Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Demokracie v ohrožení. Co dokáže zaujmout mileniály?

Víkendář: Demokracie v ohrožení. Co dokáže zaujmout mileniály?

18.02.2017 9:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Alex Orlyuk se narodil v Sovětském svazu a když mu bylo šest let, jeho rodina se přestěhovala do Tel Avivu. Tam absolvoval armádní výcvik a dokončil školu. Sleduje politiku a cení si demokracie. Ve svých 28 letech ale nebyl nikdy volit. Tvrdí, že neúčastí ve volbách vyjadřuje svůj politický postoj a ukazuje na smutný stav izraelské politiky. Nedomnívá se totiž, že by nějaká z mnoha tamních politických stran byla schopná přinést změny, které by on uvítal. Tento jeho názor sdílí řada dalších lidí. Ve volbách v roce 2013 volilo pouze 58 % lidí mladších 35 let a jen 41 % lidí mladších 25 let.

Izraelská politika je atypická, protože se musí intenzivně věnovat otázce války, míru, náboženské identity a vztahu s Palestinou. Jenže podobné chování mladých voličů je patrné v mnoha jiných vyspělých zemích. V Británii a Polsku volila v posledních volbách méně než polovina lidí mladších 25 let, ve Švýcarsku během voleb v roce 2015 zůstaly doma dokonce dvě třetiny. Politický hlas mladých navíc ještě oslabuje demografický vývoj a tato skupina voličů se tak postupně mění z hlavní hybné síly na marginální.

Michael Bruter z London School of Economics tvrdí, že chování voličů se většinou formuje během prvních dvou voleb, kterých se mohou účastnit. Pokud tedy současní mladí lidé získají dojem, že jejich hlas nemá většího významu, bude nadále klesat volební účast a s ní i legitimita každých dalších voleb. Rob Ford z Manchester University k tomu dodává, že dnešní mladí lidé na rozdíl od svých rodičů nevnímají volební účast jako svou povinnost. Podle nich je naopak povinností politiků, aby je k volbám přilákali. A politické strany podle nich nejsou subjektem, který by si zasloužil nějakou věrnost. Jde pouze o značky, mezi kterými si lze volně vybírat a také je ignorovat. Dnešní mladí lidé jsou také zvyklí si utvářet svět kolem sebe přesně podle svých potřeb a politické strany pro ně nejsou atraktivní, protože představují nabídku typu „ber všechno, nebo nic“.

Bobby Duffy z IPSOS Mori také říká, že mladí lidé dnes nejsou tak důvěřiví jako předchozí generace. Důkazem důvěryhodnosti je pro ně autentičnost politiků, kterou má například kanadský premiér Justin Trudeau. Pokud ale podobní vůdci k dispozici nejsou, lidé mohou lehce propadnout cynismu a skepsi ohledně celé demokracie. V nedávném průzkumu provedeném v Austrálii tak celá čtvrtina mladých odpověděla, že „nezáleží na tom, jakou vládu má jejich země“. Oproti tomu 72 % Američanů, kteří se na narodili před druhou světovou válkou, jsou přesvědčeni, že je nutné, aby vláda spravovala jejich zemi demokratickým způsobem.

Politici už pochopili, že u starších lidí je pravděpodobnější, že přijdou k volbám. Proto volí politiku, která této skupině voličů vyhovuje. Mladí lidé pak vidí, že systém jim nabízí méně a méně a o to více propadají skepsi. Podobný efekt se projevil i ve Velké Británii při hlasování o odchodu této země z EU. Pro odchod totiž hlasovali zejména penzisté, naprostá většina mladých byla naopak proti.

