Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Vězni amerického snu

Project Syndicate: Vězni amerického snu

24.02.2018 18:20

Vzhledem ke zhoršující se ekonomické nerovnosti ve Spojených státech by snad mnozí pozorovatelé mohli předpokládat, že by Američané rádi rozdíly v příjmech snížili zavedením progresivnějšího daňového systému. Takový předpoklad by však byl chybný, protože Kongres USA v prosinci schválil dalekosáhlý daňový zákoník, který přinejmenším v krátkodobém výhledu neúměrně prospěje domácnostem s vyššími příjmy.

Navzdory rozevírající se příjmové trhlině v zemi se podle Všeobecného sociálního průzkumu (GSS) podpora přerozdělování mezi Američany držela desítky let beze změn. Snad měl pravdu John Steinbeck, když údajně řekl: „Socialismus nikdy v Americe nezapustil kořeny, protože chudí se nepovažují za vykořisťovaný proletariát, ale za milionáře v dočasné finanční tísni.“

Pro ty, kdo jsou přesvědčeni, že společnost by svým členům měla nabízet rovné příležitosti a že každý, kdo pilně pracuje, dokáže na socioekonomickém žebříčku vyšplhat výš, je přerozdělování zbytečné a nespravedlivé. Vždyť jestliže všichni začínají na stejné startovní čáře, argumentují stoupenci rovných příležitostí, zlý výsledek musí být důsledkem přehmatů jednotlivce.

Tento náhled zhruba vystihuje názor většiny Američanů. Podle Světového výzkumu hodnot (WVS) je 70 % Američanů přesvědčeno, že chudí se mohou z bídy dostat vlastním přičiněním. To ostře kontrastuje s postoji v Evropě, kde je o tomtéž přesvědčeno 35 % respondentů. Jinými slovy, většina Evropanů pokládá chudé za ubohé nešťastníky, kdežto většina Američanů je má za lenochy. To může být jedním z důvodů, proč evropské země podporují velkorysejší – a nákladnější – transfery bohatství než USA.

Mýtický "american dream"
 
Američané mají hluboce zažité optimistické názory na sociální mobilitu, zakořeněné v historii USA a upevněné příběhy o proměnách přistěhovalců z trhanů v boháče. Dnes se však mínění Američanů o sociální mobilitě zakládá spíš na mýtu než na skutečnosti. 

Podle výzkumného šetření, jež jsme s kolegy nedávno uskutečnili a analyzovali, Američané odhadují, že z dětí v nejnižším příjmovém pásmu se do doby, než půjdou do penze, 12 % dostane do nejvyššího pásma. Dále Američané věří, že jen 22 % dětí, které dnes žijí v chudobě, zůstane chudých i v dospělosti, pokud budou tvrdě pracovat.

Skutečná čísla jsou 8 % a 33 %. Jinými slovy, Američané přeceňují vzestupnou sociální mobilitu a podceňují pravděpodobnost zaklesnutí v bídě po generace. Jsou rovněž přesvědčeni, že kdyby všichni tvrdě makali, americký sen o úspěšnosti těch, kdo se sami vypracují, by měl blíž k realitě.

Evropští respondenti jsou vůči mobilitě pesimističtější: na rozdíl od Američanů pravděpodobnost uvíznutí v chudobě nadhodnocují. Například francouzští, italští a britští respondenti uvedli, že chudých zůstane 35 %, 34 %, respektive 38 % dětí z rodin s nízkými příjmy, přestože reálně jde o 29 %, 27 % a 31 %.

Názory na sociální mobilitu nejsou napříč politickým spektrem ani napříč zeměpisnými oblastmi uniformní. V USA i v Evropě jsou například lidé, kteří se v otázkách hospodářské politiky označují za „konzervativní“, přesvědčeni, že všechny děti mají rovné příležitosti a že volnotržní ekonomika v jejich zemi je spravedlivá.

Opak platí pro ty, kdo se označují za ekonomicky „liberální“. Takoví lidé upřednostňují vládní intervence, neboť mají za to, že ponechá-li se trhům volnost, spravedlnost nezajistí, a mohou dokonce vytvářet větší nerovnost.

Ještě pozoruhodnější je to, že Američané jsou značně optimističtí ohledně sociální mobility v těch částech země, kde je skutečná mobilita nízká, mimo jiné v jihovýchodních státech Georgia, Alabama, Virginie, Severní Karolína a Jižní Karolína. V těchto státech se respondenti domnívají, že mobilita je dvakrát vyšší než ve skutečnosti. Naproti tomu v severních státech, kde je sociální mobilita vyšší, mimo jiné ve Vermontu, Montaně, Severní Dakotě, Jižní Dakotě a Washingtonu, respondenti její míru podceňují.

Data utvrzují názory obou táborů

Součástí naší studie tak bylo, že jsme s údaji o sociální stratifikaci v Evropě a Americe seznámili účastníky. Zjistili jsme, že ti, kdo se označili za liberály a konzervativce, interpretovali tyto informace odlišně. Liberálové se například po seznámení s pesimistickými informacemi o mobilitě ještě víc přiklonili k politikám přerozdělování, jako je veřejné vzdělávání a všeobecná zdravotní péče.

S konzervativci tato zjištění naopak nehnula. Uznávali sice, že nízká sociální mobilita je ekonomicky omezující, ale odpor k vládním intervencím a přerozdělování u nich zůstal stejný jako před tím, než jsme se s nimi o zjištěné údaje podělili.

Mám za to, že jedním z důvodů reakce konzervativců je nedůvěra. Mnozí konzervativci vládou hluboce opovrhují. Jen 17 % konzervativních voličů v USA a Evropě uvádí, že politickým lídrům své země mohou důvěřovat. Podíl konzervativců s celkově negativním názorem na vládu činil 80 %, mezi liberály se hodnota blížila 50 %. Vysoké procento konzervativců navíc uvádí, že nejlepším způsobem jak potlačit nerovnost je snížit zdanění podniků a lidí.

Podezřívavost vůči vládě však může vyplývat i z přesvědčení, že politické systémy jsou ohnuté a že politici nedokážou nebo nechtějí stav věcí zlepšit, protože jsou „v zajetí“ zavedených zájmových skupin, utápí se v legislativní bezvýchodnosti nebo je brzdí byrokracie. Stručně řečeno, když konzervativci zjistí, že sociální mobilita je nižší, než se domnívali, jsou přesvědčeni, že vláda není řešením, ale naopak jádrem problému. Jak poznamenal J. D. Vance ve svých pamětech Hillbilly Elegy z roku 2016, mnozí na americké pravici jsou dnes přesvědčeni, že „není tvoje vina, že jsi nula, je to vina vlády“.

Možná že jsme v USA a Evropě natolik polarizovaní, že i po získání týchž informací reagujeme opačně. Levice chce robustnější stát, pravice chce jeho zeštíhlení. Ovšemže realita není až tak úhledná. Je však zřejmé, že názory lidí na sociální mobilitu mají stejnou spojitost s ideologií a geografií jako s jejich poměry.

 

Autorka textu Stefanie Stantcheva je docentka ekonomie na Harvardově univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 
 
 
 

Čtěte více:

Ztratíme peníze z EU?
23.02.2018 6:45
Země východní Evropy již z EU obdržely miliardy eur, budoucnost ale v...
Paralelní realita: Podle Němců mohou za krizi všichni ostatní, podle Italů a Francouzů Němci
22.02.2018 11:59
Politický komentátor Bloombergu Leonid Bershidsky tvrdí, že evropské z...
Potvrzeno: Německá ekonomika loni rostla nejrychleji od roku 2011
23.02.2018 10:07
Hrubý domácí produkt Německa ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl proti předch...
Miliardář Ray Dalio: USA se propadnou do recese za současného prezidenta Trumpa
23.02.2018 10:52
Existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že Spojené státy se ještě pře...
Italské volby se blíží: Jak mohou dopadnout na trhy?
23.02.2018 12:23
Většina analytiků se dnes shodne, že vítěz italských voleb, které prob...

Váš názor
  • Zhroucení
    26.02.2018 9:58

    Je-li uvedená naděje na sociálnímobilitu mýtem (a mnohé dokumenty to skutečně potvrzují), pak je mnohem nebezpečnějším jevem pro budoucnost socialistický, slovanský nebo čínský pokrytecký sen, že se všichni mohou mít dobře, aniž by se o to nějak zasloužili, protože v takovém snu "Já" je sprosté slovo, které jsme nahradili všeobjímaícím "my". Anebo se pletu a nic z ekonomie už neplatí a peníze, potraviny a sociální péče už nejsou vzácnými statky.
    • Re: Zhroucení
      26.02.2018 18:50

      Máte pravdu. Já bych však "průzkumy" a názory levičácké neziskovky podporované Sorosem a arabskými šejský nebral moc vážně.
      Dan
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y