Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Liberální totalitarismus

Liberální totalitarismus

12.05.2018 18:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Základním předpokladem liberalismu bylo, že svoboda znamenala nezcizitelné sebevlastnictví. To znamená, že jsme byli naším vlastním majetkem. Mohli jsme se také na určitou dobu pronajímat našemu zaměstnavateli za vzájemně smluvenou cenu, ale naše vlastnická práva k nám samotným nemohla být koupena či prodána. Tato perspektiva liberálního individualismu legitimizovala během posledních dvou století kapitalismus jako systém svobodných aktérů.

Nejdůležitějším prvkem liberální myšlenky svobodných aktérů a jejich vztahu k veřejné sféře byla schopnost vyhraničit část svého života a v rámci těchto hranic zůstat vlastním, suverénním pánem. Aby mohli být jednotlivci svobodní, potřebovali útočiště, v němž se mohli vyvinout ve skutečné osobnosti, ještě než začali vytvářet vztahy a transakce s ostatními. Poté, co se naše osobnost vyvinula, byla podpořena obchodem a průmyslem (sítěmi spolupráce napříč naším osobním útočištěm) vytvořeným a upravovaným tak, aby uspokojil naše materiální i duchovní potřeby.

Jenže dělicí čáru mezi osobností a vnějším světem, na kterém stojí koncept autonomie, sebevlastnictví a svobody, se nepodařilo udržet. Vypadá to, že první narušení se objevilo, když průmyslové výrobky začaly být pasé a nahradily je značky, které přitahují pozornost, obdiv a touhu veřejnosti. Značky se už před dlouhou dobou zvrhly a objektům vtiskly „osobnost“.

Jakmile značky dostaly osobnost (obrovsky navýšily loajalitu spotřebitelů a současně s tím i zisky), byli i jednotlivci nuceni k tomu, aby se na sebe dívali také jako na značky. Naši kolegové, zaměstnavatelé, klienti, kritici i „přátelé“ dnes sledují náš online život. My tak jsme pod neustálým tlakem zapojit se do řady aktivit, plánů a fotografií, které přidávají na naší atraktivitě a prodatelnosti naší značky. Osobní prostor, základ pro autonomní vývoj našeho autentického já (podmínka, která umožňuje nezcizitelné sebevlastnictví), je téměř pryč. Přirozené prostředí liberalismu mizí.

Kromě toho, že toto prostředí jasně oddělovalo soukromé od veřejného, oddělovalo také volný čas a práci. Vezměte si dnešní mládež. Většina, co nemá svěřenecký fond anebo nejmenovaný příjem, skončí v jedné ze dvou skupin. První z nich nezbývá než se spokojit s prací na dohodu a za tak nízkou mzdu, že musí pracovat co nejvíce hodin to jde, aby se vůbec uživila. O osobním čase, prostoru a volnu nemůže být ani řeč.

Zbytku je řečeno, že aby se vyhnuli tomuto „prekariátu“, musí investovat do vlastní značky každou hodinu svého dne. Je to jako v panoptiku – nemohou se ukrýt před pozorností těch, jejichž náklonost by mohli získat (anebo těch, kteří znají někoho, kdo by mohl). Předtím, než vloží nějaký příspěvek, podívají se na film, sdílí fotografii nebo napíšou zprávu, musí si být neustále vědomi sítí, které se snaží potěšit nebo spřátelit.

Pokud mají dostatečně velké štěstí, aby byli pozváni k přijímacímu pohovoru a získali zaměstnání, zmíní zaměstnavatel jejich nahraditelnost. Dozví se tak, že „chceme, abyste byli sami sebou, šli si za svými sny, a to i kdybychom vás měli propustit“. Takže svoje úsilí ještě zdvojnásobí, aby našli své „sny“, což by jejich budoucí zaměstnavatelé měli ocenit, a aby našli to bájné „pravé“ já, o němž lidé na vrcholu žebříčku říkají, že je někde uvnitř.

Toto hledání nezná hranic a neuznává limity. John Maynard Keynes, aby vysvětlil, že nelze poznat „pravou“ hodnotu akcií, jednou použil slavné přirovnání k soutěži krásy. Účastníky na akciovém trhu nezajímá hodnocení toho, která uchazečka je nejkrásnější. Místo toho je zajímá predikce toho, kdo je podle průměrného názoru nejhezčí a průměrný názor toho, co je průměrný názor. Takže skončí jako psi honící se za vlastním ocasem.

Soutěž krásy v Keynesově podání osvětluje tragédii dnešních mladých lidí. Ti se snaží přijít na to, jaký je průměrný názor těch, co tvoří průměrné názory, o tom, co je na jejich vlastním potenciálním „skutečným“ já to nejatraktivnější, a zároveň se snaží toto „pravé“ já vyrobit online i offline, v práci i doma, naprosto vždy a všude. Celý průmysl poradců, koučů a osobního rozvoje se je snaží v tomto pátrání navést.

Ironií je, že jak se zdá, byl liberální individualismus poražen totalitarismem, který není ani fašistický, ani komunistický, ale který vyrostl z vlastního úspěchu, legitimizace značek a komodizace vlastního osobního prostoru. K jeho překonání, tj. záchraně liberální myšlenky svobody jako sebevlastnictví, bude nejspíš potřeba komplexní rekonfigurace majetkových práv skrze čím dál více digitalizované nástroje výroby, distribuce, spolupráce a komunikace.

Nebyl by to úžasný paradox, kdybychom se 200 let po narození Karla Marxe, rozhodli, že abychom zachránili liberalismus, se musíme vrátit k myšlence, že svoboda vyžaduje konec neomezené komodizace a socializace majetkových práv nad kapitálovými statky?

Autor: Yanis Varoufakis je řecký ekonom, vědec a politik. Do července roku 2015, kdy odstoupil, zastával funkci řeckého ministra financí. V rámci své vědecké kariéry publikoval řadu vědeckých statí o ekonomii a teorii her, včetně knihy The Global Minotaur. Věnoval se mimo jiné i virtuální ekonomii.

Zdroj: Project Syndicate

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Vězni amerického snu
24.02.2018 18:20
Vzhledem ke zhoršující se ekonomické nerovnosti ve Spojených státech b...
Project Syndicate: Nesprávná diagnóza Kim Čong-una
23.03.2018 6:04
Ti, co sledují politiku v průběhu celých dějin zjišťují, že lídři, kte...
Project Syndicate: Paradox odporu proti globalizaci
19.04.2018 6:45
Většina ekonomů květnatě řeční o přínosech „reálné“ globální integrace...

Váš názor
  • Blábol
    14.05.2018 8:28

    Je to blábol a Varoufakis je rétor, který nikdy nepoznal, co je to tržní ekonomika. Samozřejmě že už nežijeme ve světě tradičních Smithových pekařů a řezníků, ale podstata lidského chování zůstala stejná, stejně jako nefektivnost stádnosti, veřejných zásahů nebo oligopolu. Keynesovo přirovnání je jistě trefné. Musíme si ale uvědomit, že podnikat, riskovat a podnikatelsky se rozzodovat dokáže vždy jen menšina lidí (asi 10%). Ti nebudou an soutěži krásy zkoumat průměrné názory statních, ale budou mít svůj vlastní názor. Bez existence takových to kreativních podnikatelů by nikdy nenastal pokrok tak rychle.
  •  
    14.05.2018 7:49

    Země na západě nemají demokracii a nejsou liberální. je jedno koho zvolíte, dostanete vždy stejnou politiku. A proti disidentům je tu silný útlak a cenzura. http://www.epshark.cz/clanek/435/eu-peklo-dluhy-a-cenzura_20
    Martin Rubáš
    • Totum pro pars
      14.05.2018 8:31

      Demokracie není dokonalá ani na Západě. To je pravda. Francouzská byrokracie je strašná. němci jsou pokrytečtí vůči vlastní tureské menšině, častěji vítězí taktika a marketing než idea. Ale to nezamená, že tam neexistuje demokracie, každopádně je zdravější než v Rusku nebo u nás. Liberální tábor bude vždy vmenšině, protože většinu vždy zajímá více materiální prospěch než nějaká konkurence a svoboda. Ale tato menšinová myšlenka je přesto zásadní.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data