Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Nebezpečný mýtus o bombardování Hirošimy

Víkendář: Nebezpečný mýtus o bombardování Hirošimy

12.08.2017 7:44
Autor: Redakce, Patria.cz

V USA není šestý srpen považován za významný den, přestože jde o výročí svržení jaderné bomby na Hirošimu, při kterém zemřelo 140 000 civilistů. Řada odborníků dnes kvůli prezidentu Donaldu Trumpovi diskutuje o tom, zda Spojené státy neztrácejí své morální postoje. S ohledem na zmíněné výročí bychom ale nyní hlavně neměli zapomínat, že jde o zemi, která jako jediná na světě použila v obrovském měřítku zbraň hromadného ničení, píše Peter Van Buren, autor knihy Hooper’s War: A Novel of WWII Japan, pro The American Conservative.

Ve vztahu k bombardování Hirošimy koluje jeden obrovský mýtus. Ten tvrdí, že šlo o naprostou nutnost a tím tiší naše svědomí. Mělo jít o krok, který pomohl ukončit válku a vyhnout se invazi do Japonska. A možná také dal Sovětům na srozuměnou, že si nemohou dovolit všechno. Podle těchto tvrzení nešlo o nic příjemného, ale taková je válka a není třeba nějakého zpytování svědomí a vracení se do minulosti. Možnost, že šlo také o odvetu, nemorální čin, je zavrhována. Byla to prostě nutnost. 

Mýtus má tedy jasné obrysy, ale vzpomeňme si na to, že bombardování Japonska bylo v první chvíli prezentováno úplně jinak. Když Harry Truman v roce 1945 o tomto kroku hovořil, zaměřoval se právě na odvetu a také na schopnost zničit protivníka zmáčknutím jednoho spínače. Mimo jiné řekl: „Nyní jsme připraveni zničit rychle a totálně jakýkoliv pozemní cíl v Japonsku.“ Následná potřeba prezentovat jaderné útoky jako vojenskou nutnost, která měla zachraňovat lidské životy, byla vyvolána až popisem lidského utrpení, které v Hirošimě viděl John Hersey. 

Hersey zveřejnil svůj první článek v časopisu New Yorker a pro Američany to byl šok. Válečná cenzura jim neumožňovala přístup k pravdě o jaderné válce a oni sami sebe situovali do role slušných lidí. Museli si tak ospravedlnit to, k čemu došlo. Studená válka nabírala na obrátkách a čekalo se, že USA budou muset zaútočit na několik ruských měst. Bylo třeba vytvořit nějaký filozofický rámec, který by jaderné útoky ospravedlňoval. A tak vznikla myšlenka, že bombardování Hirošimy bylo nutností. Jejími autory byli tehdejší ministr obrany Henry Stimson, myšlenkový otec vietnamské války McGeorge Bundy a vědec James Conant, který jadernou bombu pomáhal sestrojit. 

Stimpsonův článek byl formálním počátkem mýtu o Hirošimě a pochybné argumenty v něm byly prezentovány jako nezpochybnitelné. Stalo se nezpochybňovanou pravdou, že kdyby bombardování neproběhlo, zemřely by desítky tisíc či miliony lidí (odhady byly soustavně navyšovány). Stalo se obecně přijímanou pravdou, že Japonsko by se kvůli svému kodexu cti nikdy nevzdalo, i když nakonec přesně k tomu přikročilo. Podobné lži ale sloužily jen k tomu, aby přesvědčily společnost, že nedošlo k ničemu špatnému a tudíž není třeba žádné introspekce. Jedeme dál směrem k jadernému věku. 

Americká zahraniční politika pak pokračovala v duchu hesla, že násilí ospravedlňuje ten, kdo drží v ruce nůž. Po sedmdesát let dochází k nemorálním činům, které mají být ospravedlňovány tím, že smrtí mnoha lidí zachraňují životy jiných. Mučení, války a násilí jsou v konečném důsledku prováděny na základě zobecněné pravdy „pokud to děláme my, musí to být správné“. Jestliže jsou během války proti teroru zabiti civilisté a děti, má jít o smutnou, ale nezbytnou oběť nutnou pro poražení globálního terorismu. Jsme dokonce schopní si myslet, že když zabijeme nějaké Afghánce (Iráčany, Libyjce, apod.), děláme jejich zemi prospěšnou službu stejně, jako jsme ji údajně udělali Japonsku tím, že jsme jej bombardovali. 

Hrozných činů se dopustily i jiné země včetně Japonska. Použití jaderných zbraní, ke kterému Spojené státy v této zemi sáhly, má ale v naší historii jedinečné místo. A nedostatečná sebereflexe, kterou Spojené státy v této souvislosti trpí, pokračuje dál. Se všemi důsledky pro naši současnost. 


Čtěte více:

Víkendář: Měl by Putin větší radost z Clintonové?
23.07.2017 12:33
Americký prezident Donald Trump ve dvou rozhovorech tvrdil, že ruský p...
Víkendář: Donald Trump otáčí a chce zachránit celou západní civilizaci
29.07.2017 9:13
Když Donald Trump kandidoval na křeslo prezidenta Spojených států, hov...
Víkendář: Němci rádi poučují ostatní. Nejdříve by se měli podívat sami na sebe
30.07.2017 13:33
Až zase bude nějaký německý ministr poučovat některou členskou zemi EU...
Víkendář: Jsou nové sankce proti Rusku hlavně snahou o podporu americké energetiky?
05.08.2017 8:07
Americký prezident Donald Trump ve středu podepsal zákon, na jehož zák...
Víkendář: Možné dopady africké migrace na Evropu jsou lidským rozumem téměř neuchopitelné
06.08.2017 8:10
Francouzský prezident Emmanuel Macron byl na počátku července na summi...

Váš názor
  • Názory a vyjádření
    14.08.2017 8:16

    Tehdejší prezident Eisenhower: „Japonsko bylo už poraženo a shození bomby nebylo nutné. Navíc si myslím, že to nebylo nutné opatření k záchraně amerických životů. Japonsko hledalo cestu, jak se vzdát s co nejmenší ztrátou ‚cti‘. Japonsko bylo připraveno se vzdát a nebylo nutné ho zasáhnout takovou otřesnou zbraní…Vadí mi fakt, že jsme byli první zemí, která tuto věc použila.“ William Daniel Leahy, americký námořní důstojník, jeden ze 4 v USA, kterým byla udělena nejvyšší námořní hodnost - admirál loďstva: „Dle mého názoru tato barbarská zbraň nepomohla naší válce s Japonskem… Japonsko už bylo dávno poraženo díky silné námořní blokádě a úspěšnému bombardování s vhodnými zbraněmi…Můj pocit je ten, že tím, že jsme jako první použili takovou zbraň, jsme si jaderné bomby adoptovali jako etický standard. Stejně jako tomu bylo v barbarském raném středověku. Války by neměly být vyhrávány zabíjením žen a dětí.“
    ..
  • Konečně
    13.08.2017 14:19

    Konečně někdo ten hrůzný čin správně pojmenoval!
    Niemetz
    •  
      13.08.2017 23:52

      Ten článek samotný je propagandistický blábol překrucovačů pravdy. Těžko může někdo zpochybnit třeba to, že když Američané dobývali relativně malé ostrůvky, měli obrovské ztráty a vzdávalo se minimum japonských vojáků, i když jejich šance na úspěch prakticky neexistovala. Stejně tak ani svržení jaderné bomby na Hirošimu nevedlo ke kapitulaci Japonska, ale až po zničení Nagasaki a přímé osobní intervenci japonského císaře japonská vláda schválila kapitulaci.
      QEntity
      • Japonci by sa nikdy nevzdali
        22.09.2017 18:43

        Uplne suhlasim s tym ze ten clanok je hruba demagogia, japonci by sa nikdy nevzdali, aj ked vedeli, ze prehraju vojnu stovky japonskych kamikadze pachalo sebevrazdu, ich etika a cest im nedovoli sa vzdat.
        trefny
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m