Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Drill, baby, drill, aneb břidlicová revoluce v USA

Rozbřesk: Drill, baby, drill, aneb břidlicová revoluce v USA

08.02.2018 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Když v roce 2008 zazněl na předvolebním shromáždění republikánů slogan podporující domácí těžbu ropy “Drill, baby, drill!“, asi jen málokdo čekal, jak moc si američtí producenti vezmou tato slova k srdci. Nejen že se jim v následujících letech podařilo více než zdvojnásobit domácí produkci, ale především obrátili celý ropný trh vzhůru nohama. Extra silný břidlicový boom můžeme čekat také v roce 2018.

Aktuální zprávy o pokoření hranice 10 mil. barelů - poprvé od roku 1970 - by přitom měly být pouze zahřívacím kolem. Dle vládní energetické agentury (EIA) dosáhne americká těžba ještě o milion barelů vyšší hranice již v listopadu, tj. o celý rok dříve, než bylo v lednu odhadováno. Díky tomu by tak měl v tomto roce jen přírůstek americké produkce ropy pokrýt nárůst její globální spotřeby.

Drtivá většina zvýšení těžby připadá na tzv. břidlicovou ropu. Spojené státy již dnes těží více než z poloviny právě tento typ nekonvenční ropy, která zásadně proměnila globální trh. Technologie horizontálních vrtů a hydraulického štěpení (tzv. frakování) totiž umožňuje relativně rychle a levně nastartovat/utlumit těžbu v reakci na cenové výkyvy. Jinými slovy, konkurenční výhoda břidlicářů tkví oproti tradičním producentům ve vyšší míře flexibility, která činí jejich nabídku elastičtější.

Navíc právě díky břidlicovému boomu dokázaly Spojené státy posílit také vlastní energetickou bezpečnost. Pozici největšího importéra ropy v minulém roce přenechali Číně a sami od roku 2015 - po zrušení embarga - ropu exportují, a to v objemech vyšších než leckterý členský stát OPECu. Americkou ropu dokonce nově začaly dovážet Spojené Arabské Emiráty, což bylo ještě před pár lety zcela nemyslitelné.

S ohledem na kartel OPECu platí, že američtí producenti výrazně umocňují jeho léta trvající dilema, zda podporovat ceny ropy, nebo spíše chránit vlastní tržní podíl. V roce 2014 se kartel rozhodl pro druhou variantu, jen aby po neúspěšné snaze “vyhladovět” břidlicáře přispěchal v roce 2016 se snahou ceny stabilizovat. To se zatím daří, nicméně vyšší ceny zároveň odšpuntovaly další fází břidlicové revoluce. Výsledkem je, že OPEC sice úspěšně omezil ceny zdola, břidlicáři je však svou aktivitou efektivně zastropovali.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna se ani v průběhu včerejška nepokusila atakovat post-exitová maxima a zůstala v úzkém pásmu nad úrovní 25,20 EUR/CZK. Po bohaté nadílce dat a vstřebání holubičích komentářů z ČNB se jí v tuto chvíli nedostává podpory k prolomení hranice 25 CZK/EUR, pod kterou ji vidí prognóza centrální banky už ve druhém čtvrtletí letošního roku. Další vzpruhu by mohla dostat příští středu se zveřejněním lednové inflace, pokud by se přece jen růst cen v ČR zrychlil namísto 2,3 %, které očekává ČNB.

Včerejší letos už třetí kolo aukcí korunových státních dluhopisů ve srovnání s těmi lednovými dopadlo mnohem úspěšněji. A to nejen z pohledu prodaného objemu, ale i vyšší poptávky ze strany investorů. Prodaly se bondy za 11 mld. korun, což znamená, že se MF letos podařilo získat z prodeje bondů 24 mld., tedy zhruba desetinu, kterou potřebuje na refinancování letos splatných dluhopisů.

Zahraniční forex
Výprodeje akcií na americkém trhu skončily a s tím, jak indexy postupně umazávají nedávné ztráty, se daří i americkému dolaru. Vůči euru se už dostal pod hranici 1,23 EUR/USD, kde byl naposledy před koncem ledna. Ke zklidnění mohly přispět i komentáře z Fedu relativizující inflační dopad zrychlujících mezd nebo vyhodnocení nedávného propadu jako zdravé korekce, na kterou Fed nemusí nijak reagovat. Fed proto může dál pokračovat se zvyšováním úrokových sazeb bez obav z negativního dopadu na ekonomiku. Dnes mohou dolaru pomoci další data z trhu práce, zatímco od představitelů ECB se dnes nejspíše jestřábího hlasu nedočkáme.

Ropa
Cena ropy Brent včera prudce poklesla až k 65 USD/barel, tedy na hranici, na níž rok 2018 startovala. Hlavním impulzem bylo všeobecné zklamání z oficiálních dat o zásobách od EIA. Ta ropné býky nezklamala pouze s ohledem na nárůst zásob surové ropy (+1,9 mil. barelů), ale také destilátů (+3,9 mil. barelů) a benzínu (+3,4 mil. barelů). Pokud k tomu připočteme revidovaný výhled EIA, očekávající ještě významnější nárůst americké produkce, pobídka ke korekci tržních cen možná až k 60 USD/barel je na světě.

Akcie
Hlavní americké trhy včera zavřely ve ztrátě, až na index Dow Jones, který naopak dokázal přidat 0,52 %. Technologický index Nasdaq odevzdal 0,90 % a obdobně zavřel se ztrátou také index S&P 500, který odevzdal 0,50 %. Hlavní změnou je klesající volatilita.

Akcie společnosti Snap zavřely v zisku přes 47 % na hodnotě 20,75 USD. Naopak akcie společnosti Facebook zavřely ve ztrátě 2,77 %. Za zmínku stojí upravené doporučení na akcie Facebook od analytiků Patrie, kteří nastavují kosmeticky nižší cílovou cenu na 205 USD z 206 USD s doporučením držet. Předchozí doporučení bylo nastaveno na nákup.

 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: ČNB by dnes měla zvýšit sazby a zveřejnit předpokládaný vývoj koruny
01.02.2018 9:13
Přichází další den D a ČNB bude rozhodovat o sazbách. Věříme, že silný...
Rozbřesk: ČNB počítá s ještě silnější korunou
02.02.2018 9:13
ČNB pokračuje v tažení za vyššími (normálními) úrokovými sazbami, a pr...
Rozbřesk: MF otestuje zájem o české bondy. Americké výnosy nejvýš za 4 roky a břidlicáři na vzestupu
05.02.2018 9:11
Po napínavém týdnu, ve kterém ČNB svojí prognózou nepřímo podpořila ko...
Rozbřesk: Zakázky napoví o síle růstu české ekonomiky v letošním roce
06.02.2018 9:13
Po včera zveřejněných výsledcích českého zahraničního obchodu, které d...
Rozbřesk: Emerging markets opět na koni a další test poptávky po českých bondech
07.02.2018 9:13
Ty tam jsou časy, kdy novinovým titulkům dominovaly obavy z prudkého z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data