Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomická inkompetence prezidenta a jeho mužů

Ekonomická inkompetence prezidenta a jeho mužů

06.03.2018 6:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Donald Trump by podle některých médií chtěl posílit vládní pozici Petera Navarra. Ten je známý svými návrhy na podporu amerických exportů a omezení dovozů. Pokud by se Trump skutečně rozhodl zvýšit jeho vliv ve vládních kruzích, šlo by o významný indikátor dalšího směru americké politiky. Známý ekonom Noah Smith to komentuje s tím, že pokud by se Trump zaměřil na mezinárodní obchod, byla by to pro USA vlastně dobrá zpráva. V této oblasti totiž americká vláda pravděpodobně významné změny neučiní a její pozornost to alespoň odláká od oblastí, jako je zdravotní péče, kde by mohla napáchat velké škody. Negativní by ovšem byl sám fakt, že by ve vládě získal vyšší vliv člověk, který podle Smithe nechápe některé základní ekonomické souvislosti.

„Navarro dělá minimálně jednu základní chybu. Zdá se, že on stejně jako řada dalších věří, že pokles obchodních deficitů znamená růst produktu. A to je chyba. V čistě účetním vyjádření exporty zvyšují HDP, dovozy na domácí produkt nemají vliv. Pokud se obchodní deficity sníží kvůli poklesu dovozů, ale zároveň nedojde k žádné změně v oblasti spotřeby či investic a vládních výdajů, na produkt to nebude mít žádný dopad. Jestliže se naopak obchodní deficity sníží díky růstu exportů, produkt vzroste,“ píše ekonom na stránkách Bloombergu.

Navarrovu chybu je možné vidět i při pohledu na následující graf, který popisuje historický vývoj obchodních deficitů USA. Z pohledu na něj bychom dokonce mohli usuzovat, že v období vysokých deficitů se americké ekonomice vedlo nejlépe a naopak. Tedy pravý opak toho, co tvrdí Trumpův muž:

001 

Vztah mezi obchodními deficity a přebytky na straně jedné a produktem na straně druhé nelze příliš zjednodušovat a liší se v závislosti na čase i na dané zemi. Pokud například dovozy konkurují domácí výrobě, pak jejich růst může snižovat HDP. Jestliže však představují významný vstup do domácích výrobních řetězců, které vyrábějí pro exporty, pak snížení dovozů ukazuje na ekonomické problémy.

Trumpův a Navarrův pohled na politiku mezinárodního obchodu se točí kolem tarifů a cel. Podle nich vše řeší právě zavedení cel na dovozy a už jej aplikovali třeba na solární panely. Tyto panely jsou ale důležitým vstupem pro americké výrobce elektrické energie, stejně jako je ocel důležitým vstupem pro řadu amerických firem včetně automobilek. Pokud jsou na tyto vstupy uvalena cla, zdražují výstupy firem, které je používají, a zhoršuje se jejich exportní konkurenceschopnost.

I cla, která krátkodobě americkým firmám pomohou, mohou v delším období uškodit. Tato ochrana domácího trhu totiž může vést k úpadku kvalitativní konkurenceschopnosti. V této souvislosti je zajímavá studie z roku 2007, ve které ekonomové Nicholas Bloom, Mirko Draca a John Van Reenen ukazují, že konkurence ze strany čínského zboží sice tlačila na pokles pracovních míst v USA, ale také na zvyšování produktivity a konkurenceschopnosti kanadských firem. Daleko lepším nápadem, jak snížit obchodní deficity, by tak podle Smithe byla snaha o snížení rozpočtových deficitů, protože ty mají tendenci táhnout nahoru i ty obchodní.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Růst ekonomiky je sice silný, ale „mocné síly“ ji stále táhnou k útlumu nového normálu
04.03.2018 17:16
Současná vyšší volatilita na kapitálových trzích naznačuje, že investo...
Hlas z MMF: Eurozóna potřebuje fiskální unii, sdílení rizik pomůže rozpočtové disciplíně
03.03.2018 12:44
Eurozóna prochází prudkým oživením. Její vnitřní systémy ale nejsou po...
Summary: Cla na ocel a hliník
02.03.2018 17:33
Donald Trump opět utvrdil svět v tom, že za jeho panování bude americk...
AXA kupuje XL Group, bude globálním lídrem v pojištění majetku
05.03.2018 8:24
Největší francouzská pojišťovna AXA se dohodla na převzetí pojišťovací...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data