Z obav o budoucnost demokracie se tak hledají způsoby, jak přimět mladé lidi hlasovat. Nejpřímějším způsobem jsou samozřejmě volby povinné, které nalezneme například v Austrálii, Belgii či Brazílii. Barack Obama prohlásil, že pro USA by takové volby představovaly klíčovou změnu. Jenže takový systém neřeší pravou podstatu problému. Namísto něj by bylo lepší přesvědčit mladé lidi, že systém na jejich hlasy reaguje a že mají svůj význam. K tomu je lze přesvědčit ve školách tím, že si tam studenti vyzkoušejí demokracii na vlastní kůži. Jinou možností je snížit věk, od kterého mohou mladí volit. Volební zvyky se totiž formují velmi brzy a toho se snaží využít země jako Rakousko či Argentina, kde se může volit od 16 let. V Rakousku se skutečně ukazuje, že takový systém zvyšuje pravděpodobnost toho, že k volbám přijdou i osmnáctiletí či dvacetiletí lidé.

Je ovšem možné, že vše skončí u čekání na nějakého hrdinu. V Kanadě volilo v parlamentních volbách v roce 2008 jen 37 % lidí ve věku mezi 18 – 24 lety. V roce 2015 ale zafungoval Trudeau efekt a účast stoupla na 57 %. I Orlyuk říká, že čeká na dalšího Jicchaka Rabina. Až se objeví, půjde podle svých slov volit i on.

(Zdroj: The Economist, foto Wikimedia)


Čtěte více:

Naše demokracie se musí konečně začít bránit útokům autoritářských států
24.11.2016 11:00
V USA se hodně hovoří o vlivu Ruska na průběh a výsledky prezidentskýc...
Osm nejbohatších světa vlastní stejně, jako polovina lidstva
16.01.2017 12:19
Osmero miliardářů vlastní stejný majetek jako chudší polovina světové ...
Budoucnost světa podle amerických tajných služeb
19.01.2017 7:11
Každé čtyři roky se analytici amerických tajných služeb pokouší predik...
Ze spojení Safranu a Zodiac Aerospace vznikne třetí největší dodavatel leteckého průmyslu na světě
19.01.2017 8:40
Francouzský výrobce leteckých motorů a dalšího vybavení pro letadla Sa...
Víkendář: Svět podle Viktora Orbána
22.01.2017 8:11
Felcsút leží 34 kilometrů západně od Budapešti. Má školku, domov pro ...
Víkendář: Vstupujeme do nového světového řádu
28.01.2017 9:27
Známá historička Anne Applebaumová v rozhovoru pro Der Spiegel uvedla...

Váš názor
  • Dnes bych jako mladý nevolil
    18.02.2017 12:38

    mladí jsou dnes bystřejší, ale proniknout sítěmi manipulaci žádná bystrost nedokáže, k tomu musí člověk zestárnout a projít strastmi života, slzavým údolím a najít si svoji cestu, navíc demagogie západního tisku žije ve studené válce, i když jde jen hru jak zabezpečit odbyt válečného průmyslu, i mladí dnes chápou, že Západní svět kdysi kritizoval Rusko za Čečensko, aby spáchal daleko ukrutnější zvěrstva na živých lidech i přírodě mladí se s tím neztotožňují ani my staří proč koalice zla GB, USA a Izrael, v našem jménu vraždí, kam se podíváme ????
    rob
  • Už Hitler a Gottwald věděli,že mladí jsou životně ještě hloupí
    18.02.2017 10:52

    A tak jim různé socialismy lze narážet do hlav,aby si mysleli,že budují nový,lepší svět.Přitom je jen zneužilo pár politických grázlů ke svým politickým cílům.Dobře,že mladí nechodí volit.Poučili se.
    mc
  • Demokracie demokratů v USA není demokracie
    18.02.2017 10:49

    Ale banda komunistů,kteří chtějí každého spasit a každému všechno dát.Přitom to prostě nepůjde,ledaže by každého geneticky modifikovali jako potravinu.Lidi jsou chytří,hloupí atd.Tak jak to bude začleňovat?Ledaže by lidi hlupáka geneticky modifikoval.Ale to je nezajímá,oni budou experimentovat tak dlouho,až ty světlé zítřky vybudují.
    mc
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení