Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tvrdá hra s Čínou začala, nemá smysl si nalhávat opak

Tvrdá hra s Čínou začala, nemá smysl si nalhávat opak

27.09.2018 6:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Například k takové výrobě triček není třeba moc kapitálu či specializovaných dovedností. Naopak výroba letadel potřebuje ohromné továrny a vzdělané zaměstnance. Když docházelo k normalizaci obchodních vztahů s Čínou, tvrdilo se, že tato země si zabere ty nejméně sofistikované části výrobního sektoru a vyspělejší ekonomiky se budou moci zaměřit na ty s vysokou přidanou hodnotou. Jak píše FTAlphaville, „v minulosti to také tak fungovalo, což přineslo ekonomickou i politickou pohromu“.

Například americký oděvní průmysl kvůli novému systému téměř úplně zanikl, a to během pouhých deseti let. A na popsané logice je ještě jedna vada na kráse: Čína přestává být spokojena se svou pozicí na samém dnu tohoto hodnotového řetězce. „Bílý dům je v oblasti obchodu nekonzistentní, ale poslední zvyšování cel naznačuje, že si je tam někdo vědom čínských ambicí a snah o posun výš. Cla ve výši 10 či 25 % nemusí být tím nejlepším způsobem ochrany, ale stejně tak jím není předstírání toho, že Čína nemá své vlastní továrny,“ píše FTAlphaville.

Spojené státy jsou v nejednoznačné pozici. Například Americká Office of the US Trade Representative tvrdí, že Čína mezinárodní obchodní systém zneužívá ke svému prospěchu. Catherine Bolandová z asociace Motor & Equipment Manufacturers Association ale zase tvrdí, že často hovoří se zástupci menších firem, kteří se obávají dopadů nově zaváděných cel na základní komodity, ze kterých se vyrábí například plasty. Sama Bolandová je proti clům, ale zároveň se obává Číny a její průmyslové politiky.

Obavy v USA vzbuzuje například čínský plán Made in China 2025. Ten by mohl zvýšit zranitelnost amerických společností i díky nefér způsobům přenosu nových technologií do Číny a slabé právní ochraně duševního vlastnictví. Tato strategie znesnadňuje podnikání zahraničních firem na čínském trhu a jejím konečným cílem je během deseti let získat soběstačnost i v oblastech náročných na technologie. Tedy například ve výrobě elektromobilů nebo třeba v biomedicíně.

Plán Made in China 2025 počítá s intenzivní vládní podporou čínského průmyslu. Dominance na domácím trhu a vysoké mezinárodní konkurenceschopnosti má být dosaženo i díky investicím do výzkumu a vývoje a výrobních vertikál. Klíčovým prvkem je pak akvizice zahraničích technologií, protože zde Čína stále ještě Západ nedohnala, a zejména Spojené státy se pohybují na špici pokroku v této oblasti.

Spojené státy ovšem čelí tomu, že pokud uvalí cla na produkci s nižší přidanou hodnotou, poškodí tím i následující výrobní články, které jsou ale už u nich doma. Cla sama o sobě tak nemusí být odpovědí. Nicméně Američané si tváří v tvář současné Číně nemohou dovolit sedět s rukama v klíně. „Možná, že Bílý dům hraje tuhle hru mizerně. Možná nemá dobré karty. Ale to nic nemění na tom, že tato hra již probíhá,“ píše FTAlphaville.

Zdroj: FTAlphaville

 
 

Čtěte více:

USA zavedou nová cla na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů
18.09.2018 7:54
Spojené státy zavedou od příštího týdne nová cla na čínské zboží, jeho...
Šéf Alibaby Jack Ma: Obchodní střet USA a Čínou může trvat i dvě dekády
18.09.2018 16:04
Peking zavede 24. září nová cla na americké zboží, jehož roční dovoz d...
Bloomberg: Čína hodlá v říjnu snížit dovozní cla na řadu produktů
20.09.2018 9:17
Čína hodlá snížit průměrnou celní sazbu na dovoz od většiny svých obch...
Víkendář: Život bez „Made in China“ možná není zase tak špatný nápad
22.09.2018 8:18
Nové kolo amerických cel uvalených na čínské zboží je podle komentátor...
Nová Čína: USA zaváděním cel provozují obchodní šikanu
24.09.2018 8:23
Spojené státy se dopouštějí obchodní šikany a zaváděním opatření jako ...

Váš názor
  • USA-Čína
    27.09.2018 9:34

    Tento zápas nemohou USA vyhrát. Jednak je jich 4x méně, nejsou ani zdaleka tak skromní a pracovití jako Číňané a pak mají neskutečné náklady na ovládání světa. Stovky vojenských základen, obrovské náklady na zbrojení, války a podporu různých protivládních, často teroristických, skupin sloužících k prosazování jejich zájmů oproti upadajícímu školství. Hluboké rozpory a korupce na vládní úrovni. Chování USA se až nápadně podobá situaci Římské říše na konci své existence. Nejvyspělejší technologie, největší armáda, ale hluboké vládní rozepře a stále vzrůstající počet konkurentů a nepřátel. Navíc Číňané mají za sebou 5 000 letou historii zkušeností velmoci. Obrovské problémy má i Čína, ale centrální řízení je v jejich řešení zatím efektivnější. Na prosazení se jako světová velmoc č. 1 mají čas a nikde moc nespěchají. Vědí, že čas hraje pro ně. Očekávám, že začne uplácení a přetahování vědeckých špiček z celého světa tak, jak to dosud dělaly USA. Samozřejmě, a to je hlavní slabina Číny, pokud se na mocenskou špici nedostane další Mao.Tím však nikterak nenaznačuji jestli je to dobře nebo špatně pro nás.
    trumf
    • Re: USA-Čína
      27.09.2018 11:35

      Vy se tedy domníváte, že centrálně plánovaná ekonomika totalitního režimu může porazit svobodný volný trh. Takové pokusy již byly a všechny dopadly špatně a špatně dopadne i tento. Čínský prezident má svůj úřad, jakož i dalších 25 vysokých funkcí, na doživotí. Cenzura je všudypřítomná, Google, Twitter, FB, atd. jsou zakázané, politický teror všudypřítomný. Je celkem neuvěřitelné, že informace od takového režimu jsou vůbec někým brány vážně. SSSR také vyráběl nejvíce oceli na světě, stejně jako Čína staví nejvíc bytů. Akorát, že 64 milionů těchto bytů je prázdných, v Číně jsou celá obrovská města duchů. To je ta krása centrálního plánování. Americké firmy se stěhují zpět do US, ve světě robotizace a automatizace laciná práce ztrácí význam. 60% bohatých Číňanů plánuje emigraci, bohatí Číňané skupují nemovitosti v USA, Kanadě a Austrálii rekordním tempem a prchají před komunismem. Čína nevyhraje nic, ale naopak zkolabuje jako tolik jejích velkých skoků před tím. Reakce trhů na obchodní válku? Americké trhy 50% nahoru, čínské akcie 50% dolů. Česko se ani trochu nepoučilo z historie a opět vsadilo na toho nejhoršího koně.
      Dannn
      •  
        27.09.2018 17:32

        Takové centrální plánování jako v bývalém ČSSR jistě v dlouhodobější soutěži s tržním hospodářstvím šanci nemá. Je však třeba vzít do úvahy, že v USA a zejména v EU se standardní tržní hospodářství již značně pokřivilo různými regulacemi z politických důvodů a na druhé straně v Číně panuje úplně jiný druh socialistického plánovaného hospodářství. Funguje tam soukromé vlastnictví a také trh i když také deformován centrálními institucemi. Rozdíl je možná jen v tom, kde se centrální dirigizmus uplatňuje více.
        trumf
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university