Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Největší omyly ohledně imigrantů

Víkendář: Největší omyly ohledně imigrantů

26.03.2017 7:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Migrace byla hlavním problémem roku 2016 a v popředí zůstane i v roce letošním. Strach z masové imigrace vede k růstu vlivu extrémistů v Evropě a pomohl k volebnímu vítězství Donaldu Trumpovi. Debata o celém problému je polarizovaná, holá fakta se v ní ztrácejí. Pravicoví i levicoví politici se topí v mýtech a vykazují zarážející neznalost reality. Podívejme se na největší omyly, na které jsem při svém výzkumu narazil:

Za prvé, uzavřené hranice navzdory obecnému přesvědčení neznamenají méně migrace. Je lehké zavřít dveře. Jenže migranti si mohou najít jinou cestu a uzavření hranic také obvykle vede k rozšíření trhu s jejich pašováním. V neposlední řadě se objevuje efekt „teď nebo nikdy“. Navíc se ukazuje, že migranti, kteří již v dané zemi jsou, jsou uzavřením hranic odrazováni od návratu domů, protože se obávají, že už by tam museli zůstat bez možnosti opětovného vycestování. Nic z toho neznamená, že by vlády neměly migraci kontrolovat. Je nicméně faktem, že migrace má často tendenci k cirkulaci a pokud se jí do cesty postaví nějaká hranice, více migrantů se rozhodne zůstat tam, kde jsou.

Za druhé, migrační politika není neúspěchem. Ve světle chaotických přesunů přes hranice se tvrdí, že tato politika obecně nefunguje. Ovšem realita je jiná – většina migračních politik je funkčních a dokonce poměrně efektivních. Podle odhadů přichází do Evropy devět z deseti imigrantů legálně a z tohoto pohledu nelze tvrdit, že by se celá věc vymkla kontrole. Období roku 2015 či devadesátá léta během konfliktu na Balkáně jsou spíše výjimkou než pravidlem. Ve většině evropských zemí je navíc patrná silná korelace mezi počtem imigrantů a ekonomickým cyklem. Během boomu je pravděpodobnější, že imigranti najdou v zemi zaměstnání, a tudíž získají povolení k pobytu. Neplatí ani to, že by se imigrační politika postupně stávala restriktivnější.

Za třetí, pomoc poskytnutá chudým zemím není prevencí imigrace. EU se o to sice snaží, ale její strategie stojí na mylném předpokladu, že hlavní motivací k migraci je chudoba a násilí. Platí i to, že z těch nejchudších zemí přichází nejméně imigrantů. Na přesun do jiné země je totiž potřeba poměrně mnoho zdrojů, a chudoba tak lidi imobilizuje. Nereálná je proto rovněž představa, že k velkému přesunu lidí na Západ povedou klimatické změny, které budou ochuzovat některé části světa. Není náhoda, že země, které stojí v čele masové migrace, jsou Mexiko, Maroko a Turecko, tedy země se středními příjmy.

Za čtvrté, migrace nevede k „odlivu mozků“. Počty emigrantů jsou totiž většinou příliš malé na to, aby došlo ke snížení počtu lidí s vyšším vzděláním v dané zemi. V řadě rozvojových zemí je navíc zřejmá rostoucí nezaměstnanost mezi univerzitně vzdělanými lidmi. A nesmíme zapomínat ani na to, že emigranti posílají domů velké peněžní částky, které zvyšují životní standard v jejich domovské zemi. Na druhou stranu se ale nesmíme domnívat, že to vyřeší fundamentální problémy jako korupce či nerovnost ve společnosti.

Za páté, migranti nekradou pracovní místa a nepodkopávají stát blahobytu. Výzkum totiž ukazuje, že imigranti obvykle pracují na pozicích, kterým se místní populace vyhýbá. Několik studií také tvrdí, že migrace má pozitivní dopad na ekonomický růst, ten je ovšem poměrně malý. Výzkum naopak neukazuje, že by země s rozvinutým státem blahobytu (například Německo či Nizozemí) lákaly více imigrantů než země jako Velká Británie či USA. Ale zdá se, že z imigrace nejvíce těží bohatší vrstvy společnosti a firemní sektor. Zastánci otevřených hranic tak často ignorují možnost, že imigrace zvýší příjmovou nerovnost ve společnosti. Stejně tak není pravděpodobné, že by imigrace vyřešila problém se stárnutím společnosti, protože počet příchozích je na to obvykle příliš nízký.

Neměli bychom věřit ani tomu, že žijeme v době nevídané migrace. Více než padesát let zůstává totiž počet migrantů relativně ke světové populaci pozoruhodně konstantní a drží se kolem 3 %. Právě tak nemá velký smysl hovořit o uprchlické krizi, protože počet uprchlíků je ve srovnání s celkovým počtem migrantů stále velmi nízký. Z dlouhodobého hlediska je pak zřejmé, že až do druhé světové války se lidé po celá staletí stěhovali pryč z Evropy. Ovšem pak se směr otočil a imigranti začali proudit do ní.

Autorem je profesor sociologie Hein de Haas z University of Amsterdam.


Zdroj: Der Spiegel


 

Čtěte více:

Project Syndicate: Budoucnost řízení migrace
09.12.2016 21:14
Žijeme v rychle se vyvíjejícím a hyperpropojeném světě, kde jsou zboží...
Trump přitvrdil proti ilegálním imigrantům
26.01.2017 13:25
Trump dál plní své předvolební sliby, alespoň na papíře. Včera podepsa...
Víkendář: Demokracie v ohrožení. Co dokáže zaujmout mileniály?
18.02.2017 9:25
Alex Orlyuk se narodil v Sovětském svazu a když mu bylo šest let, jeh...
Víkendář: Tenhle prezident je tím nejlepším, co mohlo demokracii potkat
12.03.2017 10:18
Existují dva způsoby, jak se dívat na dopad, který má vláda Donalda Tr...

Váš názor
  • Ještě
    27.03.2017 15:00

    ..tam chybí že Turci jsou budoucností Evropy a máme to komplet :-P
    Bentley
  • wtf?
    27.03.2017 12:25

    Výzkum naopak neukazuje, že by země s rozvinutým státem blahobytu (například Německo či Nizozemí) lákaly více imigrantů ... jak muze vypustit z ust takovou LEZ!? realita uplynulych 2-3 let v Evrope jasne ukazuje, za cim nelegalove do Evropy lezou... a za praci to v zadnemi pripade neni!
    neo029
  • 27.03.2017 11:23

    Porušujete etický kodex diskuze na Patria.cz.
    Hlavinka
  •  
    27.03.2017 9:28

    ...a tož to jo....ono je třeba fyzické přítomnosti migrantů, aby podobní vědci prohlédli....zatím se jim daří úspěšně balamutit lidi, kteří s migranty do většího styku nepřišli...pročpak asi v místech s jejich větší koncentrací vyhrál wilders, profesůrku, co?....věru medvědí službu poskytuješ....
    keris
    • 27.03.2017 10:36

      Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
      ..
  • Masírka
    27.03.2017 9:09

    Co to je za kraviny...už ten obrázek ,,maminka s dítětem....z 90 procent to jsou skupiny nadržených adolescentů a mladých můžů
    Viper
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení