál.
      Petr
      • Rozvaha země
        08.12.2016 10:58

        Ano, rozvaha země je jistě důležitá, ovšem Číňanů je 4 x tolik co Američanů. Tedy máli-li průměrný Číňan 4 krát menší osobní majetek jak Američan, tak je rozvaha obou zemí stejná. Například miliardářů /Dolarových/ má už Čína více jak USA a přitom průměrný Číňan je jistě mnohem chudší jak průměrný Američan. Zjednodušeně, když čtyři Číňané mají každý ve vlastnictví 3+1 v paneláku, tak to vydá zhruba na jednu menší vilku jednoho Američana.
        xiluodu
  • Čína
    07.12.2016 17:06

    Je k smíchu ,jak všichni lkají nad tím, že Čína byla dlouho zvyklá na tempo růstu HDP o 10 % ročně ale nyní má jen 6 %. Tito pánové co to píší si nevidí na špičku nosu. To samé se kdysi stalo USA ,Německu ,Japonsku, Koreji,...atd. atd .Nic nového ,je to zákonitost ekonomiky. Prostě, když stát vybuduje průmysl a přechází do fáze, kdy je růst HDP tažen službami ,musí nutně výrazně zpomalit !!!! Čína má dnes průmysl o polovinu větší jak USA ,to jí stačí a jde do služeb. Přitom zpomaluje , to zpomalení je dobré a přínosné. Kdyby nějaká ekonomika dokázala růst 1000 let o 10 % ročně, pak hmotnost jejích výrobků přesáhne hmotnost Zeměkoule. To se nemůže stát.
    xiluodu
    • Re: Čína
      08.12.2016 9:08

      Ale prosím tě, kolik váží ostříhání vlasů a shlédnutí filmu v kině a let tryskáčem na Tahiti?
      ..
      • Tvorba HDP
        08.12.2016 10:51

        TO: .. Podstatu HDP netvoří práce holičů, promítačů v kině nebo turisté. I velmi vyspělé USA = země služeb, by ráda vyráběla a prodávala více a více aut, více letadel, více elektroniky, oblečení, potravin,.... Aby mohlo letět o 10 % více lidí z Evropy na Tahiti, musí být vyrobeno o 10 % více letadel nebo musí být mnohem větší , aby mohlo o 10 % více Čechů jet do Chorvatska ,musí mít o 10 % více vyrobených aut a nebo vozit babičku v kufru. To samé platí o mobilech, počítačích atd.
        xiluodu
        • Re: Tvorba HDP
          08.12.2016 11:06

          Do sta let (možná podstatně dříve) se většina lidí odstěhuje do virtuální reality a bude spotřebovávat podstatně méně hmotných statků než dnes. Jestli existuje nějaký limit pro růst HDP není to rozhodně hmota zeměkoule, ale jedině ochota lidí roztáčet konzumní spirálu stále rychleji.
          ..
  • Williame
    07.12.2016 16:12

    Kdyby pan prezident William R. Rhodes znal rozdíl mezi geometrickou a aritmetickou řadou, nebyl by k ekonomickému vývoji v Číně tak skeptický. Při růstu např. 10% p.a. je totiž meziroční absolutní růst HD v prvním roce 10%, ve druhém roce 11 a ve třetím už 13,31%, atd. Pokles růstu ve druhém roce na 1,091% neznamená totiž nic jiného, než udržení udržení meziročního absolutního přírůstku HD na úrovni předchozího roku, tedy o 10%. Ve třetím roce už stačí meziroční nárůst o pouhých 8%, aby předchozí absolutní přírůstek 10% HD prvního roku zůstal zachován. To je pohled na vývoj HD z dlouhodobé perspektivy. V pětiletém horizontu znamená zachování tempa meziročního růstu 10% absolutní nárůst HD o 61% a v tom druhém o "pouhých 50%", oboje jsou však čísla astronomická. Pro srovnání, u nás vysněný růst o 3%p.a. znamená, že naše ekonomika se pozvedne v pětiletém horizontu o pouhých16%. Burzou ovšem nehýbou objektivní informace, ale fámy a spekulace. Ať tedy žijí a dále spekulujme na fámy a objektivní informace si nechme pro strategické rozhodování.
    lime
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení