Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump a Si si rozumějí: Málo koláčů za hodně práce

Trump a Si si rozumějí: Málo koláčů za hodně práce

08.04.2018 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Trumpova administrativa na chvíli vytrhla čínské politiky z rovnováhy. A nebylo to snadné. Většina zběhlých čínských funkcionářů a analytiků, kteří zažili střídání amerických prezidentů, věří, že počáteční narušení rovnováhy časem přejde. Nicméně několikadenní setkání s čínským think-tankem a dalšími odborníky v Pekingu koncem března odhalilo, že co se týče jejich schopnosti pochopit a zvládnout bilaterální vztahy, jsou mnohem méně optimističtí.

Prezident Trump zavedl novinku: nejen že je nepředvídatelný, ale nebere naprosto žádné ohledy na již zavedená pravidla hry. A nejedná se pouze o jeden nepředvídatelný tah. Jde o jeden tah za druhým. Předně tu je záliba Trumpovy administrativy v tvrdé hře na poli ekonomiky. Prezident Trump utnul komplexní americko-čínský ekonomický dialog, uvalil řadu stále tvrdších odvetných cel na čínské výrobky a podporuje reformu procesu kontroly zahraničních investic, aby Číně zmařil příležitost pohltit americká strategická aktiva.

Čína vyslala svého (alespoň v komunitě amerických ekonomů a podnikatelů) nejoblíbenějšího posla Liou Che, aby zkusil zklidnit rozbouřené vody. Ale mohl si jít zase hned sbalit. Spousta řečí, ale skutek utek´ – to je nakonec klasický čínský scénář. A Trumpova administrativa se zařekla, že na tuto léčku neskočí. Číňané se ale zase rychle postavili na nohy. Po krátkém období zdrženlivosti odpověděl Peking svou vlastní várkou cel. Teď obě země soupeří zuby nehty a konec je v nedohlednu. Možná prezident Trump uspěje ve snižování deficitu bilaterálního obchodu pouze tím, že sníží celý bilaterální obchod.

Rozhodnutí prezidenta Trumpa setkat se s lídrem KLDR Kim Čong-unem bylo také v Pekingu zdrojem obrovského zmatku. Nikdo moc nepochopil, proč se prezident rozhodl pozvání Kim Čong-una přijmout. Zato se dost báli, zda Čínu v procesu nepřehlížejí. Ale Čína rychle pochopila, že nejlepším tahem bude, kupodivu, setkání Sia s Kimem v Pekingu . Nezáleží na tom, že setkání nepřineslo žádný pokrok v procesu denuklearizace a nalomilo páku USA při jakémkoliv dalším summitu mezi Trumpem a Kimem. Na Siově osobní prestiži záleží víc.

Pak je tu otázka Volného a otevřeného Indo-Pacifiku a opětovné oživení Quad (čtyřstranného neformálního strategického dialogu mezi USA, Austrálií, Indií a Japonskem). Čínští badatelé jsou z tohoto konceptu celí paf – jakou geografickou oblast Volný a otevřený Indo-Pacifik zahrnuje? Co je jeho obsahem? Kdo z americké byrokracie jej řídí? (Samozřejmě i když spousta analytiků na Ameriku a Čínu tomu v zásadě fandí, i my jsme z toho paf.) Dokud tato iniciativa nenabyde skutečného významu, nepotřebuje Peking vyvíjet tu svou. Čína se doposud tvářila spokojeně a veřejně se na ostatní členy Quadu usmívala. Navzdory tomu, že vztahy mezi ní a členy Quadu jsou na škále někde mezi špatnými a hodně špatnými.

Z pohledu nulového součtu vidí někteří čínští analytici světlou stránku Trumpovy revoluce. Chápou, že současná americká administrativa selhala v globálním vedení, v investicích do technologické budoucnosti USA a že je ve svém stylu vedení nekompetentní. Sledují tweety i dveře, které se v Bílém domě netrhnou, s určitou škodolibou radostí. Tak například když se prezident spletl a místo toho, že chce snížit obchodní deficit o 100 miliard dolarů, řekl o 1 miliardu dolarů, vyvolalo to velké pobavení. Z jejich pohledu zanechají pole široce otevřené pro čínské vedení . A i když někteří Číňané mohou říkat, že globální vedení nechtějí anebo na něj nejsou připraveni, ve skutečnosti tím myslí, že jsou připraveni vést kdykoliv se to hodí k jejich účelům, a jsou šťastní, že jim to USA tak ulehčily.

Ale je tu ještě další skutečnost, která je pro mnohé Číňany méně schůdná. Zatímco se prezident Si prezentuje jako vyspělejší než prezident Trump – netweetuje impulzivně každou temnou myšlenku a je dost chytrý na to, aby si uvědomil, že alespoň předstírání zájmu o zbytek světa je pro něj více vhod než nepokryté šlapání po ostatních pro nějaký iluzorní zisk – ve skutečnosti takový není. V jádru jsou to oba tyrani, kteří vyhrožují a zastrašují, aby ostatní dělali, co jim řeknou. Siova odpověď na Trumpovu iniciativu nebylo kreativní řešení, ze kterého by oba profitovali, ale spíš takové, kdy oba ztratí. Jejich vztah se řítí ke dnu a riziko, že se přepočítají, nebo že se něco stane, se jen zvyšuje. Problémem jak Číny a USA, tak i zbytku světa, je, že tu není žádný dospělý, který by je poslal na hanbu, nechal je o svém chování přemýšlet a naučil by je, jak se konstruktivně vypořádat se svými rozdíly. Místo toho asi budeme muset čekat, dokud se tak nepotlučou, že je budeme moct z pískoviště vyhodit oba.

Autor: Elizabeth C. Economy, Council on Foreign Relations

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Vysoká cla na čínský dovoz by oslabila Ameriku
01.04.2018 16:05
Až do 70. let byl zahraniční obchod Spojených států do značné míry vy...
Cla, všude samá cla
02.04.2018 10:51
Čínská administrativa uvalila slibovaná cla na dovoz určitých americký...
USA chce uvalit cla na 1300 čínských výrobků, Čína reaguje 25% cly na dalších 106 amerických produktů
04.04.2018 12:31
Čína uvalí dodatečná 25procentní cla na 106 druhů zboží ze Spojených s...
Čína to udělala. Sójové boby jsou v obchodní válce
04.04.2018 17:16
Sáhodlouhé diskuze o tom, zda bude mít Čína odvahu a sáhne na komoditu...
Trump chce uvalit clo na čínské zboží v hodnotě 100 miliard dolarů
06.04.2018 8:27
Americký prezident Donald Trump dnes požádal svého zástupce pro obchod...

Váš názor
  • S Čín'any se obchoduje a vzjednává těžko
    09.04.2018 10:26

    Kdo s nimi nějaká jednání měl zažil mnoho frustrace a zklamání, ale dohodnout se s nimi dá a nakonec dodržují dohody. To zažili nedavno naši nezkušení "podnikatelé". Vyjednávání s nimi vyžaduje zkušenosti a znalost jejich mentality, která je jiná než ta naše. Jak mohl náš prezident nechat s nimi vyjednávat naše naivní podnikatele ukazuje i na jeho neschopnost organizovat podobné obchody. Jak jsme dopadli ted' už víme. A ten kdo má zkušenosti a vyzná se v jejich stylu se nakonec dohodne. Určitě je s nimi lepší a rovnější jednání než s jinými, kteří všechno popřou a tvrdí že za všechno můžete jen vy a jednají z pozice síly a dávají vám při každé příležitosti najevo že musíte přistoupit na jejich podmínky, nebo.....
    Sin tin
    • Re: S Čín'any se obchoduje a vzjednává těžko
      09.04.2018 10:54

      A jak jsme dopadli? Když to tak víš, Sin tine... (Btw, tvůj nick má vypadat čínsky? ;)
      Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university