Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Turbulentní rok 2016 a výhled Patria: Úspěšná sázka na akcie proti dluhopisům i dolar

Turbulentní rok 2016 a výhled Patria: Úspěšná sázka na akcie proti dluhopisům i dolar

14.01.2017 16:20
Autor: Tomáš Sýkora, Patria Finance

2016. Byl to rok plný zvratů a obratů na trzích. Jak v něm uspěly předpovědi analytiků Patria Finance? Jak dopadly sázky na akcie proti dluhopisům? Na sektory? Na konkrétní evropské tituly? Na pražskou burzu a dividendy? Na měny? Ohlédnutí za rokem 2016 vám nyní tým Patria Research nabízí na Patria.cz. V dnešní části si připomeňme klíčové události loňského roku. Zítra přejdeme k úspěšnosti jednotlivých tipů, na které jsme pro rok 2016 sázeli. 

Od Číny přes Deutsche Bank po růst sazeb Fedu

Loňský rok přinesl finančním trhům plno zvratů a tedy i slušnou volatilitu. Hned v úvodu roku investory značně znejistěla situace v čínském hospodářství. Obavy o tvrdé přistání tahouna růstu globální ekonomiky rozdmýchaly sérii výprodejů rizikovějších aktiv. Pomyslný olej do ohně poté přilil prudký propad cen ropy. V první polovině února pak trhům zasadila ránu obava o schopnost německé Deutsche Bank splácet vybrané dluhopisové tranše. ECB v březnu představila další uvolnění své měnové politiky, když hlouběji do záporu stlačila depozitní sazbu a navýšila objem prostředků v rámci kvantitativního uvolňování. Taktéž přislíbila spuštění dlouhodobých refinančních operací, které bankám umožní půjčit si u ECB dodatečnou likviditu za referenční (nulovou), či dokonce (zápornou) depozitní sazbu. Na opačném břehu Atlantiku Fed rozhodl o pozdržení dalšího kola zvyšování sazeb. Ode dna se odrazila cena ropy a rychle rostla. Uhlí, železná ruda, zinek a mnohé další komodity ropu v jejím růstu ochotně doprovázely, k čemuž přispělo i uklidnění situace v Číně.

Opravdu. Brexit.

Pak to přišlo – Brexit. Rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii překvapilo nejen nás, ale i finanční trhy jako celek. Konec prvního pololetí tak zamíchal výhledy pro ekonomiky i trhy. K úvodnímu výprodeji veškerého rizika se záhy přidaly i (obnovené) obavy o zdraví italského bankovního sektoru, resp. dostatečnou kapitalizaci vybraných evropských bank. Akciové trhy byly sice zasaženy Brexitem i změnami ve výhledu, ve většině případů se ale dokázaly poměrně rychle vzchopit. Zejména to platí pro britské akcie (+14 %) podpořené slabou librou a měkčí měnovou politikou, a potom pro akcie americké (+9 %). Podle našeho názoru se tak stalo především v souvislosti s politikou centrálních bank, resp. dalším uvolněním měnové politiky. Kroky centrálních bank nemohly nechat finanční aktiva chladnými. 

Trumpova rally

Další klíčová událost pro vývoj finančních aktiv – Donald Trump byl zvolen prezidentem USA. Vítězstvím Donalda Trumpa už jsme tolik jako Brexitem zaskočeni nebyli, a očekávat se dal i pozitivní dopad jeho politiky (resp. v této fázi stále spíše předvolebních slibů) na americkou ekonomiku. Akciové trhy uvítaly Trumpem plánovaný fiskální stimul, především vidinu nižších daní, repatriace zahraničních zisků amerických globálních gigantů zpět do USA za zvýhodněných podmínek, či možných subvencí pro vybraná průmyslová odvětví. Obavy ze zavedení dovozních cel, zhoršení vztahů s Čínou a Trumpovy mezinárodní politiky obecně, se doposud daří (budoucí) administrativě držet pod pokličkou. Vůbec největší dopad měla ale volba Donalda Trumpa, resp. vidina fiskálního stimulu, na výnosy z dluhopisů. Ty sice začaly opatrně růst již od prázdnin, ale počátkem listopadu jejich růst značně akceleroval, a to jak v USA, tak v Evropě.

Příznivý závěr roku, byť poločas vypadal jinak…

Vývoj trhů v posledním loňském čtvrtletí nahrál celé řadě našich loňských doporučení. Dlužno dodat, že v polovině roku, kdy výnosy dluhopisů dosahovaly historických minim (a ceny maxim), situace zdaleka tak růžově nevypadala. V bilancování celého loňského roku se ale potvrdila naše preference akcií před dluhopisy. Platí to především pro USA, kde široký index S&P 500 v loňském roce posílil o 9 %, zatímco cena desetiletého bondu klesla o -3 %. Obdobná převaha akcií nad dluhopisy se dá pozorovat i v Německu, kde tamní index DAX zpevnil o 7 % a desetiletý bund přišel o -3 %. Evropský široký index Stoxx Europe 600 sice loni -2 % ztratil, i tak ale překonal výkonnost dluhopisů s delší splatností.

 

Tímto ohlédnutím pokračujeme v sérii, ve které vám v následujících dnech výhledy Research týmu Patria Finance nabídneme detailně pro jednotlivé oblasti a aktiva. Začneme ohlédnutím za rokem 2016 a jeho klíčovými událostmi a konkrétním zhodnocením tipů a doporučení, které jsme pro rok 2016 nastavili. Následně přineseme náš výhled zvlášť pro oblast ekonomiky, měnové politiky a politických rizik, akcií, dluhopisů a okrajově také komodit. Regionu střední Evropy se následně v rovině ekonomiky i akcií budeme věnovat v samostatném reportu. 


Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčovou podmínkou pro zvyšování hodnoty portfolia. Analytický tým Patria Research proto pravidelně vybírá cenné papíry s atraktivní valuací, slibnými sektorovými vyhlídkami a zajímavým růstovým potenciálem, které následně presentuje jako vhodné investiční příležitosti v rámci Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria.cz v sekci Zápisník analytika.


Čtěte více:

Investiční výhled Patria 2017: Co čekáme u akcií, měn, ekonomiky?
13.01.2017 17:54
Vstoupili jsme do roku 2017. Co považujeme za jeho hlavní témata a co ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení