Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Šéf německých zpravodajců o IS a ruské hrozbě

Víkendář: Šéf německých zpravodajců o IS a ruské hrozbě

25.03.2017 7:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Šéf německé Spolkové zpravodajské služby (BND) Bruno Kahl v rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že poradci amerického prezidenta Trumpa po volbách rychle vystoupili proti řadě jeho předvolebních prohlášení. Kdyby se pak jeho heslo „Amerika na prvním místě“ stalo motivací pro omezení spolupráce zpravodajských služeb, bylo by to znepokojující. Zatím ovšem známky posunu tímto směrem neexistují a Kahl „věří, že nová administrativa bude mít dost rozumu a znalostí, které jsou relevantní pro práci zpravodajců“. 

BND se podle jejího šéfa nemusí obávat informací z WikiLeaks, protože se nesnaží sledovat životy německých občanů pomocí zařízení, jako jsou mobilní telefony, televize, automobily či dokonce požární alarmy. Zároveň ovšem Kahl dodal, že jeho organizace „hledá všechny informace, které jsou relevantní pro bezpečnost společnosti, a hledá lidi, kteří plánují zlé skutky“. Nelze se tak vyhnout tomu, že je sledována i jejich komunikace s jinými lidmi, kteří nejsou podezřelí. 

Islámský stát (IS) se podle Kahla liší od jiných teroristických organizací zejména tím, že se snaží dostat pod svou kontrolu určitá území. Ta sice ztrácí, nicméně to neznamená, že IS zanikne. Objevuje se totiž i v zemích, jako je Afghánistán. Ne všechny jeho kroky jsou navíc organizovány z centra. Například některé události v Německu nebyly provedeny na přímý rozkaz. „Velkou hrozbou této teroristické skupiny je skutečnost, že její části jsou schopny se samy aktivovat,“ míní Kahl. 

„Pro Západ jsou nebezpeční džihádisté, kteří se sem vracejí a kteří se zde umí pohybovat. Pak tu jsou ti, kteří přicházejí spolu s migranty. Ti nemusí nutně přicházet s nějakým úkolem, ovšem radikalizují se zde. Nakonec tu je skupina džihádistů, kteří na Západě žijí už dlouho a také se zde radikalizovali. Počet salafistů v posledních letech prudce vzrostl a pohybuje se na 9700 lidech. Jde o velkou zásobu lidí, kteří mohou přikročit k násilí,“ říká Kahl. IS podle něj ovšem v dohledné době nezbankrotuje a také neztratí schopnost jednat. Nicméně je patrný pokles jeho příjmů z těžby a prodeje ropy. Vybírá také méně daní a poplatků, protože každá ztráta teritoria znamená zmenšení počtu obyvatel, které může IS vykořisťovat. 

V současné době rostou frikce mezi Německem a Tureckem, které by mělo být jedním z nejvýznamnějších spojenců Německa. Kahl nechtěl komentovat vztahy mezi vládami obou zemí. Nicméně v oblasti „vlády práva“ je podle něj vývoj v Turecku znepokojivý a je otázkou, zda tato země zůstane v oblasti bezpečnosti partnerem. Pokus o převrat, ke kterému před nedávnem v Turecku došlo, podle Kahla nebyl zorganizován vládou. V zemi totiž už nějakou dobu probíhala perzekuce a někteří lidé z armády se začali obávat, že dolehne i na ně. Pokusili se tak o převrat, jenže „bylo už příliš pozdě“ a Erdogan se zbavil i jich. 

Německo by se podle Kahla mělo připravit na možnost, že by se stalo něco podobného jako v USA. Američané obviňují Rusko z toho, že se pokoušelo ovlivňovat výsledky tamních prezidentských voleb. Putinův cíl je podle zpravodajce stále stejný: Německo podporuje sankce vůči jeho zemi a to by rád změnil. „Malá investice provedená v naději, že výsledek voleb tento stav změní, tak dává smysl,“ říká Kahl. Putin podle něj také nemá zájem na tom, aby jeho pokusy vyplavaly na světlo. Proto je důležité neustále ukazovat, jak se v ruských médiích prezentují zavádějící informace, které se pak šíří jako lavina na sociálních sítích. Rusko si je pak vědomo toho, že „musí být opatrnější“. Způsobů, jak by Rusové mohli ovlivnit německé volby, „je mnoho“. Pozoruhodné je i to, že „dosti podezřelá propaganda“ se k veřejnosti dostává přes tři hlavní kanály: Televizní stanici RT, stránky Sputnik a WikiLeaks. 

„Ruská hrozba vzrostla a nejde jen o propagandu. Mění se věci ve vojenské oblasti, Rusko zdvojnásobilo své síly na západní hranici, hodně zbraní je na Krymu. To nejde interpretovat jako prostá obranná opatření vůči Západu, musíme to vnímat i jako hrozbu. Na západě Ruska je celá tanková armáda, která se v rámci vojenského cvičení přesouvá do Běloruska. Bude zajímavé sledovat, zda se i tohle někdo pokusí interpretovat jako defenzivní taktiku,“ říká Kahl. 

Autoři: Martin Knobbe, Fidelius Schmid a Alfred Weinzierl

(Zdroj: Der Spiegel)


 

Čtěte více:

Španělsko ukazuje, kudy vede cesta z krize. Francie slepou uličku
22.03.2017 10:59
Ekonomická situace ve Španělsku a ve Francii je úplně obrácená. Ve Fra...
Jak může Trump ovlivnit politiku ECB
23.03.2017 12:36
Jak by mohla vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ekonomi...
Inflace už není monetárním jevem? Jen u malých dětí na zadním sedadle
23.03.2017 17:59
„Inflace je vždy a všude monetárním jevem“, tvrdil držitel Nobelovy ce...
El-Erian: Fed by měl začít trhy vést a ne je pouze následovat
23.03.2017 7:02
Fed nedávno zvýšil sazby, ale nejen to. Učinil významný krok směrem k...
Silný dolar a hrozba chaosu v americké ekonomice
23.03.2017 10:28
Výraz silný dolar je možná jedním z nejvíce matoucích v ekonomickém ž...
Setkání Merkelové a Trumpa: Senzace
24.03.2017 13:25
Angela Merkelová už to nakonec nevydržela. Když na své návštěvě USA s...
Pojišťovna VIG loni zdvojnásobila zisk, navrhne vyšší dividendu
23.03.2017 11:50
Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) v loňském roce zdvojn...

Váš názor
  • kde jedina bomba zniči celý svět Martík
    27.03.2017 10:13

    Ano tím se nedávno chlubil Lavrov. Amíci vyvíjejí a vyrábí svoje rakety na likvidaci těch co by mohly přiletět z Ruska nebo dokonce KLDR, kde je odpalují na zkoušku pravidelně. Lavrov nedavno vyhrožoval, že je má namířené i na nás jen proto, že se nás NATO zeptalo jestli by si mohli u nás na Brdech postavit radar na jejich sledování. Taky jsi podepisoval petice o nechtění cizích vojsk na našem území a pamatuješ nějaké petice o pobytu statisíc ruských vojáků komplet s jadernými hlavicemi u nás. Jinak máš pravdu - on je rozdíl mezi Rusem a Amíkama.
    ..
    • rozdíl
      27.03.2017 11:13

      Ano. Amík je umytý Rus. (jak praví v Evropě často traktovaný vtip)
      Kalka.
      • Re: rozdíl
        01.04.2017 5:16

        Ano ano, vtip je ale v tom že to co si vypráví někteří jako vtip je v Rusku tvrdá realita. Proč lidé na dně většinou chlastají. Taky aby zapoměli na realtu. A který národ je ve světě nejznámější jako národ ožralů. Povídej.
        lump
        • Lump
          01.04.2017 10:51

          Jedni zahánějí stres lihem, druzí nadměrným přísunem kalorií. A který národ je ve světě nejznámější jako národ špekounů?
          kadanfm
          • Re: Lump
            02.04.2017 23:03

            Kdyby na to Rusáci měli tak jsou největší špekouni na světě. Ono je to hodně těžký se stát špekounem o chlebě a zelí. Kolik Rusů odešlo za posledních pár let z jejich země a kam a kolik lidí utíká do Ruska. Co ty máš tam kde normální lidi mozek. Tý svý propagandě nemůžeš věřit ani ty. Co sleduješ. Děláš tu ze sebe jen vola.
            Babka
          • Re: Lump
            01.04.2017 13:00

            Sice umíš odpovědět na všechno, ale mícháš hrušky z jabkama. Kolik tragedií se odehralo ve jménu alkoholu? Tlouštík ubližuje tak sám sobě.
            Velkamedvědice
            • VM
              01.04.2017 20:36

              A co že hned na úvod ta poznámka k mé osobě? Poukazuji na to, že každý národ má své mouchy. Tobě jde o žebříček národů ve smyslu, který je lepší. No nevím, nechce se mi do toho pouštět, páč nehodlám žádný žebříček sestavovat a těžko dosáhnout nějaké objektivity. Ano, Američané jsou lepší. Je to tak správně?
              kadanfm
              • Re: VM
                02.04.2017 11:53

                Okupovali nás snad někdy Amíci. Rusové ano. Měli u nás Amíci po 40 let Statisíce svých vojáků i s jadernými hlavicemi. Rusáci ano. Jezdil se Kléma učit jak kroutit krkem kapitalistům do Moskvy, nebo do Ameriky ? Měli u nás od 48mého Amíci svoje poradce na vedoucích místech. Rusáci ano. Byli Amíci spojováni s vraždou Honzy Masaryka ? Rusáci ano. Brali si snad Amíci náš uran jako dan' za osvobození ? Rusáci ano. Kdo zabránil Amíkům aby přijeli na pomoc Praze v květnu 45, když volala o pomoc No přeci Rusáci. Kdo nechal Prahu krvácet a přijel až na zpáteční cestě, zatímco v Praze umírali naši lidé. Zase Rusáci. Kdo nám zakázal, po válce přijmout pomoc ze západu, která postavila i zdevastovaní Německo na nohy, co byla povinná řeč na našich školách no zase Ruština. atd. atd. tak co tady pořád velebíte Rusáky a nadáváte na Amíky. Nic jiného než Putinova pátá kolona. Zamyslete se pohrobkové komoušských Stíbáků. Jste trapný.
                Alex
              • Re: VM
                01.04.2017 23:18

                Bez komentáře. Objektivta není tvým koníčkem.
                Velkamedvědice
      • Re: rozdíl
        27.03.2017 12:26

        Že to v ruskojazyčném světě opět začíná vřít, poznaly i další metropole. Menší demonstrace přes víkend zachvátily ruský dálný východ, sibiřská města ale také běloruský Minsk.
        Alex
  • Hb
    26.03.2017 23:31

    A jakom jako zmizeli Ti bývalý černoši? Změnou trika charakter nezměníš. To je otázka generací tak jako u nás...
    Velkamedvědice
  •  
    26.03.2017 13:02

    Už viac rokov využívam Patriu na sledovanie ekonomiky, lebo mám zainvestované nejaké financie v podielových fondoch. Zhruba od polovice minulého roku však tu začínajú prevládať článku ako keby klonované z ČTK a ČT. Na jeseň dominovali články strašiace Trumpom a velebiace Clintonovú a popri tom rýpali do Ruska pre zásahy v Sýrii. Teraz keď sa už asi redakcia zmierila s Trumpom , zostal jediný nepriateľ- Rusko. Nie je to len môj názor, ale väčšiny diskutujúcich. Vôbec nie som fanúšikom Ruska a Putina, ale som za to aby ste sa , vážená redakcia venovali hlavne ekonomike a keď chcete reagovať aj na politické otázky tak buďte objektívni čo by malo byť alfou a omegou novinárčiny.
    petrik
    •  
      26.03.2017 18:08

      ty mluvíš za většinu diskutujících asi jako koministi za všechen lid. Bude lepší, když budeš mluvit jen sám za sebe ;-)
      lump
  • Zdejší putinjugend zase jede
    25.03.2017 20:55

    Kdy už vás to předhánění se, kdo tu napíše větší koninu pustí. Vy si fakt tady, pod Zemákem, žít zasloužíte. Co takhle se zajet do toho světa podívat. Nejchytřejší čechouni. Už i ti Slováci se vám, po zbavení se Babiše smějou i s ním. Tak si denně přepočítávejte kurz Eura. Taky si na dovolenou berete pořád koruny :o))
    ..
    • Re: Zdejší putinjugend zase jede
      26.03.2017 11:18

      dvojtečko rozdil je jednoduchý ve světe se děla a nemluvi tady se žvani a neděla proto nejsou dalnice ani VRT ani nove reakory a je fukt jestli tam sedi Petr nebo Pave ....
      martík
      •  
        27.03.2017 8:30

        To je fakt, stejně jako to, že ty jsi král všech žvanilů.
        ..
    • Re: Zdejší putinjugend zase jede
      25.03.2017 21:11

      Ale nech je. Jen si tady léčí svoje mindráky, že už jejich soudruzi "sou druzí" Mně se moc líbí ta fotka Putina jak se zase těší na nás.
      Alex
  •  
    25.03.2017 9:24

    Jasné jak facka. Rusko je hrozba, protože má na svém území vojenské jednotky. To si dovolili moc. Nejspíš by je měli mít na Marsu a nebo nejlépe vůbec, protože na Marsu by to bylo považováno za invazi. USA má armádu roztahanou po celém světě, ale to už je přece něco jiného, že ? A že má Rusko jednotky na svém území blízko své západní hranice je šokující, měli by je mít někde uprostřed Sibiře, ne ? Že mají u svých hranic občanskou válku, kterou odstartovali Amíci se soudruhy z Bruselu, to je přece irelevantní. A je zcela normální, že má USA i NATO své vojenské jednotky blízko ruských hranic. Takže bacha na ty Rusy !
    Peté13
    • Jasné jak facka. Rusko je hrozba, protože má na svém území vojenské jednotky. To si dovolili moc. Nejspíš by je měli mít na Marsu a nebo nejlépe vůbec, protože na Marsu by to bylo považováno za invazi. USA má armádu roztahanou po celém světě, ale to už je přece něco jiného, že ? A že má Rusko jednotky na svém území blízko své západní hranice je šokující, měli by je mít někde uprostřed Sibiře, ne ? Že mají u svých hranic občanskou válku, kterou odstartovali Amíci se soudruhy z Bruselu, to je přece irelevantní. A je zcela normální, že má USA i NATO své vojenské jednotky blízko ruských hranic. Takže bacha na ty Rusy ! Peté Přidat názor  
      27.03.2017 7:09

      No Rusové by taky strašně rádi měli svoje základny jinde, ale Rusy nikde nechtějí a odevšad kde byli je vyhnali. A v Syrii jim to dovoluje jen Asad, protože by bez nich už nebyl. Takový chytrý a ani to nevíš. No a na Marsu nic nemají protože se tam nedá dojet s tanky. Poslední pokus o let tam jim skončil velkým fiaskem. To jsi taky neslyšel jak jim to bouchlo.
      ..
    •  
      26.03.2017 19:48

      A na jejich podporovatele
      Velkamedvědice
    • Rusko hrozba je.
      25.03.2017 21:28

      Copak obden nečteš jejich vyhrožování na koho mají namířené svoje jaderné hlavice a kde jsi se vyjadřoval, jako ted', když měli u nás a v DDR statisíce vojáků, komplet s raketami. Kdy nás okupovali Amíci. V 45. přijeli - osvobodili a po pár týdnech odjeli. Koho přepadávají a zabírají celá území pro sebe ted'. O Syrii, Osetii Krymu a východní Ukrajině jsi ještě neslyšel ? Zkus to se někdy zamyslet jestli máš čím a nesej ruskou propagandu.
      Alex
      • Re: Rusko hrozba je.
        26.03.2017 11:27

        jaderne rakety maji namiřene amici, rusi, VB, Francie, Izrael, Indi , Pakistanci, cinani, a KLDR :-) možna JAR, Němci a Japonci je dokaži sestavit za cca měsic, všichni je maji namiřene někteři s nimi brazdni mořske vody a nikdy neviš kde jsou v tuto chvili nemluvě o tom že nekteři z nich maji bomby kde stači jedina a zniči za několik minut cely svět ..... Amici měli v NSR alias SRN statisice vojaku a jaderne zbraně. V Syriii utoči ruska letadla na pozvani legitimni vlady, Americká protože chtějibez mandatu OSN .... Irak a Afganistan 26 let a 16 po valce jsou v naprostem rozvratu o Lybii ani nemluve může za to ten ci onen miliony mrtvych, nikde se neda dohledat kolik mrtvych je za ty roky ve vyše uvedených státech. K použiti A bomby použil ji jediny stat a duvod byl nasnadě zachranit miliony možných dalšich oběti a ukončit rychle nesmyslnou valku- chce to být víc objektivni .....každy kdo má silu haji sve zajmy země s 20 tanky a několika vojaky může jen a pouze mlčet stejně tak ovčani ....
        martík
        •  
          26.03.2017 18:17

          trošku si to ještě nastuduj martíku. V celé Evropě je 60 tisíc amerických vojáků, z toho 40 tis v Německu. Takže ne, nejsou to statisíce. A třeba ten rozvrat v Afghanistánu počítáš od které invaze? Té sovětské v letech 1979 - 1989? :-)
          lump
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení