Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Budoucnost řízení migrace

Project Syndicate: Budoucnost řízení migrace

09.12.2016 21:14

Žijeme v rychle se vyvíjejícím a hyperpropojeném světě, kde jsou zboží, kapitál i lidé mobilnější než kdykoliv dříve. Zatímco však země dávají najevo ochotu spolupracovat na výměně zboží a kapitálu, mezinárodní společenství projevuje jen malou chuť zlepšovat způsoby řízení lidské mobility.

Po rozsáhlé perzekuci a vyhánění lidí z domovů během druhé světové války podnikli vedoucí světoví představitelé smělý krok a v roce 1951 sepsali Úmluvu o uprchlících. Přijetím principu nevydávání perzekvovaných osob se v ní vzdali jisté míry národní suverenity, aby podpořili globální solidaritu vůči uprchlíkům.

Vedoucí představitelé států na druhou stranu spatřovali v migraci dočasný jev, který lze zvládat ad hoc prostřednictvím unilaterálních či bilaterálních dohod určených převážně k zajištění konkrétních potřeb na trzích práce v rozvinutých zemích. Při zpětném ohlédnutí je zřejmé, že tento přístup nebyl adekvátní pro řešení vzestupu lidské mobility, jež šla ruku v ruce s globální a regionální hospodářskou integrací.

„Žádali jsme pracovníky, místo nich dostali lidi.“

Když psal švýcarský dramatik Max Frisch o gastarbeiterech ve své zemi, poznamenal: „Žádali jsme pracovníky. Místo nich jsme dostali lidi.“ Měl tím na mysli, že migranti nejsou zboží, které lze vyvážet nebo dovážet, a že by neměli být využíváni tak, jak využíváni jsou. Migranti jsou lidské bytosti, které mají svá práva, a motivuje je složitá kombinace osobních tužeb, obav a rodinných závazků. Mnozí z nich hledají práci, jelikož jim proklouzly mezi prsty nerovnoměrně distribuované zisky globalizace, a pokud zůstanou na místě, nevidí pro sebe žádnou budoucnost; bezpočet jiných migrantů vyhnaly z domovů konflikty či přírodní katastrofy.

Neřízená migrace dnes ohrožuje geopolitickou stabilitu, zatěžuje hraniční kontroly a vytváří po celém světě chaos. Současné mechanismy řízení migrace zjevně nedokážou uspokojit stávající potřeby. Svět potřebuje nový a obsáhlý rámec globálního řízení, aby mohl řešit všechny otázky týkající se lidské mobility. Dosažení takového výsledku představuje hlavní cíl Bangladéše, který v roce 2016 předsedá Globálnímu fóru pro migraci a rozvoj (GFMD). Toto fórum vyvrcholí devátým výročním zasedáním, jež se uskuteční 10. až 12. prosince v Dháce.

V roce 2015 se vedoucí světoví představitelé v rámci Cílů trvale udržitelného rozvoje (SDG) Organizace spojených národů pro rok 2030 zavázali, že budou v otázkách migrace spolupracovat a „napomáhat ke spořádané, bezpečné, poklidné a zodpovědné migraci“. SDG uznávají pozitivní příspěvek migrantů k začleňujícímu růstu i trvale udržitelnému rozvoji a je nejvyšší čas, aby naši lídři dostáli svým slibům.

Posedlost kontrolou jde proti tržním silám

Vlády z celého světa se bohužel začaly věnovat spíše odrazování od migrace a omezování pohybu osob, místo aby lidské mobilitě vytvářely bezpečné a důstojné kanály. Není nijak překvapivé, že tato posedlost kontrolou má jen pramalý dopad na neuspořádané migrační toky, poněvadž jde proti působení tržních sil a dynamice osobních aspirací.

Populističtí politici současné situace využívají, když politizují migraci a dělají z migrantů viníky společensko-ekonomických problémů, jako jsou nezaměstnanost, přetížené sociální systémy a zhoršování sociální soudržnosti. Stále však existuje prostor k naději. Když se vedoucí světoví představitelé sešli 19. září na summitu OSN pro uprchlíky a běžence, znovu položili důraz na lidská práva migrantů a zavázali se k posílení globálního řízení v této otázce. Těžištěm jednomyslně schválené Newyorské deklarace je závazek rozvíjet dvě globální dohody: sdílení zodpovědnosti za přijímání uprchlíků a zajišťování spořádané, bezpečné, poklidné a zodpovědné migrace.

Druhou dohodu navrhla bangladéšská vláda v dubnu 2016. Tato úmluva, která bude schválena na mezivládní konferenci v roce 2018, nabízí historickou příležitost zlepšit způsob, jímž vlády a další zainteresované strany spolupracují v oblasti migrace. Budování zdí a diskriminace migrantů či uprchlíků na základě etnického původu nebo náboženství je v přímém rozporu s agendou SDG 2030, která si klade za cíl vysvobozovat lidi z okovů chudoby, snižovat nerovnost a podporovat sdílenou prosperitu.

Potřeba spolupráce

Mezinárodní společenství nyní musí zajistit, aby nové globální dohody tyto široce pojaté ambice prosazovaly. To bude vyžadovat, aby národní vlády a instituce globálního řízení zaváděly smělou politiku, která usnadní migraci a učiní ji spořádanější. Dalším požadavkem bude, aby zároveň chránily práva migrantů a uprchlíků, bránily etnické či náboženské diskriminaci a v případě potřeby poskytovaly nouzovou pomoc. To vše je podnítí k tomu, aby maximalizovaly pozitivní ekonomický vliv migrantů v nových působištích i v zemích jejich původu tím, že sníží finanční a lidské náklady a začlení nově příchozí do trhu práce.

Abychom dosáhli nejlepšího výsledku, bude zapotřebí obě dohody koordinovaně naplňovat a přistupovat k nim jako ke dvěma součástem jediného rámce upravujícího migraci. V roce 2017 začnou vlády jednat o podrobnostech tohoto budoucího rámce. To může zahrnovat právně závaznou úmluvu, politickou deklaraci principů, jimiž by se mělo řídit budoucí chování, případně operativní závazky včetně vytyčených úkolů, cílů a ukazatelů úspěchu v kombinaci s robustním monitorovacím mechanismem.

Tyto možnosti by neměly být chápány tak, že se vzájemně vylučují. Zvítězí-li diplomacie a mezinárodní dohody budou pečlivě formulovány, pak si lze představit výsledek podobný pařížské klimatické dohodě z roku 2015: závazné sliby v některých oblastech, nezávazné prováděcí principy v jiných a společný slib členských států, že budou podnikat konkrétní kroky a pravidelně informovat o dosaženém pokroku. Takový přístup by pomohl garantovat efektivitu.

Jako předsedající země GFMD bude Bangladéš tlumočit doporučení ze summitu v Dháce vyjednavačům z jednotlivých zemí. Na mezivládní konferenci v roce 2018 budeme prosazovat dohodu politických špiček, která výrazně zlepší způsob řízení migrace. V případě mezinárodní spolupráce můžeme naplno využít sociální a ekonomický potenciál migrace. Migranti se pak budou cítit bezpečněji, společnost se stane harmoničtější a ekonomiky budou lépe prosperovat.

Mohammed Shahidul Haque je ministrem zahraničí Bangladéše a předsedou fóra GFMD pro rok 2016.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Města pro migranty
31.08.2016 16:00
V mnoha zemích zejména v Evropě se imigrace stále více prezentuje jako...
Euro je kvůli imigraci neudržitelné
22.11.2016 14:30
Jednoduchá logická úvaha o fungování eurozóny nás vede k závěru, že e...
Project Syndicate: Bude dolar trumpovat?
26.11.2016 16:00
Od zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států vyšrouboval příl...

Váš názor
  • Směšné, zároveň nebezpečné
    10.12.2016 10:44

    Autor je ministrem v jedné z nejchudších zemí světa, zoufale přelidněné, zkorumpované a neschopné kontrolovat porodnost. Když podobní lidé a levičáci mluví o imigraci a mezinárodní spolupráci, rádi papouškují slova, která zaslechli na různých mezinárodních konferencích, jako "ekonomický potenciál" nebo "diskriminace". Faktem je, že lidé nejsou stejní a zaměnitelní. Lidé z Bangladéše nic nepořádného nevybudovali a své schopnosti a názory si nesou v sobě. To, že lidé v Evropě jsou bohatí, není nějaké privilegium, ale výsledek našich schopností, jak individuálních, tak v rámci schopnosti se dohodnout a budovat společnost. Naše země není otevřená pro jakékoliv vandráky, zvláště ne ze zemí, kde vyznávají kult, proti němuž naši předkové staletí bojovali.
  •  
    10.12.2016 9:32

    Podľa môjho názoru sú korene hromadnej migrácie o.i. aj týchto príčinách:1.Hlúpa politika západu k rozvojovému svetu a snaha o násilné presadzovanie tzv. "demokracie západného typu" v krajinách kde demokracia nemá absolútne žiadne korene a sú riadené viac menej náboženstvom.2. Väčšina migrantov je zo štátov kde je preľudnenosť a tým pádom nemožnosť nájsť zamestnanie. Sú to štáty kde veľké rodiny sú tradíciou , preto investovanie do výchovy k zmene názoru na plodenie detí bude beh na dlhú trať , ale oplatí sa. Naviac , by mali štáty ktorých sa imigrácia najviac diótýka pokúsiť sa presvedčiť veľké domáce firny aby tam postavili závody na výrobu jednoduchých dielov do svojich výrobkov. Možno je to naivný názor, ale niečo konkrétne sa už konečne musí začať robiť, lebo doteraz sa len míňajú peniaze na kadejaké konferencie s prázdnymi rečami.
    Petrík
    • zadne reseni neexistuje
      10.12.2016 9:40

      Podle odhadů OSN bude mít Afrika koncem 21. století více než 4 miliardy obyvatel (viz Washington Post). Jen obyvatelstvo Nigérie má do roku 2100 vyšplhat na otřesných 914 milionů lidí, bude se tedy blížit Indii a Číně. Lagos je vůbec první a jediné město světa, které má reálné vyhlídky na to dorůst do velikosti 100 milionů obyvatel. Pro srovnání - v roce 1900 měla tehdejší britská Nigérie 16 milionů lidí, tj. téměř 60x méně
      neo029
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení